Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzintra Kapellere: Nosiltinot mājokli, ietaupījums ir acīmredzams

Dzintra Kapellere: Nosiltinot mājokli, ietaupījums ir acīmredzams
19.11.2012 07:09

Pēdējos trīs gadus, nākot ziemai un apkures sezonai, nedomāju – kā nu tagad būs, vai spēšu samaksāt lielās siltuma izmaksas. Tas atrisinājās, nosiltinot māju. Kad mūsu māja atdalījās no namu pārvaldes, apkures jautājumu gribējām sakārtot kā pirmo. Un izdevās!

Visos dzīvokļos uzstādījām individuālos sadalītājus uz baterijām, pēc pāris gadiem sākām domāt: lietas labā jādara vēl kas vairāk. Nosiltinājām gala sienas, cokolu, nomainījām ārdurvis. Kad tikām pie Eiropas naudām, nosiltinājām visu pārējo. Protams, rakstīt projektu nebija viegli. To atceros vēl šobaltdien. Prasīju padomu ko un kā darīt, par laimi, neviens neatteica. Kamēr visam izgājām cauri, pagāja vesels gads. Bet varu teikt, ka tas bija tā vērts.

Katrā mājā ir cilvēki, kas ir noskaņoti negatīvi pret jebkādām pārmaiņām. Ja starp iedzīvotājiem projekta atbalstam vajadzētu savākt balsis 100 procentu apmērā, tad tas noteikti neizdotos, nekas netiktu realizēts. No pieredzes zinu, ka katrā mājā kā minimums ir trīs cilvēki, kas ir pret. Viņi kašķējas, grib iesākto pārtraukt. Citi pat nespēj paskaidrot savu negatīvo nostāju. Daļa pensionāru uzskata: “Mana mūžam pietiks un neko nevajag!” Tā ir aplama attieksme! Daudzi nobīstas no vārda “kredīts”. Turklāt šķiet, ka arī pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem būs jāmaksā vairāk. Netic, ka pēc šiem darbiem, rēķini samazināsies. Varu teikt, ka šobrīd nemaksājam vairāk par nenosiltināto kaimiņmāju.

Kopš mājas nosiltināšanas, atšķirība ir tāda, ka par siltumu tagad maksāju par 50 procentiem mazāk, nekā agrāk. Ja toreiz par kvadrātmetru bija ap 90 santīmiem, tad tagad lielākais ir līdz 45 santīmiem. Ir prieks saņemt komunālo rēķinu, ziemu negaidu ar bažām. Lai gan tagad apkure pa stāvvadiem ir palaista, vēl neesmu pagriezusi savus radiatorus. Istabā ir ap 20 grādiem, un man pietiek. Tie, kam gribas, lai telpās ir siltāk, uzgriež, piemēram, 26 grādus. Taču katrs var regulēt, kā grib un maksāt pēc sava patēriņa.

To, kā pēc mājas siltināšanas, mainās izmaksas par centrālo apkuri, sekoju līdzi uzņēmuma “Liepājas enerģija” mājas lapā. Interesanti salīdzināt.

Kā pārliecināt iedzīvotājus piekrist energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem? Grūti pateikt, jāiegūst viņu uzticība. Jārāda pozitīvie piemēri, var staigāt pa dzīvokļiem un katram individuāli izskaidrot lietas būtību. Un sevišķi izrunāties ar tiem, kas pretojas. Labi, ja to dara savējais, cilvēks, kam viņi uzticas.

Dzintra Kapellere,
Biedrības “Tisē 81” valdes priekšsēdētāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz