Pirmdiena, 13. maijs Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Rakstīts vārds slāvu valodā un izrakstīti dvieļi

Rakstīts vārds slāvu valodā un izrakstīti dvieļi
29.07.2008 07:03

Atslēgvārdi

Liepājas Latviešu biedrības nama zālē notika 3.Latvijas mazākumtautības slāvu kultūras un rakstniecības svētki. Tos rīkoja Liepājas ukraiņu biedrība “Rodina” un tie bija veltīti slavu rakstniecībai, kura ieviesta no 863.gada un pie kuras šūpuļa stāvējuši Kirils un Mefodijs. Svētkos piedalījās Liepājas ukraiņu biedrības “Rodina” pārstāvji, Liepājas krievu kultūras biedrības “Posoloņ”, baltkrievu kultūras biedrības “Mara” ansambļu dalībnieki, Poļu savienības Liepājas nodaļas biedri.

Ievadot svētkus, dalībniekus un skatītājus svētīja tēvs Rostislavs no Svētā Nikolaja katedrāles. Goda viesis bija Ukrainas vēstnieks Latvijā Rauls Čilačava. Viņš ir arī dzejnieks un tulkotājs, kurš ukraiņu un gruzīnu valodā tulkojis latviešu dzejnieku Raiņa un Aspazijas darbus, kas apvienoti grāmatā “Trīs krāsu saule”. Zinot viesa ciešo saistību ar literatūru, Liepājas ukraiņu biedrība “Rodina” dāvināja viņam Paulīnas Vaseiko izšūtu ukraiņu lielā dzejnieka Tarasa Ševčenko portretu. Aizkustinošs bija brīdis, kad lielajā jubilejā sveica Poļu biedrības pirmo priekšsēdētāju Jāni Kuharževski.

Apsveikumiem piebiedrojās Izglītības pārvaldes vadītāja Ludmila Molčanova, jo ukraiņu biedrība “Rodina” savā darbībā iesaistījusi visu paaudžu ļaudis, te aktīvi darbojas ukraiņu svētdienas skola “Nezabudka”. Jāpiemin, ka koncerta jaunākā dalībniece bija sešgadīgā Vera Perova, kura svētdienas skolu apmeklē jau vairākus gadus.

Svētku noskaņu papildināja izstāde, kurā apmeklētāji varēja aplūkot senus rokdarbus, iepazīt izdevumus slāvu valodās, kuru vidū bija tādu pazīstamu ukraiņu rakstnieku kā Tarasa Ševčenko, Ļesjas Ukrainkas, Ivana Franko darbi, arī grāmatas poļu un bulgāru valodā, skatīt tautastērpos ģērbtas lelles.

“Izšūšana krustiņdūrienā ir sena ukraiņu tradīcija, kas raksturīga tieši Piekarpatu apgabala iedzīvotāju vidū. Šo prasmi sievietes nodod no paaudzes paaudzē. Populāri bija izšūt dvieļus. Izstādē mēs piedāvājām apskatīt mūsu dalībnieces Oksanas Pukas izšūtos dvieļus, kurus viņa darinājusi, vēl skolniece būdama,” pastāstīja Paulīna Vaseiko.

“Par to, ka mēs varējām sarīkot šos svētkus, esam pateicīgi atbalsta sniedzējiem, kuru vidū bija Liepājas dome, akciju sabiedrība “Liepājas metalurgs”, SIA “Elektrons&K”, SIA “Lokis”, SIA “V.Biļuka KF “Evija””,” sacīja Liepājas ukraiņu biedrības “Rodina” priekšsēdētājs Anatolijs Vaseiko.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”


Apmeklētāju uzmanību piesaistīja grāmatas, kas iespiestas slāvu valodās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz