Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Naudu kuģniecības muzeja izveidei meklēs Eiropas fondos

Naudu kuģniecības muzeja izveidei meklēs Eiropas fondos
26.01.2011 13:36

Liepājas domes koalīcijas deputāti atbalsta Liepājas Jūrniecības muzeja ieceri, taču pašvaldības budžetā nav līdzekļu šāda objekta izveidei, tāpēc nauda tiks meklēta Eiropas Savienības (ES) fondos, informēja Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde (TP).

Pagājušajā nedēļā skiču projektu konkursa uzvarētājs arhitekts Jānis Sauka no arhitektu biroja “Mark” koalīcijas deputātus iepazīstināja ar jūrniecības muzeja ieceri, savukārt muzeja direktore Dace Kārkla deputātiem prezentēja plānoto muzeja ekspozīciju.

“Vēlamies Jūrniecības muzeja projektu virzīt uz priekšu, taču pašvaldības rīcībā nav tam nepieciešamo resursu,” atzīst Golde, norādot, ka finansējums muzeja būvniecībai tiks meklēts ES fondos. “Ir slikti, ja ir iespēja saņemt Eiropas naudu, bet nav ideju, kur to izmantot. Liepājā ideju labā gatavības pakāpē netrūkst un, kad būs iespēja, tās tiks realizētas,” sacīja amatpersona. Muzeja izveidei nepieciešami 1,5 līdz 2 miljoni latu.

Kā informēja Golde, muzeja saturiskais risinājums ir ļoti interesants, kas piesaistītu pilsētai daudz tūristu un sekmētu Liepājas promenādes attīstību. Plānots, ka muzeja ēkā atradīsies baseins ar jūras ūdeni, kurā varēs aplūkot Baltijas jūrā mītošās zivis, kā arī būs iespēja imitēt vētru.

Jau ziņots, ka 2009.gada vasarā žūrijas komisija paziņoja uzvarētājus konkursā par ēku rekonstrukciju Liepājas jūrniecības muzeja izveidei ostas promenādes vēsturiskajos spīķeros. Žūrija, kurā darbojās profesionāli Liepājas un Latvijas arhitekti, vēsturnieki un kultūras jomas speciālisti, pēc divu mēnešu intensīva darba izvēlējās labāko jūrniecības muzeja modeli, par uzvarētāju atzīstot arhitektu biroja SIA “Mark” piedāvāto risinājumu.

Kā uzsvēra Golde, Jūrniecības muzeja izveide Liepājā ir sen lolota iecere, un Latvijas arhitektu lielā interese par šo objektu vēlreiz apliecina to, ka muzejam jābūt. Arī vairāki žūrijas komisijas locekļi atzina, ka visi darbi bijuši unikāli un interesanti, tāpēc esot bijis ļoti grūti izšķirties par uzvarētājiem.

Liepājas pilsētas Būvvalde 2009 gada martā izsludināja skiču konkursu ēku rekonstrukcijai jūrniecības muzeja izveidei Vecajā ostmalā 55 un 56 ostas vēsturiskajos spīķeros. Konkursa materiālus izņēma pavisam 73 dalībnieki, bet darbus iesniedza 45 arhitekti vai biroji.

Liepājas muzejs var lepoties ar vienu no unikālākajām zvejniecībai un kuģniecībai veltītajām ekspozīcijām Eiropā. Skiču konkursa mērķis bija, izmantojot arhitektu radošo sacensību, iegūt pilsētbūvnieciski, arhitektoniski un funkcionāli augstvērtīgu projekta priekšlikumu Liepājas jūrniecības muzeja apbūves iecerei, kā arī noskaidrot būvprojekta izstrādāšanas izmaksas un aptuvenās būvniecības izmaksas.

Līdz šim Liepājas muzeja filiāle “Zvejniecības un kuģniecības vēsture” atradās nepiemērotās telpās, bet ostmalā muzejs varēs darboties sasaistē ar konkrētu ostas vidi.

Liepājā ir bijuši vairāki mēģinājumi parādīt Liepājas ostas vēsturi. Savulaik Liepājas muzejs ostas vēsturei veltītu ekspozīciju bija izveidojis tā sauktajā Pētera I namiņā Kungu ielā 24/ Bāriņu 32, kas tolaik atradās Liepājas muzeja apsaimniekošanā, bet pēc ēkas denacionalizācijas 20.gadsimta deviņdesmitojos gados, ekspozīcija par Liepājas zvejniecības un kuģniecības vēsturi tapa Hikes ielā 9, kura 2005.gadā apmeklētājiem tika slēgta nesakārtoto īpašuma attiecību dēļ. Bijušās nodaļas bagātīgais krājums par Liepājas jūrniecības un ostas vēsturi joprojām tiek papildināts un saglabāts.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz