Pipars – mazs, bet ņiprs. Dažas receptes no ēdienu blogera Roja Puķes
“Es vēl neesmu īpaši liels, bet brīžiem esmu pietiekami pikants!” par sevi saka ēdienu blogeris, 15 gadus vecais Rojs Puķe. Publiskajā vidē viņu pazīst arī ar iesauku Pipars, un puisim ir jau iznākusi pirmā pavārgrāmata, viņam ir arī vairāki iknedēļas kulinārijas šovi. Bet daudziem svarīgāks šķiet jaunieša paveiktais sociālajā jomā, viņam par iniciatīvām piešķirta arī balva “Latvijas lepnums”. Vārdu sakot, Pipars ir lietaskoks gan dzīvē, gan darbā, tāpēc der ieklausīties arī viņa virtuves padomos.
Anda Pūce
"Kurzemes Vārds"
“Mani vecāki diezgan labi pārzina ēdienu, dzērienu lietas un kārtību. Vērojot viņu rosību un darbošanos virtuvē, arī man radās vēlme izpausties. Savu blogu sāku rakstīt deviņu gadu vecumā. Sākumā publicēju tikai receptes, tad sāku izvietot produktu apskatus un ceļojumu aprakstus,” savā mājaslapā pastāsta Rojs, kam ir arī savs jūtūbes kanāls, kurā var apskatīt viņa video. Ik ceturtdienu “ReTV” rāda puiša grila šovu “Pipars cepas”, bet “LMT Straume” drīz piedāvās kulinārijas raidījumu bērniem “Pipars un Ķipars.
Roja Puķes labdarības aktivitātes parādījās pēc tam, kad viņš sāka aizrauties ar blogošanu. Kļuvis populārs sociālajos tīklos, jaunietis uzsāka akcijas #Piparspogai (#Piparaizaicinajums) un “Ēd burgerus un ziedo”, kam bija lieliski rezultāti – izdevās savākt līdzekļus bērniem ar īpašām vajadzībām. Puiša aktivitātes ar balvu nominācijā “Palīdzība bērniem” novērtēja arī Tiesībsarga birojs.
Pirms gada Rojs reģistrēja savu labdarības biedrību “Pipars” un turpina strādāt pie labdarības projektiem, no kuriem jaunākais ir sociālais projekts “Laba soma”. “Šobrīd strādāju pie savas maiznīcas un sociālā projekta “Laba maize”,” vietnē pipars.lv atklāj R. Puķe.
Rojs gatavo vienkāršus, bet gardus ēdienus, kuru pamatā ir četras piecas sastāvdaļas. Ir arī receptēs skaļi neminēts komponents – aizrautība, kas spēj iedvesmot un apliecina, cik tomēr vienkārši ir gūt prieku.
“Esot mājās pašizolācijā Covid-19 pandēmijas dēļ, man sāka šķist, ka brokastis, lai arī pagatavotas ar smaidu, vairs nesniedz TO prieku. Arī vakariņas ārpus mājas šķita kas tāls un nesasniedzams, jo tur, ārā, mēs tikāmies ar draugiem, apmeklējām kafejnīcas un baudījām burgeru variācijas un vistas nagetus tik vienreizēji kraukšķīgā panējumā. Pat frī šķita gardāki tieši tur, ārā! Tā es nonācu pie domas, ka arī mājas apstākļos var pagatavot tikpat gardus ēdienus kā tos, ko pasniedz ātrās apkalpošanas restorānos, kioskos un tirdziņos. Turklāt veselīgāk,” saka Pipars.
RECEPTES
Neaizmirstamā rabarberu kūka
Šo recepti es atradu vienā vecā žurnālā, un man patika, ka tur bija rabarberi. Kad kūku uzcepu un atdevu savējiem uz garšošanu, tad mamma “garšoja” vairākus gabaliņus. Un tad pēkšņi teica, ka saprot visu: šī esot tā narkotiskā kūka, kura ļoti (vienkārši šausmīgi) līdzīga tai ābolu kūkai, kuru bērnībā cepusi viņas omīte. Tikai pamats tur bija no cepumiem, bet viss bija arī slāņos un jācep krāsnī. Kā jau tas ierasts, pajautāt vairs nav kam, un mamma sen jau meklēja šo recepti. Nu tādā negaidītā veidā recepte atradās.
Būs nepieciešami 350 g + 85 g miltu (konditorejas), 200 g +180 g cukura, 225 g auksta sviesta, 500 g rabarberu, 3 olas, vanilīna cukurs vai vaniļas ekstrakts, sāls.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Rabarberus notīra un sagriež mazākos gabalos – tie var būt gan šķēlītes, gan stienīši. Gatavo cepumu kārtu. Aukstu sviestu sagriež kubiņos. Bļodā sajauc 350 g miltu ar 180 g cukura. Pievieno sviestu un ar mikseri vai ar rokām samīca, līdz veidojas smalkas drupačas. Tās pārber formā un viegli piespiež. Liek cepeškrāsnī uz 10 min. Gatavo pildījumu. Olas puto ar 200 g cukura, līdz tās kļūst gaisīgas un gaišas. Tad pievieno miltus, vanilīna cukuru, šķipsniņu sāls un uzputo vēlreiz. Iemaisa rabarberus. Pamatni izņem no krāsns un pārlej pildījumu. Liek atpakaļ krāsnī uz 40–45 min. Kūku pilnībā atdzesē, sagriež kvadrātos un pasniedz ar saldējumu. Kad beidzas rabarberu laiks, kūku var cept ar āboliem vai bumbieriem.
Vistas filejas iesmiņi ar zemesriekstu mērci
Vajadzēs 500 g vistas filejas, 200 ml kokosriekstu piena, 1 ēd. k. rīvētas ingvera saknes, 2 ķiploka daiviņas, 2 ēd. k. sojas mēces, 1 ēd. k. saldskābās čili mērces. Mērcei: 200 ml kokosriekstu piena, 100 g nolobītu zemesriekstu, 2 ēd. k. zemesriekstu sviesta un sojas mērci.
Bļodā ar putojamo slotiņu sajauc kokosa pienu, sasmalcinātus ķiplokus, saldskābo mērci, ingveru un sojas mērci. Tad šajā bļodā liek kubiņos sagrieztu vistas fileju un atstāj uz 30 min. marinēties. Grilu uzkarsē līdz 140–150 grādiem. Fileju sadur uz izmērcētiem iesmiem un grilē apmēram 20 min. Gatavo mērci. Blendera traukā ielej kokosa pienu, pievieno zemesriekstus, zemesriekstu sviestu, sojas mērci un visu sablendē, līdz masa ir viendabīga. Vistas fileju pasniedz ar zemesriekstu mērci.
Dārzeņu vafeles
Jāsagādā 550 g notīrītu (nevārītu) kartupeļu, 150 g nomazgātu, notīrītu burkānu, 70 g spinātu, 200 g siera, 100 g miltu, 2 olas, 3 ķiploka daiviņas, sāls, pipari.
Kartupeļus un burkānus sagriež palielos gabalos un liek blenderī. Pievieno olas, spinātus, ķiplokus un visu sablendē. Šajā masā iemaisa sieru, miltus, pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus piparus. Cep vafeles, kā ierasts, un uzreiz pasniedz.
Kivi limonāde
Trīs vidēji lielus, diezgan gatavus kivi nomizo, sagriež mazākos gabalos un liek blenderī. Pievieno 2 ēd. k. cukura, 100 ml ananasu sīrupa, svaigi spiestu viena citrona sulu un visu sablendē. Vienu kivi nomizo un ar dakšu saspaida. Masu no blendera pārlej skaistā sulas krūzē, pievieno saspaidīto kivi, ūdeni un piparmētru lapiņas. Pievieno ledu un pasniedz galdā.
Siera zupa ar malto gaļu
Vajadzēs 400 g maltas liellopu gaļas, 185 g kausēta siera (man garšo ar gailenēm, bet derēs arī cits), 200 g konservētas kukurūzas, 150 g svaigu šampinjonu, 1 sarkano papriku, 1 sīpolu, 10 g kaltētu burkānu, 10 g saulē kaltētu tomātu, rīvētu cieto sieru, sāli, piparus.
Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Šampinjonus sagriež šķēlītēs. Papriku sagriež kubiņos. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno malto gaļu, apcep. Pieliek papriku, sēnes un cep vēl 5 minūtes. Pievieno kaltētus dārzeņus un ūdeni, lai tas nosedz katla saturu un ir vēl kādus 5 cm pa virsu. Vāra 15 minūtes. Beigās iemaisa kausēto sieru, pievieno kukurūzu, pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus. Pasniedz uzreiz, pārkaisot ar rīvētu sieru.
Šad tad es taisu frikadeles no maltās gaļas, šad tad man nav paprikas, bet ir saldēti zaļie zirnīši. Arī sēnes ir kā nu kuro reizi – sezonā ļoti labi der gailenes. Bet tas, kas vienmēr paliek nemainīgi, ir siers!