Pusdienas kopā ar kolēģiem. Idejas darba dienas pusdienlaika maltītei, ko sagatavot līdzņemšanai
Daudzās darbavietās pirms pandēmijas bija tradīcija pusdienot kopā. Ir uzņēmumi, kur iekārtota speciāla virtuvīte un telpa, kur paēst. Citviet visi satiekas lielākā kabinetā vai pusdieno cits pie cita rindas kārtībā. Dažviet ir liegums pusdienu sarunās pieminēt darba jautājumus. Ir pilnīgi skaidrs, ka pusdienas darbavietā nav tikai pusdienas.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Ne visi to atzīst, bet ēst darbavietā ēdienu, kas paņemts līdzi no mājām, vienmēr būs finansiāli izdevīgāk nekā katru dienu izdot naudu ēdnīcā vai kafejnīcā vai pasūtīt ar piegādi. Ja kolektīvs draudzīgs un kolēģi labi saprotas, kopīgas maltītes ir lieliska iespēja, lai socializētos. Ēst vienatnē mēdz kļūt apnicīgi. Taču būtu jāievēro vairāki noteikumi, lai gaisotne veidotos maksimāli patīkama, nevis sagādātu pārdzīvojumus un problēmas.
- Atceries, ka kolēģi nav draugi un darbavieta nav mūsu personīgā virtuve vai viesistaba.
- Turieties pie pašu izstrādātiem noteikumiem, pieklājības un uzvedības normām, kurus visi respektē un ievēro.
- Pusdienu pauze nav kopīgs pikniks vai “groziņu” vakars. Katrs ir atnācis ar savām pusdienām, ar kurām nav jādalās vai jādod nogaršot. Ja tomēr gribas ar kaut ko padalīties, tad lai tā ir kafijas pauze, kad citus var uzcienāt ar paša cepto kūku vai cepumiem.
- Ja birojā nav virtuves, ēdamtelpas vai ja vienkārši ērtības dēļ pusdienošana notiek pie biroja galda, tad ieteicams pirms ēšanas “uzklāt” galdu. Noderēs glīta salvete vai virtuves dvielis. Īpaša uzmanība jāpievērš datora klaviatūrai, dokumentiem un citām ar darbu saistītām lietām, lai uz tām nepaliktu ēdiena paliekas.
- Pusdienu pauze domāta ne tikai ēšanai. Tā paredzēta tam, lai būtu neliela atelpa no darba, varētu atjaunot enerģiju, koncentrēšanās spēju un nedaudz atpūstos. Tāpēc ēšanas laikā nelasiet e-pasta vēstules un nerakstiet dokumentus. Ja iekšējās kārtības noteikumi atļauj, tad neatbildiet uz telefona zvaniem.
- Tāpat kā jebkurā citā sabiedriskā vietā, arī darbā ēšanas laikā jācenšas izvairīties no čāpstināšanas, runāšanas ar pilnu muti un citām skaņām, kas ne tikai ir nepieklājīgas, bet arī traucē citus.
- Pusdienošanas laikā nemāci citus kolēģus, kā jāgatavo, nekomentē un skaļi nevērtē viņu līdzi paņemto pusdienu kvalitāti. Nelieli savas ēst gatavošanas prasmes.
- Ēdiena izvēle ir ļoti personiska, un to var ietekmēt dažu ēdienu nepanesamība, alerģijas, garšas izjūta, veselības problēmas, tāpēc pret kolēģu izvēli izturies delikāti.
- Būtisks ieteikums: pusdienojot darba vietā, neizvēlies zivju ēdienus. Pēc zivs sildīšanas mikroviļņu krāsnī smarža tur saglabāsies stundām ilgi.
- Kad kopīgā pusdienu pauze beigusies, labais tonis pieprasa, lai tiktu sakopta vai nu darba, vai pusdienošanas vieta un nomazgātas rokas (tās jāmazgā arī pirms ēšanas!).
- Tagad, vasarā, ja vien ir tāda iespēja, ieteicams pusdienot laukā, uz terases vai pagalmā, tādā veidā patiešām izbaudot, ka ir pienācis pusdienlaiks.
PIEREDZE
Elīna Graveniece, biroja darbiniece:
– Sākot strādāt šajā uzņēmumā, pajautāju, kā darbinieki tiek pie pusdienām. Man atbildēja, ka katrs pasūta ar piegādi no dažādām kafejnīcām. Pirmajā nedēļā negribēju izcelties ar ēdienu, ko paņemtu līdzi no mājām, tāpēc zvanīju un pusdienas pasūtīju ar piegādi. Lēts prieks tas nebija, bet kā jauniņā nedrīkstu taču “izkrist no ansambļa”.
Sāku ievērot, ka ofisa meitenes pusdienlaikā uz kādām 30 minūtēm kaut kur pazūd. Mani līdzi neaicināja. Pēc apmēram pusotra mēneša grāmatvede pajautāja, vai es negribētu pievienoties pusdienotāju pulciņam. Izrādās, ka tomēr ir tradīcija ēst kopā, galvenokārt ēdienu, kas paņemts no mājām. Mani kā jauniņo bija tikai pārbaudījuši, kā iekļaujos kolektīvā, kāds esmu cilvēks. Kad atzina par labu esam, aicināja pievienoties, ko tur liegt, šai intīmajai nodarbei – pusdienošanai ar kolēģiem.
Šim procesam ir ļoti svarīga pievienotā vērtība. Proti, dalāmies ar dažādām receptēm un arī apspriežam gatavošanas smalkumus. Viss tikai un par ēdienu! Nekādu runu par darbu, politiku vai sportu.
RECEPTES
Pankūku sacepums ar malto gaļu
Vajadzēs 8 plānās pankūkas, 2 ķiploka daiviņas, 1 sīpolu, 200 g maltās gaļas, sāli, piparus, kārbu konservētu pupiņu, 4 ēd.k. tomātu mērces vai pikanta kečupa, rīvētu sieru, krējumu.
Uz pannas eļļā apcep malto gaļu ar tomātu mērci, pieliek sāli, piparus, sasmalcinātu sīpolu un ķiploku. Kad gaļa apcepusies, pieliek notecinātas, ūdenī noskalotas pupiņas, pasutina. Pildījumu liek uz pankūkām un satin rullīšos, liek cepšanas veidnē, mazliet pārslaka eļļu. Pārsmērē krējumu, pārkaisa sarīvētu sieru. Cepeškrāsnī 180 grādos cep 35 minūtes. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem.
Kefīra zupa
Vajadzēs nepilnu litru kefīra, 3–4 kartupeļus, 200 g cūkgaļas, 4 gurķus, 4 novārītas olas, zaļumus, piparus.
Nomizo kartupeļus, sagriež mazos kubiņos un nelielā ūdens daudzumā novāra. Ūdeni neizlej. Katliņa saturu atdzesē un pielej kefīru. Pieliek mazos gabaliņos sagrieztu ceptu cūkgaļu, smalki sagrieztas olas un gurķus (ja garšo, vēl arī svaigu papriku, puķkāpostu, redīsus u.c.). Pieber sāli, piparus. Ledusskapī atdzesē un pasniedz ar sakapātām dillēm.
Ogu pārsteigums
Vajadzēs 200 g ērkšķogu, 200 g ķiršu, 200 g plūmju, 200 g auzu pārslu mušļa ar medu, 4 strīķētas tējk. cukura.
Ogas nomazgā, attīra no kātiņiem; ķiršiem, plūmēm izņem kauliņus, sagriež un liek mazos, karstumizturīgos porciju trauciņos vai vienā cepšanas veidnē. Pārber cukuru. Sviestu izkausē, sajauc ar musli. Saldumam var pielikt medu. Pārber ogām. Sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos cep 18 minūtes. Ēd karstu vai aukstu ar vai bez saldējuma.
Jauno kāļu salāti
Ņemiet jaunos kāļus, krējumu, sāli, mazliet citrona sulas, zaļumus.
Nomizo un sarīvē kāļus, uzlej citrona sulu, uzber sāli pēc garšas un ar stampiņu sastampā. Uz 1 stundu liek aukstumā, tad iemaisa krējumu, pārkaisa ar seleriju zaļumiem.
Kāpostu šniceles
Kāpostgalvu pārgriež uz pusi, izņem kacenu. Liek sālsūdenī, vāra gandrīz mīkstu. Izņem, sietā notecina. Katru lapu saloka 4 daļās un apviļā sakultās olās, kam pieliktas sakapātas dilles. Pēc tam apviļā rīvmaizē vai miltos un sviestā cep brūnas. Pasniedz pie gaļas ēdieniem vai ēd ar krējumu.
Mocarella salātos
Būs nepieciešams salātu maisījums vai salāti no dārza, bazilika lapiņas, mazie ķirštomātiņi, 1 mocarellas siera bumba, olīvas.
Mērci pagatavo no 2 ēd.k. labas olīveļļas, 2 ēd.k. citrona sulas, mazliet cukura, maltiem pipariem, šķipsniņas sāls.
Salātus liek bļodā, pārber veselus vai sagrieztus ķirštomātus, olīvas u.c. Var pielikt svaigu gurķi. Sieru sagriež vienādos gabalos un pievieno salātiem. Pārlej mērci.
ATRADUMS
Lepnā vistas fileja ar gailenēm
Nopērc vistas filejas, gailenes, bekona šķēles, saldo krējumu, kausēto sieru, sagādā sāli, piparus, garšvielas, sviestu, sīpolu.
- Vispirms gatavo pildījumu: notīrītas, sakapātas gailenes apcep sviestā, pievieno sagrieztu sīpolu, sāli, piparus un turpina cept.
- Kad gailenes gatavas, tās sajauc ar kausēto sieru.
- Vistas filejas plakaniski pārgriež uz pusēm, bet ne līdz galam, lai izveidojas atvērums – kā liela karbonāde. Izklapē no abām pusēm.
- Uz izklapētās vistas filejas virsū uzliek gailenes un satin rullītī.
- Tad rullīti vēl ietin bekona šķēlēs. Var sastiprināt ar zobu bakstāmajiem kociņiem.
- Rullīšus uz pannas apcep un liek cepšanas traukā.
- Saldajā krējumā iemaisa kausēto sieru un pieber mīļākās garšvielas. Samaisa, pārlej vistas rullīšiem.
- Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un 30 minūtes cep 180 grādos.