Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepavas” izstāde – pirmais akords Dziesmu un deju svētku gadā

“Liepavas” izstāde – pirmais akords Dziesmu un deju svētku gadā
08.01.2013 16:07

Atslēgvārdi

Liepājas muzeja vēsturiskajā saimniecības ēkā jeb, tā sauktajā, ratnīcā Kūrmājas pr. 16, līdz šim izstāžu eksponēšanai netradicionālā vidē, skatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” izstāde “Etnokultūra21’”, portālu informē muzeja galvenā muzejpedagoģe Maija Meiere.

Kā uzsvēra studijas “Liepava” vadītāja Smaida Rubeze, meistares šo ekspozīciju ilgi lolojušas, jo bijusi vēlme plašākai sabiedrībai pievērst uzmanību vēsturiskām izziņas lietām, ar ko joprojām nopietni nodarbojas virkne 21. gadsimta sieviešu. 

“Tā kā šis gads Latvija kultūras dzīvē iezīmējas kā kārtējais Dziesmu un deju svētku gads, tad liepaviešu izstāde ir kā pirmais akords šajos svētkos,” sacīja Smaida Rubeze.

Izstādē “Etnokultūra 21” ir vienkopus apskatāmi Kurzemes un citu  novadu sieviešu tautas tērpa viena no interesantākajām galvas noformējuma detaļām – aubes, lakati, dažādi galvas lakatu tinumi un vainagi. Tāpat ir iespēja aplūkot krāšņāko Kurzemes un citu novadu sieviešu lakatus, brunču audumus tautas tērpa kreklus un to atvasinājumus šodienas interpretācijā.

Izstādi veido piecu autoru kolektīvs – Zigrīda Muceniece ar kreklu un sieviešu cepuru studijām,  Alma Sideļska ar Krotes un Pērkones nokomplektētiem tautas tērpiem, Ilze Škuberte ar brunču audumu un lielo lakatu studijām, Inta Ambrēna ar etnogrāfisko kreklu un kabatas lakatu studijām, kā arī Antra Leismane ar tautas tērpu mūsdienu interpretācijām.

Kopumā izstādē apskatāmi aptuveni 60 darbu, no kuriem 24 ir sieviešu etnogrāfisko aubju studijas, 14 kreklu studijas, brunču audumi, lakati un vainagi.

Smaida Rubeze atzīst, ka etnogrāfijas izpēte un skrupuloza vēsturisko prototipu atdarināšana prasa lielu laika un darba ieguldījumu, kas šodienas tehnoloģiskajā pragmatismā uzskatāms par unikālu brīnumu. Iespējams, tieši šīs aizraušanās pasargā no 21. gadsimta vispārējā uzmanības deficīta un citām sabiedriskām kaitēm.

Izstāde aplūkojama Liepājas muzeja vēsturiskajā saimniecības ēkā jeb ratnīcā no 4. janvāra līdz 3. februārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz