Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklāj grāmatu “Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs”

Svinīgu atklāšanu piedzīvojusi grāmata par Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolu laikmeta griežos gadsimta garumā – “Vējā dzimusī: ar sirdi uz delnas, ar saknēm smiltīs”. “Kā īpašā vērtība, ko arī gribu izcelt, ir intervijas un atmiņu stāsti, kas caurvij grāmatu,” redaktore Baiba Jaunslaviete atzīmē cerībā, ka grāmatu lasītāji izbaudīs ar lielu prieku.

26.01.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Nozīmīgo izdevumu veidojusi kultūras žurnāliste Indra Imbovica sadarbībā ar muzikoloģi, ilggadēju Mūzikas vidusskolas pedagoģi Aiju Engelmani. Un šā brīža Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) direktore Inga Auziņa atklāšanā pastāstīja, ka pie grāmatas strādāts trīs gadus.

“Paskatoties uz rezultātu, ir fantastisks lepnums, prieks, laba padarīta darba sajūta,” viņa saka.

Idejas autors ir LMMDV radošais direktors mūzikas jomā, komponists Jānis Strazds, kurš spriedis, ka “uz skolas simtgadi vajadzētu uztaisīt skolas grāmatu, jo tāda kārtīga apkopojuma nav”.

“Man likās – kad tad vēl, ja ne simtgadē. Autori izdarījuši milzīgu darbu. Ideja ir realizējusies, paldies visiem, kas bijuši tajā iesaistīti,” pateicās J. Strazds. Un grāmatas svinīgajā atklāšanā katram tika sacīts paldies, sniedzot ziedus un arī jaunā izdevuma eksemplāru, kurā pēc tam jau daudzi lūdza grāmatas autores atstāt savu parakstu. Tai skaitā patlaban pazīstami komponisti un mūziķi, kas bija ieradušies, arī Uldis Marhilēvičs, Ainars Virga, Valdis Skujiņš.

LMMDV zvanu ansambļa vadītāja Astra Ziemele iepazīstas ar jauno izdevumu, kurā pedagogi, tehniskie darbinieki, audzēkņi, absolventi dalījušies savā stāstā par Emiļa Melngaiļa Mūzikas vidusskolu. Grāmata izdota tikai 300 eksemplāros, līdz ar to jau var uzskatīt par lielu retumu. Foto: Egons Zīverts

“Aizkustināja, cik ārkārtīgi melngailieši mīl savu skolu,” I. Imbovica dalījās savās sajūtās, veidojot grāmatu, “ar kādu mīlestību runā par saviem pedagogiem.

Ko gribu akcentēt – grāmatā nav nekas piegludināts, nekas nav uzspodrināts. Mums bijušas sarunas – smiekli caur asarām.

To, ka kāds izdevis diskus, sarakstījis kompozīcijas, dziesmas – to jau visu var izlasīt internetā. Bet iekšējie dziļie pārdzīvojumi, kāds ir bijis ceļš uz šo mūzikas skolu un pēc tam tālāk pasaulē – tas mani interesēja.”

Arī grāmatas redaktore B. Jaunslaviete uzskata, ka tieši autobiogrāfiskās atmiņas ir ārkārtīgi vērtīgas. “Šī grāmata ir orientēta uz plašu auditoriju – ne tikai muzikologiem, un to noteikti novērtēs nākamās paaudzes.”

Savukārt A. Engelmane atzina, ka, uzņemties veidot grāmatu “bijusi liela vieglprātība”. “Es domāju, ka to spēšu, bet patiešām šajos gados bijuši arī nožēlas mirkļi, ka vispār piekritu.”

Bet, par spīti grūtībām, apjomīgajam darbam, bezgalīgajiem gaduskaitļiem, tas viss bijis reizē arī aizraujoši. “Melngailieši ir ļoti atsaucīgi, mīļi runā par savu skolu,” līdzīgi kā kolēģe secina A. Engelmane.

Rakstot nodaļu par Tautas konservatoriju, pētīti 20.–30. gadu “Kurzemes Vārda” eksemplāri. “Un bija tik interesanti uzzināt par tā laika Liepājas kultūras, ekonomisko dzīvi!”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz