Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas pārstāvniecībā Rīgā apskatāma ekspresizstāde ārstu piemiņai

Liepājas pārstāvniecībā Rīgā apskatāma ekspresizstāde ārstu piemiņai
24.02.2020 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas pārstāvniecībā Rīgā, kas atrodas Jēkaba kazarmās, līdz 10. martam ikvienam interesentam iespējams apskatīt ekspresizstādi, kas veltīta divu izcilu vienas dzimtas ārstu – Rasmas Kaju (1934–1995) un Oleva Kaju (1964–2019) – piemiņai. Izstādes idejas autors ir Ivo Kaju. Viņa sagādāti ir visi tajā eksponētie materiāli. Rasma Kaju bija ārste, ķirurģe, ilggadēja Liepājas Medicīnas skolas direktore. Viņas jaunākais dēls Olevs Kaju arī bija ārsts, ķirurgs, kurš savu karjeru medicīnā sācis Liepājā, taču pēc ārstniecības studiju beigām strādājis P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas klīnikā, ko vadīja profesors Vladimirs Utkins, Latvijas Ģimenes centrā un Jūrmalas slimnīcā.

Izstādē aplūkojamas Kaju dzimtas fotogrāfijas, dažādi dokumenti, tai skaitā gan Rasmas, gan Oleva Kaju skolas liecības un atestāti, kas apliecina dažādu mācību iestāžu absolvēšanu, vairāki savulaik periodiskajos izdevumos publicēti raksti, kā arī Rasmai Kaju piederējis asinsspiediena mērāmais aparāts, kas mūsdienās uzskatāms gandrīz vai par antīku. Par izstādes “naglu” var saukt divas ļoti īpašas lietas: Oleva Kaju rakstītu vēstulīti savai vecaimātei uz Aizputi un Rasmas kladi, kurā daktere vārds vārdā ir pārrakstījusi kādu padomju laikos aizliegtu ārzemju autora romānu ar mērķi, lai to varētu lasīt viņas dēli un mazbērni. Kopumā šādu klažu, kurās pārrakstīti biezi romāni, esot ap simts. Kādā veidā Rasma Kaju pie aizliegtās literatūras darbiem tikusi, viņas radiniekiem nav zināms. Nav arī saprotams, pa kuru laiku daktere šos biezos romānus spējusi pārrakstīt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz