Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Guntars Račs: “Kritika nekad īpaši mani nav saudzējusi, nav arī lielījusi”

Guntars Račs neslēpj, ka pēc tam, kad bija iznākusi pirmā dzejas grāmata “365”, viņu Dzejas dienās sāka aicināt ciemos visā Latvijā. Dzejnieks, vārdu autors vairāk nekā 1000 dziesmām, mūziķis un vēl, un vēl…

Guntars Račs: “Kritika nekad īpaši mani nav saudzējusi, nav arī lielījusi”
Foto: Paula Čurkste/LETA
Foto: Paula Čurkste/LETA
02.10.2023 00:07

liepajniekiem.lv

Satiekamies Saldū vasarīgi skaistā dienā septembrī. Pirms pavisam neilga laika Guntaram beigusies tikšanās ar skolēniem, un viņš saka: “Es priecāšos, ja kāds no viņiem turpmāk pasniegsies tā plaukta virzienā, kurā stāv dzejas grāmatas.”

Kā bērni un jaunieši jūs uzņēma?

– Viņi ir īpaša auditorija. Pieļauju, ka tad, ja skolā ierastos tāds klasiski sevī iegrimis dzejnieks un lasītu, iespējams, kvalitatīvu vai pat izcilu dzeju klasiskā manierē, bērnu uzmanību viņam noturēt būtu ļoti sarežģīti.

Kad uzaicina, uz skolu braucu kopā ar savu skatuves kompanjonu, vidusskolnieku gandrīz vienaudzi Eduardu Strazdiņu, kurš dzied un spēlē ģitāru.

Mana dzeja salīdzinoši viegli uztverama, ātri iedarbojas, un tūlīt pat saņemu klausītāju reakciju.

Priecājos, ja lasītais klausītājos atstāj kādu domas pavedienu.

Kāds pats bijāt, skolā mācoties?

– Liepājas 1. vidusskolā mācījos laikā, kad tur vēl bija baseins un militārā mācība. Vajadzēja mācēt izjaukt un salikt kalašņikovu. Un no rīta bija jādzer piens ar visu plēvi.

Direktora krēslā tolaik sēdēja biedrs Ļaļiks. Tā viņu arī saucām. Nezinu, kāds bija viņa vārds. Mūsu skola varēja lepoties ar kafejnīcu, kuras piedāvājumā bija gan koržiki, gan biezpienmaize.

Pirmajās klasēs biju gandrīz teicamnieks, bet septītajā, astotajā jau tāds razbainieks.

Bijām vairāki puikas, kas centās iekarot klases krutāko džeku statusu.

Tad sapratu, ka tomēr nevaru nemācīties. Sāku mācības pievilkt, taču, ne tik daudz mācoties, cik vielu, piemēram, literatūrā apgūstot, izlasot, kas īsi uzrakstīts uz grāmatas aizmugurējā vāka vai tās anotācijā…

Cik nav sacerējumu uzrakstīts, praktiski zinot tikai grāmatas nosaukumu! Skolotāja Aija Barča, kuru satiekot joprojām saucu par skolotāju, ieteica izlasīt vēl dažas labas grāmatas ārpus obligātās literatūras.

Cik gadu vecumā atnāca pirmais dzejolis?

– Šķiet, ka sestajā klasē. Ģimenē tolaik dzīvojām ar patēvu, un es biju uzzinājis, ka viņa māsa precējusies ar dzejnieku Augustu Štrausu. Sapratu, ka kaut kā esam saistīti ar atzītu dzejnieku, kuram iznākušas grāmatas.

Reiz skolā bija jāraksta brīvās tēmas sacerējums, un skolotājai jautāju, vai varu to rakstīt dzejā. Atļāva. Tas bija Padomju Savienības laiks, un sajūta, kā jābūt pareizi, mums tomēr bija iedzīta.

Nolēmu, ka jāraksta par mātes sastrādātajām rokām.

Mamma jau arī pamatīgi rāvās, strādājot vairākās maiņās Zivju konservu kombinātā. Savu dzejā rakstīto sacerējumu atdevu un drīz vien saslimu.

Kad atgriezos skolā, tur atzīmēja valsts svētkus un skolas daiļlasīšanas konkursa uzvarētājs skaitīja dzeju. Klausījos un sapratu, ka esmu to dzirdējis, pazīstu… Dzejolis par mātes sastrādātajām rokām. Tad visas skolas priekšā pieteica autoru – mani. Tas bija šoks.

Ko nodomājāt?

– Nu, – baigi forši! Viens dzejolis un tik daudz uzmanības.

Turpinājāt rakstīt?

– Jā. Arī skolotāji to zināja un, kad bija piedāvājums piedalīties radošajā nometnē ”Aicinājums”, sūtīja mani.

Nokļuvu pavisam citā pasaulē, kas ļoti atšķīrās no ikdienas. Uz nometni brauca Latvijas radošie, zināmie ļaudis, arī Imants Ziedonis, Klāvs Elsbergs un citi. Man vēl joprojām saglabājusies kladīte, kurā ir Ziedoņa ieraksts un recenzija par maniem dzejoļiem. Tiku paslavēts.

Tā dēļ gan zaudēju dažus draugus, bet ieguvu ticību sev.

Kad iestājos Liepājas Mūzikas skolā, sākās tas otrs posms. Ainars Virga un vēl daži citi sāka prasīt savām dziesmām vārdus.

Foto: Publicitātes

Liepājas jauno literātu pulciņā darbojāmies kopā ar Guntu Šnipki, Sandru Vensko, Ainaru Pūpolu un, šķiet, arī Intu Birzkopu. Vēl pēc daudziem gadiem esam tikušies, sarīkojuši savus neformālos vakarus un dzejas lasījumus.

Kur, kad, kāpēc rodas tā sajūta – jāuzraksta dzejolis?

– Pats galvenais, lai uzrakstītu dzejoli, tam jāatrod laiks. Ir simts un viens gadījums, kad, ar automašīnu braucot, atnāk forša rindiņa. Apstājos ceļa malā, pierakstu vai ierunāju telefonā.

Lielākais vairums tomēr atnāk tad, kad zinu – man tagad būs divas brīvas stundas, kad nevajadzēs ne zāli pļaut, ne kārtot darba lietas. Tie ir visskaistākie mirkļi, kad varu rakstīt un mani netraucē.

Tad vieglītēm no sevis izžmiedzu to, kas sakrājies. Dažubrīd esmu pārsteigts, kas uzrakstās.

Es nodalu dzeju un dziesmu vārdus. Rakstīt dziesmu vārdus ir profesionāls darbs, kad esmu saistīts ar komponistu, izpildītāju. Man jādomā par viņu imidžu, viņu stāstu un to, kur dziesmā būs īsās, kur garās notis. Jābūt bagāžai, sagatavotībai, ritmiskai sagatavotībai. Bet, rakstot dzeju, ir pilnīga brīvība.

Pēdējos gados esmu sev izstrādājis īpašu ritmu, no kura, iespējams, netieku ārā. Tam kā plusi, tā mīnusi. Tā ir arī zināma tehnika jeb forma.

Par formu savulaik Imants Ziedonis arī ierakstīja manā kladītē, ka dzejoļi dzimst un attīstās tikmēr, kamēr atrod savu formu. Tajā brīdī nesapratu, kas par formu, kāpēc. Vēlāk tā man daudz palīdzējusi, lai nav nekā lieka. Ne zilbes. Dzejolis savā formā gatavs, noapaļots. Grūti izskaidrot, jājūt.

Gadās, kad kādu dzejoli vēlāk pārlasu un ir sajūta, ka tas tomēr mazliet klibs un jālabo forma.

Forma kā dzejnieka rokraksts?

– Vienīgais mans treniņš ir prakse. Visu laiku praktizējos. Kad rakstu, tad daudz, bet daudz ko arī izmetu un pie tā neatgriežos. Ir gan tādi, kas reizēm noapaļojas pusgada laikā. Man gribas, lai dzejoļi ir loģiski. Varbūt tāpēc tik daudzi tos lasa?

Jā, manas dzejas grāmatas pērk, tirāžas nav mazas. Zinu, ka  par manu dzeju tiek spekulēts par kvantitāti un kvalitāti. Ja redzu, ka ir atgriezeniskā saite un cilvēkiem patīk, tikmēr viss kārtībā.

Kritika nekad īpaši mani nav saudzējusi, nav arī lielījusi.

Es pieņemu tā, ka reti kad dzejolis patīk abām pusēm – kritiķim un lasītājam. Kritikām, ko izlasu, no vienas puses, piekrītu, jo tās skatās no sava, akadēmiski izglītotu cilvēku skatpunkta.

Varbūt mana dzeja jāuztver vieglāk? Mani tāpēc pat nav vērts salīdzināt ar citiem, kurus kritika slavē. Bet zinu, ka mani dzejoļi cilvēkiem ikdienā noder. Tie tiek lietoti.

Populārs ir uzskats, ka labi dzejoļi rodas, ja dzejniekam dziļi pārdzīvojumi, mīlas sāpes…

– Jābūt dzīves pieredzei. Emocijas no pirksta izzīst nevar. Stāstu, pasaku uzrakstīt var, bet ne dzejoli. Patiesu pārdzīvojumu nevar izrēķināt. Lasītājs lieliski atšifrē, kas ir īsts.

Vai pašam nācies piedzīvot un saprast tagad gan es esmu saķēris zvaigzni…

– Zvaigžņu slimības putekļi, atceros, mani skāra 8. klasē, kad vienu manu dzejoli otrajā lapā nodrukāja žurnālā ”Draugs”. Blakus bija bilde ar tādu priecīgu manu vienaudzi, kas nebiju es. Bet līdzīgs! Daudzi domāja, ka tā mana bilde, un es… to nenoliedzu.

Tolaik cilvēki rakstīja vēstules, un pēc šīs publikācijas arī es no lasītājiem tās saņēmu. Tāds interesants laiks bija – vēstules rakstīja ar roku, sūtīja pa pastu. Mājās mammai sāku stāstīt, ka man, visticamāk, drīz iznāks arī grāmata.

Jau biju sācis spēlēt bungas un atceros sarunu ar mammu, ka man vajag bungu komplektu. Viņa daudzus gadus pacietīgi bija krājusi naudiņu, iekrājusi 1000 rubļus, kas tolaik bija tiešām liela nauda. Tikpat maksāja bungu komplekts. Mamma man to nopirka.

Biju pārliecināts, viņai naivi stāstīju, ka naudu atdošu, kad man iznāks dzejoļu grāmata. ”Žiguli” es arī noteikti dabūšu, jo tādu auto piešķīra Augustam Štrausam par vienu viņa dzejas grāmatu. Biju muldoņa…

Pirmā grāmata iznāca pēc gadiem divdesmit, un par tās honorāru pat ”Žiguļa” lukturi nevarēja nopirkt.

Vai ir robežas, kuras citiem neļauj pārkāpt, par sevi, savējiem?

– Klajus, tiešus apvainojumus neesmu gatavs pieņemt. Te jāsaka liels paldies manam boksa trenerim Agrim Šokolejam. Pašā pirmajā treniņā viņš teica, ka mājās var iet visi tie, kas nākuši iemācīties kauties. Bet mēs visi uz treniņu bijām gājuši tieši tā iemesla dēļ!

Treneris vienmēr atgādināja, ka tas, ko mākam, noderēs tikai, lai sevi aizsargātu ārpus sporta zāles. Gana labi iemācījos boksēties, un sportā mana karjera varēja turpināties, bet, kad sāku nodarboties ar mūziku, mūzikas skolotājs pateica, lai izvēlos ko vienu.

Kaujoties esmu bijis pārgalvīgs, bet viss beidzās labi.

Par tām robežām – savējos aizstāvēšu. Neesmu no tiem, kas pagriež otru vaigu. Tagad esmu iemācījies sadzīvot ar pretējiem viedokļiem, iztiekot bez apsaukāšanās.

Brīdī, kad saduras divi pretēji viedokļi, cilvēki viens otru nedzird, nespēj pārliecināt. Mēģinu atrast kādu racionālu graudu, lai arī uzskatu, ka otrs galīgi ”iemaldījies mežā”. Bet tas otrs droši vien arī domā, ka mežā esmu es!

Mēģinu nevis pārliecināt, bet saprast, kā otrs līdz tādām domām nonācis. Ja visi vienādi domāsim, tad droši vien dzīvosim ”laimīgajā komunismā”.

Kāds esat draugs?

– Es tā īsti neesmu pazaudējis nevienu draugu. Ainars Virga, Andris Reinfelds, Uldis Krievkalns, nemaz nerunājot par ”bet bet”, Zigfrīdu un citiem. Bijušas situācijas, kad šķita – pazaudēšu, bet nē.

Kopā ar ģimeni, ceļojot pa Spāniju. Foto: no personīgā arhīva

Atceros sarunu ar Igo. Mums vienu brīdi bija tāda atsvešināšanās. Igo teica:

”Baigi vajadzētu parunāt. Esmu zaudējis draugus. Vairāk negribētos.” Parasti pat draugu starpā tik atklāti nesaka.

Teiktais manī stipri norezonēja. Aizdomājos, kas tad mums ir vissvarīgākais. Kas ir svarīgāks par ģimeni un draugiem? Jā, draugus neesmu pazaudējis, lai arī katrs darām savas, atšķirīgas lietas.

Ar kuru Latvijas politiķi gribētos kopā padzert tēju un patērzēt?

– Tādu nav daudz. Ir bijusi izdevība parunāties ar tagadējo prezidentu Edgaru Rinkēviču. Ļoti inteliģents un patīkams sarunas biedrs ar labu humoru.

Vislabprātāk laikam tomēr parunātu ar dažiem no pagātnes. Piemēram, ar Zigfrīdu Annu Meierovicu. Viņš ir atslēgas figūra Latvijas valsts tapšanā, kas mūsu valstiskumu padarīja par iespējamu.

Nebūtu rāma tējas dzeršana, jo tā paskarbāk gribētu parunāt ar Kārli Ulmani, lai noskaidrotu, ko patiesībā nozīmēja ”paliksim katrs savā vietā”. Tam bija milzīgas sekas, kuras izjūtam joprojām katru dienu, katrs Latvijas iedzīvotājs.

Nebūšu oriģināls, sakot, ka ļoti labprāt parunātos ar Vairu Vīķi-Freibergu. Uzdotu jautājumus, uz kuriem nezinu atbildes, piemēram, kā viņa atgriezās Latvijā.

Ne viens vien jaunais tos, kam šodien 60 gadu, sauc par senioriem. Pašam ir sajūta, ka dzīve paiet?

– Mums ”bet bet” ir dziesma ”Tā paiet dzīve”. To gan uzrakstījām 1991. gadā. Dzīve paiet visu laiku. Arī tad, kad tev 18 un tūlīt būs 19. Pasarg’ dievs, ja jau 30! Vecs vīrs, norakstāms. Kad 50, ar puķēm jāgrezno krēsls un jāliek uz skatuves, jo nāks sveicēji. Tad jau drīz pensijā. Bet, to dzīvi dzīvojot, nav tik viennozīmīgi. Pa jubilejām viss tomēr nesadalās.

Nepateikšu neko jaunu, ka iekšējā sajūta par gadu nastu neliecina, netraucē.

Jā, kaut kādas veselības problēmas jūtamas.

Man šķiet, ka mūsdienās vecuma slieksnis tomēr pārcēlies uz priekšu. Šodienas piecdesmit gadi tomēr ir pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu trīsdesmit.

Pēc šodienas dzīves satura un iespējām ieraugām, aptveram, spējam daudz vairāk nekā agrāk. Kaut vai ceļošanas iespējas un tik daudz kā jauna apgūšanas dēļ.

Vai nācies domāt, kāda ir cilvēka dzīves jēga, uzdevums?

– Mēģināšu noformulēt, bet riskējot palikt nesaprasts kādai lasītāju daļai. Mana pārliecība, ka dzīve rezultējas bērnos. Kad meitas komanda uzvarēja televīzijas spēlē ”V.I.P.”, sirds no prieka bija tik pilna, ka šo ziņu ieliku sociālajos tīklos.

Viens no pirmajiem komentāriem bija tāds, ka mūsu dzīves panākumus parāda mūsu bērnu panākumi. Vēl jau arī, tā vienkārši sakot, cilvēka darītās labās lietas. Ja dzīves laikā darītas sliktas lietas, ja tās nav nožēlotas, tad dzīves noslēgums, aiziešana var būt grūta.

Varbūt skanēs banāli, bet labās lietas nāk atpakaļ. Zinu no savas pieredzes. Pat ļoti ātri.

Piemēram?

– Ziedoju baznīcai un nākamajā dienā negaidīti saņemu ļoti labu ziņu. Es to sasaistu kopā. Līdzīgi noticis ne reizi vien. Labās domas spēj akumulēties. Tāpat kā sliktās. Protams, vari mēģināt sevi apmānīt vai izmantot savu lielo naudu, bet laimīgs nebūsi.

Tikpat filozofiski šobrīd skatos uz karu Ukrainā. Acīmredzami gaidāms neizbēgams, milzīgs sods, ko saņems tie, kas sākuši, izdarījuši kaut ko tik vājprātīgu. Kāds sodu saņems pēdējā stundā, neradot gandarījumu tiem, kas cietuši un to gaidīja. Nav jau tā, ka vainīgie nesaprot.

Ar tādu nastu dzīvojot, var tikai pabrīnīties, kā zeme viņus nes.

Kādas ir attiecības ar Liepāju šobrīd?

– Mana mīļā, dzimtā pilsēta. Varbūt šķiet, ka nesekoju līdzi, nezinu, kas Liepājā notiek, bet esmu informēts par daudz ko.

Draugs Ivo Fomins regulāri un katru dienu man zvana astoņas, deviņas reizes, par visu stāstot.

Pats jau arī atzina, ka retāk runā ar sievu un dēliem nekā ar mani! Ivo manī atradis padomdevēju un savu domu apstiprinātāju. Tādi esam divi. Pirmā ir sieva Iveta, otrs es.

Šo rakstām?

– Protams, to Ivo pats teicis. Ja mēs, abi lakmusa papīriņi, nostrādājam līdzīgi, viņš notic, ka būs labi, un ar pārliecību dodas tālāk. Jā, esmu informēts par ielu remontiem un arī sastrēgumiem. Ko dome lēmusi, kādas biļešu cenas ”Lielajā dzintarā” utt.

Dienvidu kapos guļ visi mani tuvākie – mamma, mammas vīrs, viņas māsa un citi. Abi ar brāli kapus kopjam. Kad braucu uz Liepāju, tad parasti pa taisno uz Dienvidu kapiem. Tur parunājos ar savējiem, un sirds kļūst mierīgāka.

Mamma par ātru aizgāja. Palika daudz neizrunātu lietu. Neko mainīt nevar, bet ir sajūta, ka parāds jāatdod. Viņa ļoti par mums cīnījās. Kā atdot parādus? Gūt panākumus.

Zinu, par ko mamma priecātos, un mēģinu tās lietas piepildīt. Tagad man ir tās dzejoļu grāmatas, ko solīju. Nu par tām arī ”Žigulim” sanāk. Ceru, ka parādu nolīdzinu, pildot solījumu, kuru viņai devu.

Oktobra sākumā ”Lielajā dzintarā” būs dzirdams koncertcikls ”Gaismas atgriešanās” ar Guntara Rača vārdiem. Pats būsiet zālē?

– Jā, protams, braukšu un klausīšos! Tik laba sajūta, ka savu darbu jau esi padarījis un dziesmas radījis. Tagad lai izpildītāji cīnās (smaida)!

Foto: Publicitātes

VIZĪTKARTE

Guntars Račs  

  • Mūzikas izdevējs, producents, dziesmu autors, bundzinieks, dzejnieks.
  • Mācījās Liepājas 1. vidusskolā.
  • Septiņu dzejas grāmatu autors.
  • No tām visvairāk pirktā ir 2017. gadā izdotā ”365” 1. daļa.
  • Tā, pēc Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas apkopotajiem datiem, kļuva par pieprasītāko grāmatu, no visām oriģināldarbu grāmatām kopā ņemot. Nebijis gadījums dzejas grāmatai.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz