Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nāc gaismas spēlēs slēpties

Nāc gaismas spēlēs slēpties
Foto: Egons Zīverts
14.05.2019 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Starptautiski pazīstamā un atzītā latviešu māksliniece Dita Lūse aicina patverties no ikdienas steigas un ļauties gaismas spēlēm Liepājas muzejā, kur atklāta izstāde “Maigās iluminācijas”. “Šie attēli ir manas sajūtas. Atceros, ka reiz pamodos un redzēju, kā uz grīdas, cauri aizkariem un koku zariem izlīdis, atspīd saules stars. Un es sapratu – viss ir kārtībā, ir miers un klusums,” saka D. Lūse.

Pirmajā brīdī, gleznā ieraugot vējā plandošu aizkaru un gaismas pērlītes, kas atspīd uz gaiteņa garās uz sienas, pārņem tāda viegla bērnības sajūta –tu mazs, bet apkārt visi šie neapturamie un gaisīgie spēki. Dodoties dziļāk izstādes telpā, pretī varas gleznoti rentgena attēli. Redzot mūsu skeletus gleznās, nepavisam negribas meklēt medicīniskas vainas, bet rodas jautājums: vai māksliniece redz mums cauri?

“Mākslā mani interesē un aizrauj gaismas, telpas un laika emocionālā iedarbība. Caur savu glezniecību izzinu pasauli, tā ļauj man pētīt to, kā gaisma izceļ telpu, palīdz atklāt telpas dziļumu un veido noskaņu. Kā daudzi šajā laikā, arī es meklēju klusumu un vienatni, tiecos to ienest savā glezniecībā. Gaisma un telpas perspektīva ļauj divdimensiju audeklam pārtapt par iluzoru trīsdimensiju gleznu,” pauž māksliniece.

D. Lūses gleznās redzamais mirkļa starojumā radītais kadrs ļauj ieskatīties tajā, kas citādi ir neredzams, ļauj ielūkoties noslēpumā, atklāt to. Attēlotie rentgena uzplaiksnījumi pirmajā brīdī šķied draudīgi, jo salīdzinājumā ar gaisīgumu citās bildēs tie ir pretstati maigumam, kas citviet apspīd sienas, grīdas, telpas. D. Lūses darbos dienasgaisma dod iespēju redzēt citādi neredzamo. Gremdējoties savā iekšējā pasaulē, jebkura saskarsme ar apkārtējo ir sava veida logs uz ārpusi, un tieši tas dod iespēju ieskatīties citā dzīvē, neredzot to skaidri, tomēr ļauj nojaust vai iztēloties, kas notiek citu namos, dzīvē, domās. Tas ļoti spilgti izpaužas mākslinieces gleznās.

D. Lūse ir starptautiski atzīta māksliniece, izglītību ieguvusi Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā, Viskonsīnas Universitātē ASV un Latvijas Mākslas akadēmijā, iegūstot mākslas maģistres grādu. Sarīkojusi 28 personālizstādes Latvijā un ārpus tās, kā arī piedalījusies daudzās vietējās un starptautiskās grupu izstādēs. Ir guvusi atzinību starptautiskos mākslas konkursos Indijā, Taivānā, Japānā, Vācijā, Francijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz