Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Baiba Miņina: Nevēlos savā ēdienkartē “saķīmiķotus” produktus

Baiba Miņina: Nevēlos savā ēdienkartē “saķīmiķotus” produktus
06.08.2011 07:07

Atslēgvārdi

Dārzeņus, ogas un augļus cenšos pirkt pēc iespējas mazāk, vairāk audzējam paši. To varu, jo gan Grobiņā, gan arī Nīcā, mammas mājās, man ir liels dārzs. Protams, pēc nogurdinošas darba dienas nav viegli strādāt dārzā, stādot, ravējot, novācot, taču esmu no tiem, kuriem patīk ēst ekoloģiski tīru pārtiku, bez ķīmijas. Tam piešķiru lielu lomu, ja zinu, ka tas ir pašu rokām audzēts.

Man ļoti patīk gatavot ēst, virtuvē bieži vien eksperimentēju, nepieturos tikai pie pārbaudītām receptēm. Bieži vien ar darba kolēģiem apmaināmies ēdieniem, ja ir uziets kas interesants. Šobrīd aktīvi taisu krājumus ziemai, konservējot visu dārzā izaudzēto, mežā salasīto. Lai arī daždien process ievelkas līdz pat vienpadsmitiem, divpadsmitiem naktī, man patīk! Noliktas jau apmēram 60 burciņas ar savārītiem gardumiem ziemai. Pērn bija ap 100, domāju tikpat daudz arī tagad sataisīt, jo nekas pāri nepalika. Es parasti gatavoju tik, cik mūsu ģimene var apēst, jo tad ir vērts. Negatavoju tikai gatavošanas pēc. Tad jau tajā laikā es varu kaut ko citu padarīt.

Tā kā ikdienā darbs ir diezgan saspringts, jo strādāju ar cilvēkiem, dārzā es relaksējos. Man patīk jūrmala, un dažreiz līdz turienei arī aizeju, bet enerģiju rodu, rušinoties pa zemi. Protams, dažreiz jau negribas braukt tos 20 kilometrus, taču, ja zinu, ka citu dienu nevarēšu, sēžos pie stūres un dodos. Kopumā izmaksas mazākas nesanāk. Izdevīgāk laikam būtu, ja visu pirktu veikalā, jo benzīns mūsdienās ir dārgs, tāpat ir lietas, kas pašam vēl ir jāpiepērk, piemēram, cukurs, eļļa, garšvielas utt., taču pašu audzētajam ir cita garša. Zinu, ka citi marinējot liek gurķiem klāt aspirīnu, lai burka neuzrūgst. Gatavoju pati, tāpēc, ka nav garanta, vai veikalā nopirktajam nav klāt tabletes. Un pārņem arī gandarījums, ja citi novērtē un saka, ka ir garšīgi.

Ievārījumus taisu maz, tikai tos, kādi meitai iet pie sirds. Izmēģināšu jaunu džemu – ķirbjus kopā ar persikiem. Redzēs, kā sanāks. Ogas parasti saldēju. Šobrīd saldētava jau gandrīz ir piepildīta ar krājumiem ziemai. Apmēram 35 mazās kārbiņās ir sasaldētas upenes, avenes, zemenes, jāņogas, ērkšķogas u.c. ogas. Ģimenē tos saucam par ziemas saldējumiem. Uzskatu, ka katrā ogā ir viss cilvēka organismam nepieciešamais. Un parastā jāņogā patiesībā ir ļoti daudz vitamīnu un tā skaitās ļoti vērtīga oga. Tāpat spiežam svaigas sulas, un glabājam tās ziemai. Mans vīrs ir pirtnieks, un pēc slotiņām viņš dodas uz mežu. Tad arī es dodos viņam līdzi gan ogot, gan sēņot, tā mūsu ledusskapī ir brūklenes, dzērvenes.

Jāsaka, ka bija brīdis, kad visu pirkām, taču ekonomiskā situācija viesa korekcijas. Man šķiet, ka tagad daudzi dodas atpakaļ uz laukiem, novērtē paša izaudzētā kvalitāti, skatās, kas produktā iekšā.

Baiba Miņina,
patīk gatavot dabas velšu krājumus ziemai

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz