Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Putra – sātīgs pamats labai dienai

Nebūt nav tā, ka putra ēdama tikai un vienīgi brokastīs. Tā ir sātīgs un labs ēdiens arī pusdienās un vakariņās, un – ļoti veselīgs. Organisms putras spēj viegli un labi pārstrādāt. Turklāt nav jau jāvāra un jāēd pliki putraimi. Tos lieliski var papildināt ar dažādām sastāvdaļām.

Receptes: Putra – sātīgs pamats labai dienai
Foto: Ilustratīvs
25.02.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Senatnē putras latviešu virtuvēs vārīja vai katrā mājā, jo pamatu pamats bija izaudzētie graudaugi. Ēdienu gatavoja no kviešu, miežu, auzu, griķu, rudzu putraimiem.

Ja uz pavasara pusi nebija cita pavalga, biezputru uzsmērēja arī uz maizes. Labākos laikos papildināja ar pienu, krējumu, sviestu, rūgušpienu, biezpienu, gaļu.

Mūsdienās, paplašinoties nopērkamo produktu klāstam, mājās pagatavoto putru var izvārīt un papildināt ar dažādiem produktiem: saldiem vai sāļiem, svaigiem vai žāvētiem. Ēd ar ievārījumu, sviestu, medu, kanēli u.c.

Nu jau labi pazīstam ne tikai tradicionālās auzu pārslas, bet arī prosu, bulguru, kvinoju, kuskusu, kukurūzas putraimus.

Auzu pārslas ir bagātas ar šķiedrvielām un ilgstoši nodrošina sāta sajūtu.

Tās pateicīgas arī tāpēc, ka var nevārīt. Pietiek, ja pārlej ar karstu ūdeni un atstāj uzbriest. Ūdens vietā var ņemt pienu, kefīru un pat dažādas sulas.

Daudz retāk putras Latvijā vāra no kukurūzas putraimiem vai prosas. Pēdējo uzskata par vienu no vecākajiem graudaugiem, kuru senie cilvēki izmantoja savās maltītēs. Labā ziņa tiem, kuri nepanes glutēnu, – prosā tā nav.

No prosas var gatavot ne tikai putru, bet arī izmantot salātu, zupu un sacepumu gatavošanā. Ja pāri palikusi jebkāda putra, to var izmantot pankūku cepšanai. Jāatceras, ka, pirms likt katlā prosas graudus, tie jāieber sietā un jānoskalo zem tekoša ūdens. Vāra uz lēnas uguns.

Noteikti vērts pagatavot putru no kukurūzas putraimiem, ko organisms viegli sagremo un kaloriju arī nav daudz. Laba ziņa tievētājiem – kukurūzas sastāvā esošās vielas pat palīdzot izvadīt liekās taukvielas un pesticīdus.

Izvārītu un atdzesētu kukurūzas putru sagriež gabaliņos, saveļ bumbiņās un apcept vai liek uz grila.

RECEPTES

Saldā putra no prosas

200 gramus prosas noskalo zem tekoša ūdens un liek katlā, kurā vārās 1 litrs piena kopā ar krietnu ēdamkaroti sviesta un 3 ēdamkarotēm medus.

Izmaisa, pieliek sāli un pieber 1 tējkaroti rīvētas citrona mizas. Sajauc un uz mazas uguns apmaisot lēnām vāra, precīzāk – briedina vismaz 30 minūtes.

Pasniedz kopā ar cukuru, kas sajaukts ar maltu kanēli attiecībā 50 g pret 1 tējkaroti.

Grūbas ar krūtiņu

Grūbas kārtīgi noskalo un tad uz stundu atstāj mērcēties. Katliņā sviestā sacep sagrieztus sīpolus, maltus piparus un kūpinātu cūkas krūtiņu. Pielej no buljona kubiņa pagatavotu dārzeņu buljonu, pāris ēdamkarotes sojas mērces un pieliek briedinātās grūbas.

Sautē apmēram stundu, laiku pa laikam apmaisot. Kad putra gatava, pieber sāli.

Kviešu putraimu mix

Buljonā (100 g) izvāra 75 gramus kviešu putraimu. Pannā apcep sasmalcinātus sīpolus un tiem pieliek izvārītos putraimus, sagrieztus tomātus, gurķus, pētersīļus, citrona šķēlītes bez mizas un piespiež ķiploku.

Visu labi samaisa un uzkarsē, beigās iejauc garšvielas pēc savas gaumes.

Kuskuss ar olīvām un ķiplokiem

Olīveļļā apcep trīs ķiploku daiviņas, pievieno kilogramu nomizotu un sagrieztu tomātu, nedaudz timiāna, maltus melnos piparus un sāli. Visu sautē 20 minūtes. Pievieno sauju uz pusītēm sagrieztu melno olīvu, pasautē.

Pienā, kam pievienots sāls, pagatavo 250 g kuskusa. Kuskusam pāri pārliek pagatavoto maisījumu un pārkaisa sarīvētu sieru. Pasniedz nekavējoties.

Zināšanai – kuskusu nevāra, tikai aplej ar verdošu buljonu, ūdeni, pienu un uzbriedina. Gatavo lēzenā traukā, nepārtraukti irdinot ar dakšiņu.

Ja kuskusam uzlies par daudz ūdens vai to pārāk ilgi karsēs, graudiņi salips un veidosies kunkuļi, zudīs labās garšas īpašības.

Putraimu biezputra ar kartupeļiem

Karstā ūdenī ieber noskalotus miežu putraimus un izvāra pusmīkstus. Kartupeļus nomizo un sagriež mazos gabaliņos, pieliek putraimiem, pieber sāli, vāra gandrīz mīkstus.

Tad pielej uzvārītu pienu un apmaisot pasutina. Gatavs, kad kartupeļi mīksti un putraimi uzbrieduši.

Uz pannas sacep sagrieztus sīpolus ar kūpinātu gaļu (vai speķi) un pasniedz pie putras.

Rīsu putra ar kokosriekstu pienu

Izvāra ūdenī risoto rīsus, pieliek sāli, vaniļas cukuru, pielej kokosriekstu pienu un uzvāra. Atstāj uz 5 minūtēm. Pasniedz ar sagrieztiem konservētiem persikiem.

Auzu putra ar ķirbi

Ūdenī vai pienā uzvāra rīvētu ķirbi ar auzu pārslām. Pieliek sāli, krāsai 1/2 tējkarotes kurkumas. Iemaisa ar dakšu saspaidītu banānu. Ēd ar zemesriekstu sviestu vai ogām.

UZZIŅAI

  • Putraimi nodrošina organismu ar proteīniem, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.
  • Satur ogļhidrātus, visvairāk tajos ir ciete (77–88%), mazāk celulozes un cukura. Olbaltumvielas (6–13%), dažādas aminoskābes, daudz nepiesātināto taukskābju (0,5–6%), fosfatīdi, B grupas vitamīni u.c.
  • Uzturvielu daudzums konkrētajos putraimos atkarīgs no tā, cik graudaugi iepriekš apstrādāti un cik noņemts no graudapvalka biezuma.
  • Tievētājiem iesaka nevis putru (auzu pārslas, griķus) vārīt, bet apliet ar ūdeni un uzbriedināt.
  • Lai labāk tiktu sašķelta graudaugos esošā ciete, putraimi un putras labi jāsakošļā.
Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz