Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jūras krasta pilngadība

Jūras krasta pilngadība
10.08.2009 07:00

Atslēgvārdi

Nu jau 21 gadu gleznotāja Benita Bitāne par vienu no saviem iecienītākajiem modeļiem ir izvēlējusies jūru, balto smilšu krastu un Jūrmalciema neskartību.

Šai pilngadībai par godu nupat galerijā “UPB” tika atklāta Benitas Bitānes darbu izstāde “Jūras aicinājums 21”.

Māksliniece atklāja, ka izstāde tapusi no dažādu laiku gleznām – te ir gan pati pirmā jūras tematikai veltītā glezna “Krasts”, kas tapusi 1985. gadā, gan pēdējā gada laika darbi, kas apliecina gleznotājas spēju joprojām saskatīt ko jaunu mūžam mainīgajā Baltijas jūrā. B. Bitāne neslēpa, ka joprojām rod iedvesmu saviem darbiem, strādājot Jūrmalciemā, bet izstādes apmeklētāji atzina, ka ir apbrīnojama mākslinieces spēja jūras tēmu apspēlēt tik daudzveidīgi. Akciju sabiedrības “UPB” viceprezidente Ilze Freimane pierunājusi mākslinieci izstādē izlikt arī pašportretu, kas bijis noglabāts pavisam necilā vietā, tomēr viņai licies ļoti piemērots ekspozīcijai.

Mākslas zinātnieks Alberts Eglītis uzsvēra mākslinieces enerģiju un nezūdošo jauneklību ne vien daiļradē, bet arī dzīvē, profesors Aldis Kļaviņš izteica apbrīnu par viņas spēju dzīvot tikai mākslai, bet Dzidra Šmite veltīja dzejoli. Savu sajūsmu par izstādē apskatāmajiem darbiem izteica arī literāts Ēriks Kūlis, bet Olafs Gūtmanis sacīja: “Tas ir pārsteidzoši, cik daudz tu no Jūrmalciema spēj dabūt ārā!”

Benita Bitāne dzimusi 1937. gada 3. februārī Liepājā un pirmo profesionālo izglītību ieguvusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā. Pēc skolas viņa sāka strādāt Valsts Liepājas teātrī, tāpat veidoja ietērpu Leļļu teātra iestudējumiem. 1970. gadā B. Bitāne tika uzņemta Latvijas Jauno mākslinieku apvienībā, bet 1977. gadā ar figurālo kompozīciju “Zvejnieku ostā” viņa absolvēja Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”


Mākslinieces Benitas Bitānes darbos jūra ir galvenā modele jau vairāk nekā divdesmit gadu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz