Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar ko būtu jārēķinās Zirņu ielas iedzīvotājiem pēc ielas rekonstrukcijas II

Ar ko būtu jārēķinās Zirņu ielas iedzīvotājiem pēc ielas rekonstrukcijas II
20.05.2010 13:17

Atslēgvārdi

Vispirms jau gribu precizēt, ka ar iepriekšējo rakstu nekādā ziņā nevēlējos aizskart Ganību ielas vai kādas citas Liepājas ielas iedzīvotāju intereses. Visu pilsētas iedzīvotāju tiesības ir vienādas. Šo rakstu mērķis ir informēt sabiedrību par iespējamām vides izmaiņām pašvaldības apzinātas rīcības rezultātā.

Iedzīvotājiem pašiem ir jāpieņem lēmums vai pret to cīnīties, un piespiest ierēdņus ievērot Pasaulē pieņemtas normas, vai nē. Kas attiecas uz alternatīviem risinājumiem, tad tādi noteikti ir un savas pārdomas par tiem izklāstīšu kadā no turpmākajiem rakstiem, kad būsim beiguši iepazīties ar kaitīgajiem faktoriem. Turpinājumā nedaudz par radona gāzi.

Sakarības starp radona gāzes koncentrāciju gaisā un ceļu noslogojumu.

Uzziņai: radons ir radioaktīva gāze bez smaržas, krāsas un garšas. To nevar ieraudzīt vai nogaršot, tāpēc cilvēki par to uzzināja tikai nesen – kad tika radīta attiecīga aparatūra. Radona gāze labi šķīst ūdenī, eļļā, pat dūņās; tā ir smaga gāze – 7,5 reizes smagāka par gaisu. No grunts radons izplūst zem spiediena. Augstas koncentrācijas var veidoties tikai zemes virsmas tuvumā, ne augstāk par dzīvojamās mājas otro trešo stāvu.

Radons ir alfa starojuma avots. Alfa daļiņas ir smagas, tās sastāv no diviem protoniem un diviem neitroniem.

Protoni ir pozitīvi lādētas daļiņas, neitroni -elektriski neitrālas daļiņas. Radona saturu gaisā vai ūdenī mēra bekerelos (Bq) kubikmetrā vai 1 litrā ūdens.

Radona atrašanās zemes dzīlēs ir normāla parādība uz visas Zemes, atšķiras tika tā koncentrācija. Radona (Rn-222) problēmu Latvijā pētīja 1995. – 1998. gadā (SIA ”Urbekoloģija”). Latvijā ir atklāti vairāki reģioni (īpaši Talsu rajonā un Liepājas rajonā) kuros ir palielināts radona daudzums augsnē un gruntsūdeņos. Cik man zināms, tad šis veinīgais nopietnais plaša mēroga radona gāzes pētījums Latvijā. Nepareizi projektējot mājokļus, radons ievērojamos daudzumos var uzkrāties dzīvojamās telpās un nodarīt kaitējumu to iemītnieku veselībai. Radona pieļaujamā koncentrācija mājokļos nedrīkst pārsniegt 300 Bq/m3 gaisa.

Ir eksperimentāli pierādīts (Health Physics Society, 1998), ka palielinot ceļu noslogojumu, pieaug radona koncentrācija apkārtējās teritorijās pat par 37%, tas izskaidrojams ar ”sūkņa efektu”, t.i. vibrācijas cikliski iedarbojas uz grunti, to saspiežot un atlaižot. Šādā veidā radona gāze tiek it kā tiek uzsūknēta tuvāk zemes virsmai, kur caur plaisām nonāk atmosfērā.

Radona bīstamība

Alfa starojums ir 20 reizes bīstamāks nekā citi starojuma veidi. Ja mājas būvētas vietās, kur augsnē konstatēts palielināts radona daudzums, tajās notiek alfa radiācijas uzkrāšanās. Bet, ja gaisā ir augsta radona koncentrācija, cilvēki biežāk slimo ar plaušu vēzi, attīstās katarakta, kas rada redzes zudumu. Vīrieši cieš no impotences, bet jaundzimušie biežāk slimo ar Dauna slimību. Paaugstināts radona līmenis ūdenī izraisa kuņģa vēzi. Visbeidzot, radona bīstamās teritorijās pieaug cilvēku mirstība.

Risinājums.
1. Veikt adekvātus radona gāzes koncentrācijas pētījumus
2. Samazināt atļauto trasporta līdzeķlu masu pilsētā (ierobežot kravas atuomašīnu plūsmu)

MSc. Med. Physics Mārtiņš

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz