Sestdiena, 11. maijs Milda, Karmena, Manfreds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Krāsu harmonija un gaismas vibrācija Jāzepa Pīgožņa gleznās

Krāsu harmonija un gaismas vibrācija Jāzepa Pīgožņa gleznās
29.12.2008 07:04

Atslēgvārdi

Viesnīcas “Promenade Hotel” mākslas galerijā “Promenāde” izkārtotās gleznas pārsteidz ar latviskām ainavām – tik harmoniskām, kurās gluži fiziski jūtama krāsu un gaismu īpaša vibrācija. Kā citādi, jo tā ir izcilā latviešu mākslinieka Jāzepa Pīgožņa personālizstāde “Gadalaiki”, ar kuru viņš pašlaik viesojas Liepājā.

Jāzeps Pīgoznis visuzticīgākais bijis ainavai, jo tieši dzimtās Latgales meži, ezeri, debesis un lauki viņu rosinājuši meklēt to gleznieciskās izteiksmes valodu, kādā tagad atpazīstami mākslinieka darbi. Tomēr izstādē Liepājā ir skatāmi arī daži viņa akti, kurus Jāzeps Pīgoznis ar tikpat lielu aizrautību un prieku visu mūžu gleznojis. Mākslas zinātne vēl joprojām nav skaidrojusi un pētījusi, kā veidojās latviešu glezniecības kopaina, pateicoties tam, ka daudzu procesu ietekmētājs, sargātājs, līdzsvarotājs bijis Jāzeps Pīgoznis un cik liela nozīme divdesmitā gadsimta otrās puses glezniecības, mākslas, kultūras likteņceļos ir viņa skaistuma izpratnei vispārcilvēciskajā nozīmē, godaprātam un gleznieciskajām vērtībām. Viņa meistarība, latviskā mentalitāte, pamatīgās mākslas zināšanas devušas absolūtu brīvību viņa otai.

Jāzeps Pīgoznis pirms dažiem gadiem kopā ar savu jaunāko meitu gleznotāju Lauru dažas vasarīgas dienas pavadīja mākslinieka Aivara Kleina rīkotajā plenērā “Pilsēta un jūra”. Jāzeps Pīgoznis toreiz mūsu sarunā izteica sajūsmu par Liepāju, šās pilsētas gleznieciskumu. To mākslinieks atcerējās arī šajā viesošanās reizē:
– Jā, tas bija pirms gadiem pieciem vai sešiem, tad plenērā Liepājā uzgleznoju vairākas gleznas. Vēlāk kādas pāris tapa arī darbnīcā Rīgā. Liepāja ir viena no tām pilsētām, kurai ir tāds cilvēcisks mērogs. Tai var atrast tādu pilnīgu kontrastu kā Ņujorka, kurā cilvēks ir tāds pīslītis. Bet Liepājā ir tas nepieciešamais samērīgums. Ēku un cilvēku ritmika, krāsas, daba, ūdeņi – tāda visā visumā harmoniska vide. Brīnišķīgi. Cilvēks jau ir tāda jocīga būtne, vienmēr vajadzīgs kas jauns, cita vide, citi iespaidi.

Jāzeps Pīgoznis kolēģu redzējumā

Džemma Skulme: “Jāzeps ir zemes, dabas cilvēks un turpat arī bezgalīgs cilvēkbērna mīļotājs. Pīgoznis agrīni mūs pieradināja redzējumam, kā apaļīgi mijas pakalni un lejas, mākoņi un koku puduri, bet viņa cilvēkbērns savās formās arī it kā dabiskojas.”

Romis Bēms: “Jāzepa Pīgožņa daiļradi var saukt par profesionālas mākslas valodā interpretētu labestību. Liekas, ka tieši šī cilvēcīgā un mākslinieka personībai būtiskā īpašība noteic viņa darbības daudzveidību un ļauj tam atraisīti darboties dažādos tēlotājas mākslas veidos. Tomēr viņam raksturīgā sirsnība nekad nenoslīd līdz bieži pieprasītam un viegli sasniedzamam sentimentam. No tā mākslinieku pasargā dzīves gudrība, kas pārmantota no tautas gara mantām, paša pieredzē pārbaudīta un norūdīta.”

 

Interviju ar mākslinieku Jāzepu Pīgozni lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 29.decembra numurā Indras Imbovicas publikācijā.

Mākslinieks Jāzeps Pīgoznis savā personālizstādē “Gadalaiki” Liepājā, mākslas galerijā “Promenāde”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz