Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzintra Bernarde: Ja mājās nav siltu pīrādziņu smaržas, nav arī svētku sajūtas

Dzintra Bernarde: Ja mājās nav siltu pīrādziņu smaržas, nav arī svētku sajūtas
Foto: Egons Zīverts
22.06.2015 07:00

Dzintra Bernarde, kafejnīcas "Senču nams" īpašniece un pavāre

Agrāk,
Līgo vakaram pošoties, cilvēki paši sēja sieru, taisīja alu,
bet mūsdienās jau tas viss ir dažādos variantos pieejams
veikalos. Turklāt alus vai siera gatavošana ir ļoti laikietilpīgs
process un mūsdienu aizņemtajiem cilvēkiem nereti vienkārši
neizdodas izbrīvēt laiku tādām lietām.

Atceros
no savas bērnības, ka manas omītes brālis gan uz Līgo svētkiem,
gan ikdienā brūvēja īstu miežu alu. Kad aizbraucām pie viņa,
vienmēr lielas, lielas alus mucas stāvēja. Cilvēki pie viņa
brauca no tuvākiem un tālākiem pagastiem, lai saņemtu pašbrūvētu
miežu alu, gan kāzu svinībām, gan citiem svētkiem.

Onkuļa
māja bija pašā ceļa malā un atminos, kā pie mājas piestāj
autobuss un visi, kas autobusā, iedzer pa aliņam, savādāk
autobuss garām mājai netiek. Arī mana mamma stāstījusi par Līgo
svinēšanu, kad līgotāji gāja no mājas uz māju un laukos darbi
bija saplānoti tā, ka Līgo svētkus var svinēt teju vai nedēļu.

Protams,
kā jau svētki, arī Līgo svinēšana saistās ar gardu ēšanu. Ja
Ziemassvētkos galdā jābūt deviņiem ēdieniem, tad Līgo svētku
neiztrūkstošas sastāvdaļas ir vien siers un alus. Ja siera
siešana šķiet sarežģīts darbs, vienkāršāka lieta, ko katrs
var pagatavot, ir biezpiens. Kāda garša ir pašu taisītam
biezpienam! Tik garšīgs, salds un bez skābuma, kas parasti ir
veikalā nopērkamajiem biezpieniem.

Tāpat
mūsu ģimenes Līgo svētki nav iedomājami bez pašu ceptiem
pīrādziņiem un plātsmaizēm, sašlika cepšanas un mājās
gatavotiem mazsālītiem gurķīšiem. Vienmēr paši marinējam
gaļu, nu arī dēls pārņēmis šo tradīciju un pats taisa
marinādes. Mēs gaļas marinēšanai taisām sāls, etiķa, cukura
un piparu marinādi. Un liekam klāt ļoti daudz sīpolu. Sākumā
gaļas gabaliņus samīca kopā ar sīpoliem un tad pārlej marinādi
un atstāj, lai ievelkas. Pilnīgi pietiek, ja gaļu iemarinē
iepriekšējā dienā. Protams, tagad ir tik daudz dažādas modernas
marinādes ar majonēzēm, kefīriem utt., bet man vislabāk patīk
šis variants ar etiķa marinādi un sīpoliem.

Neiztrūkstoša
Līgo svētku galda sastāvdaļa ir arī pašu gatavoti mazsālīti
gurķīši. Tagad jau tik agri nopērkami jaunie gurķi, ka vēl labu
laiku pirms Līgo dienas mūsmājās jau tiek ēsti mazsālīti
gurķīši. Šī ir lieta, ko var ātri un vienkārši pagatavot
jebkurš.


Līgo svētkos, tā arī jebkuros citos svētkos mūsu mājās tiek
cepti pīrādziņi un plātsmaizes. Ja mājās nav izcepti silti un
smaržīgi pīrādziņi, nav arī svētku noskaņas. Tāpēc nevieni
svētki nepaiet bez pīrāgu cepšanas un neiztrūkstošā svētku
aromāta mājās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz