Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Interjera muzejā jaunlaulātie un kāzu viesi varēs piedalīties īpašā svinību programmā

Liepājas Interjera muzejā turpmāk jaunlaulātie un kāzu viesi varēs piedalīties īpašā svinību programmā. “Tā balstīta uz Holandes un Eiropas 17./18.gadsimta gredzenu mīšanas tradīcijām,” atklāj muzeja vadītāja Ieva Dzintare. Jau šosestdien to izmēģinās pirmais pāris. Jauns piedāvājums tapis arī Liepājas muzejā.

Liepājas Interjera muzejā jaunlaulātie un kāzu viesi varēs piedalīties īpašā svinību programmā
Foto: Kārlis Volkovskis
30.06.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

“Piedāvāsim interaktīvā veidā iepazīties gan ar Interjera muzeja tapšanas pirmsākumiem un Hoijeru dzimtas stāstu, gan izzināt holandiešu Zelta laikmeta precību tradīcijas un veidus, kā laulību saites kāzu dienā tikušas simboliskā veidā stiprinātas,” atklāj I. Dzintare.

Viņa pastāsta, ka Holandē 17. un18. gadsimtā kāzu tradīcijas bija saistītas ar vairākiem simboliskas nozīmes paradumiem. Tur bija gan cimdu vai tradicionālo, daiļi apgleznoto holandiešu koka tupeļu dāvināšana iecerētajai meitenei, gan vēlējumu koka veidošana no kāzu viesu puses, gan kāzu lādītes pasniegšana un jaunās līgavas lutināšana ar cukurotām mandelēm.

Svinīgo ceremoniju var organizēt kā Hoijeres, tā Stenderu ģimenes vēsturiskā interjera telpās, savukārt mielasts var notikt pirmajā stāvā “Hoijeres krogā” vai “Stenderu konditorejā”, kas iekārtota otrajā stāvā. Tas pats attiecas uz kāzinieku fotosesiju.

Jaunlaulātos un kāzu viesus joprojām uzņem arī Liepājas muzejs, apliecina muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Pirmā šīs vasaras laulību ceremonija jau notikusi, un tuvākajās dienās gaidāma vēl viena. Turklāt muzeja etnogrāfijas ekspozīcijā “Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs” izveidota jauna kāzu programma, kura piedāvā izzināt senās latviešu kāzu tradīcijas, gūt izpratni par ģimenes godiem, ieražām un rituāliem Dienvidkurzemes novadā no 19. gs. otrās puses līdz 20. gs. sākumam, pastāsta R. Zālīte.

Viņa vēl piebilst, ka Dienvidkurzemē šajā laikā kāzas skaitījās lieli godi, kuros noteikti bija bagātīgs mielasts. Tajā laikā tika ievēroti visi senie rituāli, sākot ar līgavas nolūkošanu un precībās braukšanu līdz pūra izdošanai un apdāvināšanai precību dienā.

Liepājas muzeja telpās vai tā dārzā ir iespējams rīkot svinīgo kāzu ceremoniju, fotosesiju vai šampanieša pieņemšanu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz