Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzemes dziedātāji satiekas Kuldīgā

Kurzemes dziedātāji satiekas Kuldīgā
Foto: Aivars Vētrājs, "Kurzemnieks"
04.07.2016 07:15

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Kurzemes Dziesmu svētkos Kuldīgā sestdien pulcējās vairāk nekā divi tūkstoši koristu, folkloristu, pūtēju orķestru un deju kolektīvu dalībnieku gan no Rietumlatvijas, gan citiem novadiem. Kupli pārstāvēta bija arī Liepāja un tuvākie novadi.

Svētki aizsākās ar koncertiem Kuldīgas vecpilsētā,  piemēram, pie rātsnama folkloras koncertā skanēja Otaņķu etnogrāfiskā ansambļa dziedātāju skaļie saucieni, kas lepni turējās līdzās suitu vīru dziedāšanai un citu kolektīvu sniegumam. Bet pūtēju orķestru programmu kuplināja Kazdangas vīru skandētās taures. Sveicienus svētku gājiena laikā, no Liepājas ielas dodoties uz estrādi, saņēma arī koristi no vēju dzimtenes Liepājas, kas ar savām balsīm bija ieradušies kuplināt kurzemnieku milzīgo kopkori.

Dziesmu svētku mākslinieciskā koncepcija un programma bija veidota, izmantojot Kurzemes kultūrvēsturisko daudzveidību un izceļot trīs etnogrāfisko novadu – lībiešu, kuršu un suitu – pamatvērtības. Tādējādi vairāk nekā trīs stundās dziedātāji un klausītāji varēja izdzīvot vienojošo un vienlaikus diezgan atšķirīgo kurzemnieku dzīvi saistībā ar saules ritējumu. Koncerta programmā nozīmīga vieta bija ierādīta tautas dziesmai – gan klasiskas apdares veidolā, gan tās izmantojumam mūsdienu komponistu oriģinālmūzikā. Skanēja daudzu ar Kurzemi saistīto un citu pazīstamu komponistu skaņdarbi.

Mākslinieciskajai vadītājai, liepājniecei, Vispārējo latviešu dziesmu svētku, Liepājas apriņķa koru virsdiriģentei Ilzei Valcei un pārējiem programmas veidotājiem bija izdevies kurzemniekus palutināt gan ar izcilu latviešu kora mūziku un tās izpildījumu, gan augstas raudzes mūziķu un kordiriģentu piedalīšanos. Uz diriģentu pjedestāla kāpa arī Edgars Račevskis, Jānis Ērenšteits, Mārtiņš Klišāns, Ints Teterovskis, Gints Ceplenieks, Maruta Rozīte, Jēkabs Ozoliņš, Ilze Balode, Andris Kontauts, Jēkabs Ozoliņš, Andis Groza u. c.

Kopkora skanējumu bagātināja solisti Aira Rūrāne, Laura Teivāne, Ance Krauze un Juris Vizbulis. Režisore Nellija Kleinberga norādīja, ka izvēlētās dziesmas atbilda koncerta zemtekstam: “Kur zeme – tur saule!” Visu dienu Kuldīgā saule spīdēja ļoti spoži, taču tas netraucēja mūzikas mīļotājus, tāpat kā viņus nenobiedēja spēcīgie pērkona grāvieni koncerta izskaņā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz