Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās Andra Vītoliņa izstādi “Vakareiropas noriets”

Atklās Andra Vītoliņa izstādi “Vakareiropas noriets”
Foto: Publicitātes
27.06.2016 12:39

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

30. jūnijā pulksten 17:00 Liepājas muzejā atklās Andra Vītoliņa izstādi ”Vakareiropas noriets”. Liepājas muzejā mākslinieks izstādi iecerējis kā radošu procesu – eksponējot gan jau radītus mākslas darbus, gan veidojot jaunu mākslas darbu, portālu informē Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Andris Vītoliņš uzskata, ka cilvēka tieksme pēc nobeigtības un pilnības nereti robežojas ar fatālismu. Naivā cerība pēc pabeigtas un pareizas pasaules ir bezjēdzīga. Viss plūst un mainās, tā Dievs ir iekārtojis šo pasauli. Un šī izstāde ir sava veida liecība par šiem procesiem.

Mākslinieks izstādes apmeklētājus aicina piedalīties gleznas tapšanas procesā un jūlija sākumā ikvienam būs iespēja vērot, kā top jauns mākslas darbs. Andris Vītoliņš plāno skatītāju acu priekšā radīt 200 x 360 cm lielu gleznu.

Par pamatu izstādei ir šopavasar tapušais projekts, ko mākslinieks izrādīja Tallinā galerijā ”Fahle”.

Mākslas kritiķis un izstāžu kurators Indreks Grigors (Igaunija) atzīst: ”Arhitektūrai ir nozīmīga loma Andra Vītoliņa darbos. Daudzi, kam ir priekšzināšanas Latvijas mākslā, pazīst Vītoliņu kā tērauda labirintu un nepabeigtu debesskrāpju motīvu autoru. Taču, tas, kas reiz sākās kā urbānās pētniecības ceļojumi uz fabrikām, ir noveduši mākslinieku līdz atskārsmei par arhitektūru kā sabiedrības politizētās pašizpausmes – kultūras simptoma centrālo elementu. Pagājušajā gadā viņš piedalījās ikgadējās Tartu Mākslinieku Savienības izstādē ar vizionāri ģeometriskās struktūrās sablīvētu kompozīciju ”Konfrontējot arābus” (2015), kuras iedvesmas avots bija ceļojums uz Emirātiem. Taču pēdējā laika notikumi ir vērsuši mākslinieka uzmanību no Austrumiem uz Rietumiem. Šobrīd nepatikšanās ir pati Vakareiropa, kas šķietami tic universāli standartizētai un masveidīgi producētai vērtību sistēmai.”

Andris Vītoliņš aktīvi organizē personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs – Dānijā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Igaunijā, Slovēnijā un citur. Mākslinieks darbojas arī kā izstāžu un citu mākslas projektu kurators.

Andra Vītoliņa darbi atrodas daudzās privātās un publiskās kolekcijās, piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Baku Modernās mākslas muzejā (Azerbaidžānā), Igaunijas Mākslas muzejā KUMU, kā arī “Red Bull” dibinātāja Dītriha Matešica (Dietrich Mateschitz) prestižajā privātkolekcijā ekspozīciju paviljonā Hangar-7 Zalcburgā, Austrijā.

Andris Vītoliņš ir ne tikai gleznotājs, bet arī talantīgs dizaineris. Mākslinieks veidojis dizainu Latvijas Bankas 2012. gadā klajā laistajai viena lata monētai ar eža attēlu, kā arī uzņēmuma ”Latvijas Balzams” 2014. gada elitārai dāvanu kārbai dzērienam ”Rīgas Melnais balzams ELEMENT”.

Andra Vītoliņa izstāde ”Vakareiropas noriets” Liepājas muzejā skatāma līdz 28. augustam. Ieeja bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz