Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurts Fridrihsons ”PārVērtības” Liepājas muzejā

Kurts Fridrihsons ”PārVērtības” Liepājas muzejā
03.08.2007 10:22

0

Atslēgvārdi

Piektdien, 10. augustā, plkst. 16.00 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Kurta Fridrihsona izstādi ” PārVērtības”, kurā būs aplūkojami darbi no Latvijas Okupācijas muzeja krājuma, kā arī Rīgas vēstures un kuğniecības muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un no privātkolekcijām. Lai rosinātu saturīgas izstādes izveidi, atbilstošu iekārtojumu  muzeja lielajā izstāžu zālē un pēc iespējas patiesāk atklātu Kurtu Fridrihsonu kā unikālu personību latviešu mākslā, Liepājas muzejs tās iekārtošanā ir pieaicinājis mākslas vēsturnieci, Kurta Fridrihsona dzīves un daiļrades pētnieci Ievu Grantiņu.

Ieva Grantiņa Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) izstrādājusi bakalaura darbu par tēmu ”Kurta Fridrihsona grāmatu grafika” (2002) un maģistra grādu LMA ieguvusi, izstrādājot pētījumu ”Kurts Fridrihsons: Māksla un mākslinieka radošā brīvība padomju okupācijas gados Latvijā” (2004). Viņa piedalījusies Kurta Fridrihsona darbu izstādes veidošanā Latvijas Okupācijas muzejā 2005. gadā, kā arī strādājusi kā izstādes koordinatore un kuratore 2004. gada Francijas kultūras centrā izveidotajai izstādei ”Franču grupa un gleznotājs Kurts Fridrihsons”.

Mākslas vēsturniece Dace Strazdiņa uzskata, Kurta Fridrihsona darbu apjoms joprojām ļauj komplektēt vēl neredzētas un tematiski noslogotas ekspozīcijas. Savukārt Ieva Grantiņa pauž viedokli, ka pastāv ciešanas, kas spēj atstāt ievainojumu brūces arī neatskanot kara šāvieniem. Jautājums tikai, ko mēs ar tām iesākam. Par ko tās pārvēršas. Kurta Fridrihsona gadījumā tās ir pārvērtušās par mākslu.

”Šī izstāde nebūs izsmeļoša atbilde uz visiem neatbildamajiem jautājumiem. Taču tā labprāt vēlētos būt notikums, kas sagādātu pārsteiguma un apbrīnas brīžus un radītu iedvesmu, kas nebūtu sveša mūsu patreizējās, diezgan cietsirdīgās un sasteigtās ikdienas prasībām,” sacīja Ieva Grantiņa.

Pats Kurts Fridrihsons savulaik sacījis, ka ”izstāde ir arī svētki. Vispirms iniciatīvas svētki. Mākslinieks jūs ielūdz piedalīties un būt viņa viesim. Skatītāji ir reizē sabiedrotais un varētu kļūt arī par draugu. Arī ja jūs viņu nesatiekat – viņš jums parāda savas bagātības, savus ieročus, savas rotaļas, savus sapņus, redzējumus utt. Jūs varat divreiz, trīsreiz to visu redzēt. jūs varat klusēt, jūs varat salīdzināt, jūs varat strīdēties, apbrīnot visu un jūs varat visu paņemt sev līdzi. Jā, visu. Nebūsim naivi, – tomēr no katras izstādes katrs apmeklētājs var visu paņemt līdzi, – un izstāde nepaliks kaila.”

Izvēloties mākslinieka darbus, vēstules, fotogrāfijas, domu atziņas un muzikālo pavadījumu, kā arī, piešķirot šai kopīgajai atlasei nosaukumu PārVērtības, Ieva Grantiņa vēlējās atrast turpinājumu tai garīgajai atmosfērai, ar kādu Kurts Fridrihsons apveltīja un pārsteidza mūs kādreiz, kad savas personālizstādes veidoja pats, atklājot mums savas vērtības viņš vienlaicīgi piedāvāja mūsu pašu pārvērtības. 

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz