Sveci zem pūra neglabā

Par to, kādas sarežģītas problēmas un kreņķus šā gada pārlieku mitrais rudens sagādājis graudu audzētājiem, esam jau rakstījuši. Kaut gan pēdējās divas nedēļas nav lijis un zemkopji varējuši it kā netraucēti novākt audzējumu, kulšanas darbiem rajonā joprojām nav pielikts punkts, un daudziem zemniekiem, kas labību sējuši lopbarības vajadzībām, problēmas sagādā graudu žāvēšana, jo šis pakalpojums ir dārgs, bet savu kalšu lielākajā daļā saimniecību nav.
“Bet kāpēc gan tērēt līdzekļus un laiku? Tas viss ir lieki! Graudus nemaz nevajag žāvēt! Tos var lieliski ieskābēt un tādus ziemā izbarot govīm,” saka Durbes novada Anda Kisieļa zemnieku saimniecības īpašnieki. Arī zemnieku saimniecības “Briķi” saimnieks Andris Briķis viņiem piebalso, jo jau pārņēmis šo pieredzi un jūtoties ļoti apmierināts, ka lopbarības sagādei nav lieki jāizdod nauda.
Lauku konsultāciju biroja vadītājs Jānis Briedis atzina, ka zemnieki rīkojušies attapīgi un atraduši labu veidu, kā šā gada nelabvēlīgajos laika apstākļos, pat ietaupot līdzekļus, sagādāt ganāmpulkam kvalitatīvu lopbarību. Graudu skābēšana principā neesot nekāds jaunatklājums. Tā izmantota jau izsenis. To kopsaimniecībās esot mēģinājuši darīt arī padomju gados, taču toreiz graudi pildīti visādās nepiemērotās tilpnēs un bedrēs, tāpēc nereti sapuvuši un tādējādi aizgājuši bojā. Maisiem esot tā priekšrocība, ka tie ir hermētiski un tieši ražoti sausu graudu uzglabāšanai. Zemnieki atraduši tiem izdevīgu pielietojumu.
Par attapīgo graudu realizēšanas risinājumu vairāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 24.septembra numurā Pētera Jaunzema publikācijā.
Aldis un Andis Kisieļi šoruden apguvuši graudu skābēšanu lielajos maisos.