Sēņu prieki rit pilnā sparā
Domas dalās, vai sēņu laiks jau ir beidzies, vai tikai sācies. Taču katrā ziņā tiem, kas vēlas tikt pie pašu salasītām sēnēm, tagad ir īstais laiks doties mežā, kas ir arī lielisks atpūtas veids. Viena no iecienītākajām sēņošanas vietām ir Sakas mežos pie vecās Ventspils šosejas. Tur sēņotājus var sastapt jau no paša rīta.
Liepājnieci Daci Adamoviču satikām, kad viņa tikko sāka sēņot. Parasti viņa to dara kopā ar visu ģimeni, un sēņošana ir viens no viņu iemīļotākajiem kopīgajiem pasākumiem. Taču pārējie aizņemti, tāpēc viņa sēņu medībās šoreiz devusies viena. Sakas mežā Dace ieradusies tāpēc, ka netālu viņas ģimenei pieder lauku mājas. “Kad esmu viena pati, dziļi mežā iet neuzdrīkstos. Neesmu laba topogrāfijas zinātāja. Tāpec gar mežmalu vien staigāju. Taču kaut ko jau atrast var,” stāstīja Dace. Viņa uzskata, ka sēņu laiks tagad ir tikai sācies. “Nezinu, kāpēc tik vēlu. Iepriekšējos gados mēs baravikas ēdām jau jūlijā.”
Pavisam citādākās domās ir liepājniece Ludmila Tumanova. Viņa otrdienas rītā kopā ar vīru Igoru bija pielasījusi ar sēnēm gandrīz pilnus divus spaiņus. Tas esot diezgan pamaz. Pirms trijām vai četrām dienām sēņu bijis daudz vairāk. Bet nu jau tās ejot mazumā.
Sēņošanu Tumanovu ģimene uzskata arī par lielisku atpūtas veidu svaigā gaisā. Savukārt Sakas mežus viņi izvēloties tāpēc, ka tur neesot tik daudz ērču. Tāpēc drošāk varot brist brikšņos.
Tumanovu ģimene sēnes galvenokārt marinē. Pēc trīs reižu novārīšanas Ludmila tās aplej ar marinādi, kas gatavota no ūdens, sāls, cukura, etiķa, pipariem un garšvielu lapām. “Līdz Jaunajam gadam tās noteikti saglabājas,” piebilda Ludmila.
Savukārt Dace iesaka brangākās baravikas nosusināt sausas un nemazgātas likt ledusskapja saldētavā. Kad ziemā tās atsaldē, baravikas būs saglabājušas savu unikālo aromātu un garšu.
Bet tiem, kam slinkums vai arī nav laika pašiem dotiem mežā, atliek doties uz tirgu un vērt vaļā maciņu. Pētertirgū galvenokārt var nopirkt gailenes par 2,50 latiem kilogramā. Citu sēņu gandrīz nav. Tāpēc par nelielu beku kaudzīti, kurā ietilpst četras vai piecas vidēja lieluma sēnes, ir jāšķiras no lata.
Viktors Ulberts,
“Kurzemes Vārds”
Ludmila Tumanova sēņošanu uzskata par atpūtas veidu, viņa ievākto sēņu ražu marinēs, lai vēsajos rudens un ziemas vakaros ģimene varētu mieloties.