Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ziemassvētku kartīšu un leļļu izstāde

Ziemassvētku kartīšu un leļļu izstāde
15.12.2006 21:30

0

Atslēgvārdi

Austrai Pumpurei un viņas audzēkņiem atskaņojot dziesmas, pirmsvētku noskaņā Liepājas muzejā tika atklāta izstāde “Ziemassvētku kartītes un lelles”. Apmeklētājiem šeit radīta iespēja aplūkot Ziemassvētku un Jaungada apsveikuma kartītes no muzeja krājuma, kas drukātas, sākot no Krievijas impērijas jeb cara laikiem 19.gadsimta beigās līdz 20.gadsimta 50.gadiem jau padomju laikā. Ekspozīciju veidojuši muzeja speciālisti Uļa Gintnere, Alda Timbra, Antra Brakše un Jānis Gintners. Izstādi svētku noskaņā jauki papildina mākslinieces Jeļenas Stepanovas pašas darinātās un ietērptās lelles.

“Tā ir tikai neliela daļa no bagātā muzeja pastkartīšu krājuma, ko labprāt savos pētījumos izmanto dažādi speciālisti,” izstādes atklāšanā teica Jānis Gintners un atsauca atmiņā pastkaršu vēsturi, ka “to rašanās cieši saistīta ar pasta sakaru attīstību. 1869.gada 26.janvārī austriešu ekonomists Emanuels Hermanis publicēja rakstu “Par jauna veida pasta korespondenci”. Tajā viņš izklāstīja, ka lielākā daļa vēstuļu ir ar īsu, ikdienišķu saturu, bez jebkāda noslēpuma, tādēļ to pārsūtīšanai nav vajadzīga aploksne, to var aizstāt ar vienkāršu veidlapu. Tās izplatījās vēja ātrumā. 1870.gadā, franču – prūšu kara laikā jau parādījās apdrukātas kartītes, bet Latvijā – 19. un 20.gadsimta mijā. Lai arī tiražētas, tās tomēr ir ļoti individuālas, katra ar savu personas klātbūtnes sajūtu, atsedzot rakstītāja domu un jūtu pasauli.”

Izstādes laikā “Latvijas pasta” pārstāvji izsludināja skolēnu pastkaršu zīmējumu konkursu. Tajā var piedalīties ikviens skolēns, iesniedzot savu darbu muzeja kasē līdz nākamā gada 10.janvārim ar norādi “Pastkaršu zīmējumu konkursam”. Pirmās vietas ieguvējam būs iespēja pēc sava zīmējuma pasūtīt “Latvijas pastam” īstas pastmarkas izgatavošanu, ko drukās Austrijā. Bet otrās un trešās vietas ieguvēji saņems preses abonēšanas dāvanu kartes 50 un 25 latu vērtībā.

Izstādes atklāšanā muzeja direktore Dace Kārkla Jānim Gintneram nodeva Liepājas Pilsētas domes ekonomistes Sandras Laimiņas bagātīgu seno apsveikumu pastkartīšu kolekcijas dāvinājumu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz