Sestdiena, 5. decembris Sabīne, Sarma, Klaudijs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liec galdā maizi!

Daudzās ģimenēs kopš senseniem laikiem tiek ievērota tradīcija, ka, sākot kopīgu maltīti, uz galda vienmēr jāatrod vieta maizei. Ne jau tikai sviestmaizes vai tostermaizes ir veids, kā garšīgi pagatavot maizīti kā ikdienai, tā svētku reizēm.

Liec galdā maizi!
14.11.2020 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

”Rūgsti nu, maizīt!”

To zinām ļoti labi, ka senatnē maizi cepa katrā lauku mājā. Nebīja tādu ispēju kā šodien – aiziet līdz veikalam un izvēle’ties, ko tad nu šodien kaŗotos no visa plašā piedāvājuma. Kā vēsta tīmekļa vietnē videsvēstis.lv atrodamā informācija, maizi cepa īpaši mūrētās krāsnīs. Rupjmaizi cepa no rudzu miltiem, saldskābmaizi – no bīdelētiem rudzu miltiem. No miežu miltiem un rupji maltiem kviešu miltiem sestdienās cepa karašu, no bīdelētiem kviešu miltiem – baltmaizi. Taču uzturā galveno vietu ieņēma rupjmaize.  Mīcīšana bija smags darbs, kuru darīja sievietes. Vienmēr uzvilka tīru blūzi, ap galvu apsēja baltu lakatiņu. Mīcīja ilgi, mīklai pievienojot vēl miltus, ķimenes. Beidza, kad mīkla vairs nelipa pie rokām. Tad noskaitīja piemēram šādus maizes rūgšanas vārdus: ”Rūgsti nu, maizīt, kā jaunu sievu vēderiņi.” Iejava klaipu, pārvilktu ar krustu un rūpīgi apsegtu, atstāja rūgšanai un steidza izkurināt krāsni. Abru ar uzrūgušo mīklu novietoja pie krāsns, uz lizes veidoja kukulīšus, apakšā pakaisot miltus vai paliekot kļavu lapas, un ātri iešāva krāsnī.

Cepot maizi no jaunajiem rudziem, abra vienmēr tika izpušķota. Ja rudzi vēl nebija nopļauti un izkulti, tad samala vismaz tik daudz, lai varētu izvārīt rudzu miltu biezputru. Gardo biezputru ēda ar sviestu, krējumu, saceptiem gaļas gabaliņiem.

Ļaudis cieši turējās pie ticējuma, ka nekad nedrīkst dot ārā no mājas visu klaipu.   Pirmā rika no klaipa, ko sauca par spēka riku, vienmēr tika saimniekam, graudu audzētājam. Kukuļa galiņus gaidīja bērni un jaunās meitas. Maizi no klaipa grieza saimnieks vai saimniece, iepriekš ar nazi pavelkot klaipa apakšā krustu. 

RECEPTES

Vienkāršais maizes deserts
Vajadzēs 2 šķēles saziedējušas rupjmaizes, 1 glāzi kefīra vai rūgušpiena, 1 banānu, 1 tējkaroti cukura, naža galu kanēļa, dekorēšanai dzērvenes.

Maizes šķēles sagriež kubiņos. Ja vēlas, apgrauzdē sakarsētā cepeškrāsnī, bet to var arī nedarīt. Maizes kubiņus liek porciju traukā, pievieno ripiņās sagrieztu banānu, pārlej ar kefīru. Virsū uzkaisa cukuru un kanēli, uzber dažas dzērvenes.

Gaļas maize
Vajadzēs 2 rupjmaizes šķēles, 100 g cūkas filejas, 1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 1/4 paprikas, 2 ēdamkarotes majonēzes, sāls, pipari, sagriezti zaļumi pārkaisīšanai.

Gaļu sagriež strēmelēs un uz pannas eļļā apcep. Liek klāt sagrieztu sīpolu, arī apcep. Izslēdz gāzi, pārkaisa sāli un piparus, iemaisa sasmalcinātu ķiploku, visu sajauc ar majonēzi, pēc garšas pieliek sāli un piparus. Maizes šķēles liek uz cepšanas plāts (uz cepamā papīra), uzliek sacepto masu ar kaudzi. Liek sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep 10 minūtes. Kad gatavas un izņemtas no krāsns, pārkaisa ar zaļumiem

Brokastis pie omītes 
Vajadzēs 1/2 baltmaizes kukuļa, 2 olas, 50 ml piena, sāli, cukuru un sviestu cepšanai.
Ar putojamo slotiņu sakuļ olas, pielej siltu pienu, pieber mazliet sāli, sajauc. Šajā šķidrumā maizi mērcē apmēram 1 minūti. Uzkarsē pannu un šķēles cep sviestā, uzliekot vāku. Cep apmēram 3 minūtes no vienas puses un tad tikpat no otras. Kad maizītes noņemtas no pannas, karstas apkaisa ar cukuru.

Vienkārša ābolu maize
Vajadzēs 400 g baltmaizes, 1 glāzi piena, 3-5 ābolus, 20 g sviesta, 2 ēdamkarotes cukura, kanēli. 

Maizi griež šķēlēs, izmērcē siltā pienā un blīvi kārto ar sviestu izziestā plātī. Ābolus sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno cukuru un kanēli, samaisa, pārliek sagatavotajai maizei. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 20 minūtes.

Cūkgaļas un maizes sautējums
Vajadzēs 2 glāzes sadrupinātas baltmaizes, 1 nelielu sagrieztu puravu (vai sīpolu), 400 g cūkas kakla karbonādes, eļļu, 50 g dūmota speķa, 2,5 glāzes buljona, sāli, piparus.

Maizi un sagrieztus puravus pārlej ar pusglāzi karsta buljona un kārtīgi samaisa. Gaļu sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli un pipariem, apcep nelielā eļļas daudzumā. Dziļā pannā liek speķa gabaliņus, pēc tam kārtām gaļu un maizes masu, pārlej ar atlikušo buljonu un sautē uz nelielas uguns, līdz gaļa mīksta. Beigās var pārliet ar olu, kas sakulta ar pienu un rīvētu sieru. Pasniedz kopā ar svaigu dārzeņu salātiem.

Viltotie burgeri
Vajadzēs 400 g šķiņķa, 8 maizes šķēles, ,8 tomātu šķēles, 8 vārītas gaļas, šķēles, 4 siera šķēles, 4 salātu lapas, 1 sarkano sīpolu un majonēzi.

Pannā apcep maizes šķēles no vienas puses. Uz neapceptās maizes puses uzklāj majonēzi, uzliek siera šķēli, šķiņķi, gaļu. Virsū gaļai liek 2 tomātu šķēles, sīpolu gredzenus, salāta lapu. Virsu liek virsū liek no vienas puses apceptu, ar majonēzi apsmērētu otru maizes šķēli.

Maizes grauzdiņi
Nobriedušu maizīti (balto, sēklu vai rudzu) sagriež mazos kubiņos un uz pannas sviestā vai margarīnā apgrauzdē viegli brūnus. Grauzdiņus var likt pie zupām, biezzupām vai svaigu dārzeņu salātiem.

Bagātās karstmaizes
Vajadzēs 2 olas, majonēzi, 1-2 tējkaroti tomātu pastas, cīsiņus, sieru, baltmaizi,  zaļumus, garšvielas.

Vārītu olu sakapā, samaisa ar majonēzi un tomātu pastu. Pieliek sagrieztus cīsiņus, sarīvētu sieru. Pieliek sagrieztus zaļumus un garšvielas. Majonēzes maisījumu klāj uz baltmaizes šķēlēm un liek veidnē uz cepampapīra. Cep sakarsētā krāsnī 5-7 minūtes.

Veselīgās sviestmaizes
Biezpienu sajauc ar olu, izmērcētām rozīnēm un cukuru pēc garšas. Masu liek uz graudu maizes šķēlēm un 200 grādos cepeškrāsnī cep 10 minūtes. Kad gatavas, var pārkaisīt ar pūdercukuru un kanēli.

Gardās sviestmaizes
Uz baltmaizes šķēlēm saliek svaiga vai konservēta ābola (vai bumbiera, vai persika) šķēlītes. Katrai uzliek piciņu sviesta. Tad skābo krējumu sajauc ar olu, cukuru un kanēli. Uz katras šķēles uzliek vienu ēdamkaroti šīs masas. 220 grādos cepeškrāsnī cep 5-7 minūtes.

Uzziņai

  • Maizē pēc cepšanas pelējuma sporu nav, jo karstajā temperatūrā tās iet bojā. Pelējuma veidošanos ietekmē mitrums un siltums uzglabājot.
  • Rudzu maizē pelējums rodas lēnāk, jo, pateicoties ieraugam, tajā ir skābāka vide.
  • Nesagriezta maize pelē lēnāk, jo tās garozā ir zemāks mitruma daudzums nekā maizes mīkstumā, tāpēc pelējuma sēne sporas neattīstās tik ātri.
  • Maizes pelēšanu paātrina mitrs un silts laiks, arī rudenī gaisā ir lielāka pelējuma sēņu sporu koncentrācija.
  • Ja pelējums redzams tikai vienā šķēlē, tad ir arī citās, pat ja nav vēl redzams un sagaršojams.
  • Daži pelējuma veidi rada mikotoksīnus, kas spēj izraisīt saindēšanos. Pelējuma sporas, kas apēstas vai ieelpotas, var kļūt par alerģijas cēloni, turklāt pelējums bieži biedrojas ar baktērijām, kas arī var radīt cilvēkam veselības problēmas.
  • Lai pelēšanu nepieļautu, daudzi maizi uzglabā ledusskapī, taču tas pasliktina garšas īpašības, jo sevišķi rudzu maizei.
  • Ja tiešām maize jāuzglabā ilgāku laiku, to labāk likt saldētavā. Vakarā izņemta, tā no rīta būs jau ēdama.
Šobrīd aktuāli

Seko mums

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz