Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dmitrija Savina grāmata “Rīts brīvajā Latvijā” iekļuvusi izdevniecības “Latvijas mediji” pirktāko jaunumu vidū

Liepājā dzīvojošā Krievijas politiskā bēgļa, rakstnieka Dmitrija Savina grāmata “Rīts brīvajā Latvijā” iekļuvusi izdevniecības “Latvijas mediji” pirktāko jaunumu vidū – redzams apgāda mājaslapā.

Dmitrija Savina grāmata “Rīts brīvajā Latvijā” iekļuvusi izdevniecības “Latvijas mediji” pirktāko jaunumu vidū
Foto: Zīverts Egons
16.11.2021 06:00

Nora Driķe

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Romāns nāca klajā oktobrī, un pašreiz izdevniecības grāmatu topā ir blakus populārākajām – “Mērijas Grīnbergas atmiņām un dienasgrāmatām” un Laimas Kotas atkārtoti izdotajai grāmatai “Mīla. Benjamiņa”.

Dzeloņdrāšu žogs uz Latvijas un Igaunijas robežas, deficītas rietumu preces, ikgadējs Vecgada kukulis priekšniekam par pozitīvu raksturojumu no darbavietas ceļam uz panākumiem, divas valsts valodas, dzēsta un aizliegta tautas atmiņa… Antiutopija – rakstīts uz D. Savina grāmatas vāka.

Autors izvēlējies mums pastāstīt par dzīvi tādā Latvijā, kāda būtu, ja 1992. gadā Augstākā Padome būtu piešķīrusi pilsonību visiem tās iedzīvotājiem un šī būtu kļuvusi par prezidentālu valsti ar neierobežotu pilnvaru termiņu. Iestātos Eirāzijas Savienībā un sāktu sociālistiskas tirgus ekonomikas celtniecību ar Krievijas, Ķīnas un Ziemeļkorejas atbalstu.

Arī Liepājai šajā antiutopijā sava vieta. Rožu laukuma vietā – Kaujas Brālības laukums, latvieši stiprā mazākumā, tautas deju pulciņā jaunākie tie, kam pāri 60, priecīgi, ja parādās kāds, ar kuru var parunāt latviski. Lai arī stāsts brīžiem ļauj pasmieties, tas tiklab liek arī noskurināties – labi gan, ka šī nav mūsu Latvijas realitāte!

“Šī grāmata ir pārsteigums. Tā nav ierasta interpretācija par Latviju. Antiutopiju, alternatīvās vēstures stāstu Latvijas literatūrā nav daudz,” saka grāmatu izlasījusī liepājniece, projektu vadītāja, feisbukā izveidotā Liepājas grāmatu kluba kūrētāja Nora Sudmale.

Viņa atzīst – vēstījuma sākums licis domāt, ka tas būs stāsts par plaukstošu valsti un sabiedrību, bet sižeta gaitā radies aizvien “tumšāks, drūmāks un paģiraināks noskaņojums, bezcerība, gribas pamosties īstajā brīvajā Latvijā”. “Sanāca tā, ka grāmatu lasīju vakarā, bet pabeidzu no rīta, un tiešām – novērtēju to, ka pirms vairāk nekā 30 gadiem cilvēki pieņēma lēmumu par tādu demokrātisko Latviju, kāda mums ir, ka mums ir iespēja pamosties reāli brīvā Latvijā.”

Viņa uzsver, ka autora antiutopijas greizā spoguļa attēlu paspilgtinājis tas, ka šajā grāmatā viss ir tik pazīstams un dzīvs, aprakstīto ļoti viegli iztēloties. “Interesanti, ka nav populārās norādes: “Visi tēli izdomāti, jebkura līdzība ir sakritība.” Var lasīt Orvelu, citas antiutopijas, bet tajās stāsts noris tālu no mums un neiesper tik ļoti pa potīti.”

Foto: Zaiga Ļauduma
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz