Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Riteņbraucēju pilsētā atklāta izstāde par velomodi

Riteņbraucēju pilsētā atklāta izstāde par velomodi
Foto: Egons Zīverts
03.07.2020 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jau trešo reizi Liepājas muzejs sadarbojas ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu, un šoreiz sadarbības rezultāts ir bagāta un daudzpusīga izstāde “Velosipēds un riteņbraukšanas mode no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta vidum”. “Liepāja Latvijas velosipēdu rūpniecībā ir tāda kā Meka, kur velosipēds tika radīts ļoti agri,” atklāšanā uzsvēra Saulkrastu velosipēdu muzeja īpašnieks Jānis Seregins.

Plašā ekspozīcijā skatāmi ne tikai tērpi un aksesuāri no pārsteidzoši daudzveidīgās A. Vasiljeva kolekcijas, bet arī velosipēdi, riteņbraukšanas piederumi, fotogrāfijas un citas riteņbraukšanas vēstures liecības no Liepājas muzeja krājuma, Saulkrastu velosipēdu muzeja, J. Seregina, Toma Ērenpreisa, Alda Atholda un Mārtiņa Belicka kolekcijām. Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla uzsvēra, ka atbalstu sniedzis leģendārās Gustava Ērenpreisa velosipēdu rūpnīcas īpašnieka brāļa mazmazdēls Toms Ērenpreiss: “Simboliski šeit stāv Ērenpreisa mūsdienu pilsētas divritenis, esam to nolikuši kā simbolu, kā bāku izstādes atklāšanai.” Jāpiebilst, ka izstādes oficiālā atklāšana notika muzeja dārzā. Pēc tās D. Kārkla līdz muzeja durvīm aizbrauca ar Ērenpreisa jauno laiku divriteni, un viņai sekoja ieintriģētie apmeklētāji.

Izstādi veidoja scenogrāfe, māksliniece Anna Heinrihsone, māksliniece Dace Lanka, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

“Izraudzītais laika posms ir divriteņa tapšanas laiks, lai arī nav īsti zināms, kurš tieši izgatavoja pašu pirmo braucamo. Latvijā velosipēdu fabrikas un darbnīcas pastāvēja līdz Otrajam pasaules karam. Aleksandra Vasiļjeva fonds atļāvis vēsturiskās liecības ielikt Latvijas un Liepājas kontekstā, piešķirot pievienoto vērtību un stāstot par to, ko ir cienījuši mūsu ļaudis, kā pavadījuši laiku, kā ģērbušies,” pastāstīja muzeja vadīja.

A. Vasiļjeva fonda direktore Alma Podžjukaitiene priecājās, ka pēc ilga un sarežģīta laika perioda atkal var redzēt vienkopus tik daudz cilvēku un atklāt Liepājā jau trešo izstādi, diemžēl bez Aleksandra klātbūtnes. “Domās viņš ir ar mums un sūta sveicienus,” viņa teica. Tā kā robeža ar Krieviju pašlaik slēgta, A. Vasiļjevs Liepājā solot ierasties augusta beigās.

Saulkrastu velosipēdu muzejs ir vienīgais Latvijā un lielākais Baltijā, norādīja kolekcionārs J. Seregins. “Mēs negribīgi piedalāmies izstādēs, jo uzskatām, ka muzejs ir labi skatāms uz vietas. Tomēr, kad Liepājas muzejs piedāvāja piedalīties izstādē, kas saistās ar riteņbraucēju modi, es atteikt nevarēju. Tas ir viens no maniem sapņiem – ka manā muzejā starp divriteņiem atrastos manekeni tā laika tērpos,” atklāja velomuzeja īpašnieks. Viņš pieminēja, ka jau 1887. gadā Liepājas amatnieks Emīls Mattis sācis izgatavot velosipēdus – gadu pēc tam, kad Leitners atvēra savu fabriku Rīgā. “Liepājā bija ap desmit velodarbnīcu, liepājnieki ļoti mīlēja velobraukšanu. Šeit bija treks un trīs riteņbraucēju biedrības. Liepāja ir riteņbraucēju pilsēta.”

Izstāde Liepājas muzejā skatāma līdz 20. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz