Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā dzeju apvieno ar klasisko mūziku

Liepājā dzeju apvieno ar klasisko mūziku
Foto: Egons Zīverts
11.10.2018 07:06

TV Kurzeme/ "Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Otrdien Liepājas muzejā notika kamermūzikas apvienības “NYX Trio” un dzejnieces Madaras Gruntmanes mūzikas un dzejas vakars.

Apmeklētāji, ieradušies ar ziediem, skatītāju rindās pirms pasākuma satraukti sačukstējās. Kamermūzikas apvienība “NYX Trio” dibināta 2011. gada rudenī, tās sastāvā ir trīs talantīgas mūziķes – vijolniece Tatjana Ostrovska, flautiste Anete Toča un pianiste Ieva Sarja.

Liepājas muzejā trio muzikālo izpildījumu vēl īpašāku padarīja Madaras Gruntmanes dzejas rindas. Dzejniece pati mācījusies Liepājas Emiļa Melngaiļa mūzikas vidusskolā, tāpēc labi izjūt mūzikas klātbūtni dzejā. Šogad autore izdevusi jau otro dzejoļu krājumu – “Dzērājmeitiņa”. Pirmais krājums “Narkozes” iznāca 2015. gadā. Par to M.Gruntmane tika nominēta Literatūras gada balvai par spilgtāko debiju. Pirmais dzejas krājums viņai atnesa arī lasītāju simpātijas balvu.

Dzejniece stāsta, ka, veidojot koncertprogrammu, iedvesmojusies no skaņdarbu mūzikas materiāla un pēc tam atlasījusi tam asociatīvi piemērotus dzejoļus. Koncertprogrammai “NYX Trio. Madara Gruntmane. Mūzika. Dzeja” autore izvēlējusies gan iepriekš rakstīto dzeju, gan tapinājusi jaunas rindas tieši šim pasākumam.

Vakara gaitā “NYX Trio” izpildījumā varēja baudīt latviešu komponistu rakstītos trio flautai, vijolei un klavierēm. Un dzejas rindas, kas pārliecinoši sarunājās ar mūziku un notīm, klātesošajiem ļāva būt par lieciniekiem spilgtam mākslas dialogam un baudīt vārda un skaņas mijiedarbību, lirikai organiski savijoties ar mūziku. Īpašu atmosfēru radīja mūziķu improvizācijas par gaidāmā skaņdarba motīviem dzejas lasījumu brīžos, tā palīdzot klausītājiem izveidot asociatīvo saiti starp vārdu un skaņu.


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz