Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Top grāmata “Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolai 100 (1922.–2022.)”

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (LMMDV) sadarbībā ar biedrību ”Kurzemes radošās industrijas attīstības centrs” īsteno projektu, lai sagatavotu Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas simtgadei veltītu grāmatu.

Top grāmata “Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolai 100 (1922.–2022.)”
Foto: Kārlis Volkovskis
31.08.2021 16:11

liepajniekiem.lv

Grāmatas izdošana veltīta 2022.gadā LMMDV struktūrvienības Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas simtgadei un godinot tās vēsturi. Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola ir viena no vecākajām mūzikas izglītības iestādēm Latvijā.

Grāmatas tapšanas process uzticēts kultūras žurnālistei Indrai Imbovicai sadarbībā ar muzikoloģi, ilggadēju Mūzikas vidusskolas pedagoģi Aiju Engelmani. Abas autores daudzu gadu garumā aktīvi līdzdarbojušās un bijušas klātesošas Liepājas kultūras dzīves norisēs un ”Melngaiļskolai”, tādējādi detalizēti pārzina un orientējas tās vēsturē.

Grāmatas saturs balstīts uz plašiem arhīva materiāliem, recenzijām, intervijām, atmiņām. Grāmatu caurvij tēmas par tās cilvēkiem, piemēram, skolas direktoriem, pedagogiem un audzēkņiem, kuri ir bijuši, un ir izcilas personības, ne tikai mūzikas, bet kultūras dzīves veidotāji kopumā.

”Grāmata balstās uz vēstures pētījumu, ieskicējot Liepājas pirmsākumus 13. gadsimta Līvas upes krastos, vēlāk sociāli ekonomisko fonu, kas deva iespēju veidoties vētrainai mūzikas dzīvei šeit jau sākot no 19. gadsimta vidus. Īpaši laikā, kad nodibinājās Liepājas filharmonija 1881. gadā, sekojoši Tautas konservatorija 1922. gadā un 1945. gadā tās mantiniece Liepājas Mūzikas vidusskola. Tie visi ir cieši savstarpēji saistīti attīstības posmi. Tāpat kā četru skolas direktoru veikums. Man pašai ir ļoti interesanti pētīt un aprakstīt mūziķu dzimtas, kuru saknes dzītas Liepājā, Mūzikas vidusskolā, kad saprecoties sazarojušās kuplas mūziķu dzimtās. Piemēram, Jansonu, Tiltiņu, Eniņu, Kļavu-Zemoviču-Šteinbergu, Liekņu-Villerušu-Gaiļus-Šakales, Liepiņu un daudzas citas dzimtas. Grāmatā būs aizkustinoši un dzirkstoši bijušo audzēkņu atmiņu stāsti. Jāatzīst, ka darbs ir neiedomājami apjomīgs. Mēs ar Aiju Engelmani esam vienisprātis, ka pie šo materiālu bagātības citos apstākļos varētu iznākt pat grāmatas divi sējumi,” stāsta I. Imbovica.

”Milzīgs darba apjoms un liela atbildības sajūta – tas raksturo grāmatas tapšanas posmu. Grāmata hronoloģiski atspoguļo informāciju un faktus no skolas pirmsākumiem līdz mūsdienām. Tas būs stāsts par pilsētas mūzikas dzīvi, Liepājas Tautas konservatoriju, mūzikas izglītības nodaļām, par muzikālajām dzimtām un citiem būtiskiem faktoriem. Saturu cenšamies veidot tā, lai grāmata būtu gan interesanti lasāma, gan vērtīga,” papildina Aija Engelmane, piebilstot, ka visa viņas dzīve pagājusi Mūzikas skolā, jo te agrā bērnībā uzsāktas skolas gaitas, bet kā pedagoģe strādājusi līdz 2015. gadam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz