Uz tirgu – lai stiprinātu imunitāti
Liepājas tirgos ir atrodams viss, kas izaudzis dārzos un laukos šovasar. Kā jau ierasts, visvairāk pircēju ir nedēļas nogalē.
Darba dienās uz tirgu iepirkties dodas pārliecinātie pašmāju produkcijas cienītāji.
Pārdevēji stāstīja, ka šogad dārzeņu un augļu raža bijusi laba. Ābolu pietikšot visai ziemai, un ziemas šķirnes tagad savu uz tirgu vešanas laiku gaidot pagrabos. Pētertirgū satiktā Mārīte Lībiete pārdeva rutkus, Papes purvā lasītas dzērvenes, pašus pēdējos siltumnīcā izaugušo gurķus u. c. M. Lībiete novērojusi, ka tagad ir laiks, kad pilsētnieki tirgū meklē ne tikai produktus savam ikdienas galdam, bet arī veselīgas lietas, lai pašu rokām pagatavotu imunitāti stiprinošus maisījumus, piemēram, dzērvenes ar medu un ķiplokiem.
Otaņķniece Virma Pelnēna savas mājās gatavotās preces uz tirgu vedot vairākas reizes nedēļā. Viņa pati gatavo mārrutkus, skābenes un dažādus citus konservētus labumus. Pavisam nesen uz mājām atbraukušas speciālistes no Pārtikas un veterinārā dienesta un secinājušas, ka viss esot kārtībā – V. Pelnēnas gatavotie konservi ir droši un tirgū pārdodami. Vēl saimnieces piedāvājumā krietns klājiens ķiploku. Tie šogad labi auguši, tikai pēc novākšanas bijuši rūpīgi jāizžāvē, lai saglabātos visu ziemu. Sīpolu raža gan varējusi būt labāka. Pieredzējušās pārdevējas sprieda, ka, salīdzinot ar treknajiem gadiem, pircēju skaits jūtami samazinājies. Iespējams, daļu paņēmuši lielveikali, kuros regulāri piedāvā dažādas akcijas un atlaides.
Daiga Lutere,
“Kurzemes Vārds”
Mārīte Lībiete: “Melnais rutks ir ļoti veselīgs dārzenis. Ne velti saka – vesels kā rutks!”