Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejs bibliotēkām dāvina grāmatu “Es vēlos mājās pārnākt”

Muzejs bibliotēkām dāvina grāmatu “Es vēlos mājās pārnākt”
05.01.2011 11:01

Atslēgvārdi

Liepājas muzejs Liepājas centrālai zinātniskajai bibliotēkai un pilsētas skolu bibliotēkām dāvina Liepājas novada politisko represēto piemiņas grāmatas otro daļu “Es vēlos mājās pārnākt”.

Grāmata ir ne tikai kā piemiņa un morāls gandarījums politiski represētiem cilvēkiem, bet plašam lasītāju lokam, jo īpaši skolu jaunatnei Latvijas vēstures izzināšanā, pasaules uzskata, vērtību sistēmas un patriotisku jūtu veidošanā, lai izvairītos no traģiskās pagātnes atkārtošanās nākotnē.

Liepājas Izglītības pārvalde saņēma 15 grāmatas, kas paredzētas skolu bibliotēkām.  Savukārt Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka, kuras pārziņā atrodas ne tikai pilsētas, bet visa reģiona bibliotēkas, saņēma 90 grāmatu eksemlpārus.

Grāmata ”Es vēlos mājās pārnākt” ietver 36 politiski represētā atmiņu stāstījumus, dokumentus un fotogrāfijas par laiku pēc Otrā pasaules kara, kad nacionālsociālistisko okupācijas režīmu nomainīja komunistiskais okupācijas režīms, un okupācijas varas politiku Baltijas valstīs īstenoja Padomju Savienībā valdošās un vienīgās partijas – VK(b)P, vēlāk PSKP Centrālās Komitejas Politbiroja un PSRS augstāko valsts varas iestāžu uzdevumā un vadībā.

Tā veltīta Staļinisma okupācijas režīma represijām un to upuriem Liepājā un tās apkārtnē no 1945 līdz 1953. gadam. Grāmatu sastādījusi vēsturniece Aina Burija, kuras pētnieciskā darba konsultanti ir tādi pazīstami vēsturnieki kā Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, Okupācijas muzeja pētniecības programmas vadītājs, profesors Dr. Heinrihs Strods, Latvijas Valsts arhīva sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītāja vietniece Iveta Šķiņķe un Latvijas Valsts arhīva sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas referenti Jānis Riekstiņš un Ritvars Jansons.

Grāmata strukturēta sadaļās, kas dod ieskatu par nacionālo partizānu darbību Liepājas novadā, jauniešu nelegālo pretpadomju organizāciju ”Kursa” darbību Liepājā un politisko represiju kulmināciju – 1949.gada 25.marta deportāciju.

Tā kā daudzi politiski represētie savas atmiņas nav rakstījuši, bet viņu personīgajos arhīvos ir foto materiāli un dokumenti, tad atsevišķā sadaļā ir ievietotas fotogrāfijas un dokumenti, kas būtiski papildina grāmatas saturu.

Sadaļā ”Saraksti” ir ievietots jauniešu nelegālās pretpadomju organizācijas ”Kursa” biedru saraksts, 1949.gada deportācijas upuru saraksts. Izveidota karte – Liepājas un Aizputes apriņķi, kur uzskaitīti no katra pagasta deportēto, izsūtījumā un nometnēs bojā gājušo skaits, salīdzinot 1941.g.14.jūnija un 1949.gada 25.marta deportācijas.

Grāmatas izdevējs ir Liepājas muzejs. Tā tapusi sadarbībā ar biedrību ”Liepājas Politiski represēto klubs”. Grāmatas maketu veidojis un izdevums drukāts SIA ”Apgāds Mantojums” ar Liepājas pilsētas domes un Liepājas kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu, kā arī līdzfinansējumu no valsts budžeta. Grāmata publicēta 850 eksemplāros.

2007. gadā  iznāca Liepājas novada politiski represēto piemiņas grāmatas pirmā daļa ”Mūžīgā sāpe”, kas vēstī par represētajiem un izsūtītajiem 1941.gadā, kas arī kā Liepājas muzeja dāvinājums nonāca Liepājas skolās un bibliotēkās.

Astra Dzērve,
Liepājas muzeja muzejpedagoģe

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz