Vīndare: “Viens reāls Latvijas produkts!”
Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā šogad labi panākumi ir trīs Liepājas puses novadu vīndariem. Kopumā Latvijā aizvien labāk padodas sarkanie un saldie vīni, norāda speciālisti. Tikmēr cilvēki šo kultūru sāk novērtēt arvien vairāk.
Sauso sarkano vīnu grupā trešo vietu ieguvis Kalvenes pagasta “Mednieku” saimnieks Martins Samms ar aveņu vīnu. Gavieznieka Mārča Jukša upeņu, kazeņu, ērkšķogu vīns atzīts par labāko sarkano pussaldo vīnu grupā. Viņa ķiršu deserta vīns uzvarējis arī deserta sarkanvīnu grupā. Balto pussaldo vīnu grupā pirmo vietu ieguvis Durbes SIA “Evi&Jo” ābolu, ķirbju, cidoniju vīns.
M. Samms pirms dažiem gadiem sācis audzēt vīnogas, un tad arī radusies interese par vīna darīšanu. Vīnogām gan šogad gaidāma tikai pirmā nopietnā raža, tāpēc vīnam tiek izmantotas citas ogas un augļi. Kalvenieks gatavojis arī sidru, bet to gan vēl nevienam tālākai vērtēšanai devis neesot. Arī aveņu vīna pieteikšana konkursam neesot bijusi paša iniciatīva – uz to pierunājuši draugi. Visa darbošanās patlaban ir tikai pašpatēriņam.
Konkursu “Par kvalitatīvu Latvijas vīnu!” jūlijā rīkoja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība sadarbībā ar kulinārijas portālu “ČetrasSezonas.lv”. Tā mērķis ir popularizēt kvalitatīva vīna gatavošanu un izplatīšanu, vērtēt vīnmateriāla potenciālu. Konkursā 23 vīndari bija pieteikuši kopskaitā 90 vīnu. Žūrijā, ko vadīja 2012. gada Latvijas labākais vīnzinis Jānis Kaļķis, bija vīnziņi, restorānu pārstāvji un citi vīna kultūras speciālisti.
Egona Zīverta foto
Vīndaru konkursā vērtēti upeņu, jāņogu, aveņu, kazeņu, ērkšķogu, rabarberu, ābolu un vēl citu Latvijas dabas velšu vīni.
Ģirta Gertsona foto
“Vīnu, protams, nevar gatavot, ja tas nepatīk, taču es vispirms uz to skatos kā uz biznesu,” saka uzņēmuma “Evi&Jo” īpašniece Evija Kopštāle.
Plašāk lasiet laikrakstā “Kurzemes Vārds” 2. augusta numurā.
#kvards-20120802-06#