Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ilze Arāja: Ja arī vakcinēts cilvēks saslimst, tas norisināsies daudz vieglāk

Lai pasargātu no simptomātiskas saslimšanas ar Covid-19 vīrusa izraisītu infekciju, iedzīvotājiem ir jāvakcinējas. Taču Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ik dienas apkopotie statistikas dati rāda, ka ar kovidu slimo arī vakcinēti cilvēki, un šo faktu vakcinācijas skeptiķi un noliedzēji izmanto kā argumentu, lai nepotētos pret dzīvībai bīstamo infekciju.

Ilze Arāja: Ja arī vakcinēts cilvēks saslimst, tas norisināsies daudz vieglāk
Foto: liepajniekiem.lv
03.11.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Arī vakcinētie slimo, jo mums valstī saglabājas ļoti augsts saslimstības rādītājs un nav vēl pietiekams vakcinācijas aptveres līmenis, jeb nav sasniegta kolektīvā imunitāte. Nav šobrīd Latvijā tāda reģiona vai atsevišķas vietas, kur nebūtu saslimstības ar kovidu. Ik dienas atklāj divus trīs tūkstošus jaunu saslimšanas gadījumu, bet potēto apjoms vēl nav pietiekams, lai ierobežotu izplatību.

Pieaugot vakcinēto skaitam un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs arī vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars.

Līdz ar to cilvēki, kas jau ir vakcinējušies, ar pašreizējo vakcinēto spēku nevar noturēt kolektīvo imunitāti un pasargāt pārējos no saslimšanas.

Salīdzinājumā varam paņemt bērnu slimību vakcinācijas, kas notiek pēc kalendāra. Pret slimībām, tostarp infekciju, ir potēti ap 95 procentiem. Un mēs redzam praksē, ka šīs slimības neizplatās. Piemēram, sākoties vakcinācijai pret rotavīrusu (to sāka 2015. gadā – aut.), kas bērniem ir ļoti bīstama slimība, sākumā vakcinācijas procenti bija zemi, bet, sasniedzot 50 līdz 60 procentu vakcinēto līmeni, slimnīcās vairs neieveda mazos pacientus ar smagu slimības gaitu, kas visbiežāk izpaužas ar organisma atūdeņošanos.

Līdzīgi šobrīd ir ar kovidu – vakcinācijas aptvere vēl nav pietiekama, vēl nav tie 70 līdz 80 procenti, kad vakcinētie noturētu un neļautu izplatīties vīrusam plašos apmēros.

Delta vīruss ir pats lipīgākais, kas šobrīd Latvijā ir, attiecīgi arī vakcinētais cilvēks nav pasargāts, jo apkārt nav droša vide.

Ja cilvēks dzīvo mājsaimniecībā, kur visi ir vakcinēti, viņam ir ierobežoti kontakti – tas ir viens stāsts. Bet pavisam pretēji notiks, ja cilvēks ir vakcinēts un strādā klātienē un kolektīvā, kur vakcinēti tikai kādi 10 līdz 20 procenti, klāt vēl sabiedriskais transports un vēl veikali, un citas nedrošas jeb sarkanās zonas vides, tam stāstam ir pavisam citāds iespējamais scenārijs.

Viss iepriekš aprakstītais ir fons, no kura nevaram vēl šobrīd izvairīties, līdz ar to saslimst un saslims arī vakcinētie. Taču, redzot to, kā tagad slimo vakcinētie un nonāk slimnīcās, tas procentuāli ir zems rādītājs. Pagājušo nedēļu no 16 ar pusi tūkstošiem saslimušo Latvijā nevakcinēti bija 72 procenti, bet vakcinēti – 28 procenti kovida slimnieku.

Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto/daļēji vakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 2,4 reizes biežāk. Stacionēto pacientu un mirstības dati arī parāda, ka slimnīcās nonāk 80 līdz 90 procenti nevakcinēto, tas pats ar mirušajiem.

Kovids nav tāda slimība, kuru izslimosiet vai saņemsiet vakcīnu, un jūs vairs neslimosiet nekad mūžā. Tā ir jauna slimība pasaulē, kas tiek daudz pētīta, bet šobrīd redzam, ka ar šo slimību var saslimt atkārtoti, arī pārslimojis cilvēks var ar to saslimt atkal. Bet jāatgādina, ka vakcīna pasargā no smagām slimības formām. Ja arī vakcinēts cilvēks saslimst, tas norisināsies daudz vieglāk.

Ilze Arāja, SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz