Kazas sieram cienītāju netrūkst
Rolanda Ekšteina gatavotajam kazas sieram jau izveidojies savs cienītāju loks. Par mājražotāju viņš kļuvis pavasarī un savu produkciju piedāvā sestdienās Liepājā notiekošajā tirdziņā “Lauku sēta pilsētā”.
Ar siera gatavošanu Medzes pagasta “Baronu” saimnieks R. Ekšteins nodarbojas, kopš sācis audzēt kazas, tas ir, pirms četriem gadiem. Taču sākumā to ēduši paši, dāvājuši radiem, draugiem un kaimiņiem. Šajā pavasarī nolēmis to lietu darīt nopietnāk, kļūstot par mājražotāju. Regulas vairs netiek tik strikti tulkotas, arī kontrolējošie dienesti kļuvuši pielaidīgāki. “Problēmu man nav bijis. Ja aizrāda, ka vajag ko uzlabot, to arī izdaru,” R. Ekšteins uzskata, ka galvenais ir saprotoša attieksme citam pret citu.
Tirgum tiek gatavoti trīs veidu sieri – bez piedevām, kūpināts un ar garšvielām. “Tie arī ir ejošākie,” viņš saka. Kilograms siera maksājot sešus latus.
Savu produkciju R. Ekšteins pagaidām pārdod tikai Liepājā, “Laumas” rajonā notiekošajos tirdziņos ar nosaukumu “Lauku sēta pilsētā”. Pircēju netrūkstot, pusgada laikā izveidojies pastāvīgo klientu loks.
“Jādzīvo ir un būs, ar kaut ko jānodarbojas ir un būs, lai cik tas ienesīgi būtu,” nosaka R. Ekšteins. Viņš apgalvo, ka siera cena ir tuvu pašizmaksai, bet uz iebildi – ja jau neatmaksātos, tad nedarītu, attrauc: “Ir prasība – ja zemes ir vairāk par trīsdesmit hektāriem, vajag lopus. Ja ir lopi, kaut kur arī produkcija jāliek. Tā iznāk pilns cikls.” No ienākumiem par kazas sieru vien būtu grūti iztikt, taču vēl ir subsīdijas, Eiropas fondu atbalsts, sertificēts ganāmpulks.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 21. novembra numurā.
Lai pagatavotu labu sieru no kazas piena, nepieciešams daudz un ilgi eksperimentēt.