Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aizputes senās ēkas un to cilvēki

Aizpute ir ciets rieksts mākslīgā intelekta tērzētavai “GPT4”, jo par jautājumu – ko tu vari pastāstīt par Aizputes seno ēku atjaunotājiem? – tehnoloģiskais prātvēders ir apmulsis. Neesot ticamu avotu un konkrētas informācijas, jo pats jauns.

Aizputes senās ēkas un to cilvēki
Foto: Publicitātes
Foto: Publicitātes
25.12.2023 09:00

Inese Tauriņa, Aizputes Renesanses biedrība

"3K"

Atslēgvārdi

Nav brīnums, ka mākslīgais intelekts neko nezina par Aizputes gaisotnes maģijas atslēgu – tās cilvēkiem. Par vēsturiskās apbūves esībai un nākotnei tik izšķirīgi nozīmīgajiem namu atjaunotājiem.

Kas viņi ir? Kāpēc dara šķietami racionāli neizskaidrojamas lietas? Kādu artavu iegulda Aizputes 21. gadsimta stāstā? Kādēļ lolo senas ēkas un savā ziņā atvēl tām daļu dzīves ne vien sevis dēļ, bet arī pilsētas uzplaukuma vārdā?

Aizpute ir sena. Tā iepazinusi cilvēka radošumu un dabu, jo pati paaudzēs cilvēku veidota. Pilsētvide un konkrētu ēku likteņi atspoguļo vietas galveno potenciālu – cilvēkus, kas rada un dara.

Daži no šiem satikšanās mirkļiem – ēku un cilvēku mijiedarbības pieredzēm – būs lasāmi arī brošūrā “Vēsturiskā apbūve Aizputē – vērtības, iespējas, nākotne”, lai gan par notiekošo Dienvidkurzemes viducī varētu uzrakstīt romānu ar spraigu sižetu, spilgtiem tēliem un plaša spektra emociju lavīnu.

Šī publikācija ir kā vedinājums iepazīt Aizputi padziļināti.

Gadsimtu pēdas Aizputes portretā

Par Aizputes dibināšanas gadu uzskata 1248., kad te sāka tapt Livonijas ordeņa pils – šodienas Aizputes tūrisma vārti. Tolaik apkārtne vēl atradās kuršu zemes Bandavas sastāvā.

Pilsētas tiesības Aizpute ieguva 1378. gadā. Tolaik tā bija ar nocietinājumiem ierobežota, ap 6,5 ha liela teritorija 30 mājvietām.

Interesants fakts, ka daļa gruntsgabalu saglabājušies pat līdz mūsdienām.

Protams, vietas un cilvēku attiecību saknes ir krietni ilgākas. Mūsdienu Aizputes teritoriju kā labu dzīvesvietu cilvēki ir izvēlējušies sen. Jau agrajā dzelzs laikmetā Misiņkalnā bijusi apmetne (2.–4. gs.). Gadsimti veidojuši apkaimi.

Mūsdienu pilsētas vēsturiskais centrs (13.–19. gs.) kļuva par valsts aizsargājamo kultūras pieminekli 1998. gadā. Pieminekļa statuss automātiski gan nenodrošina pilnvērtīgu saglabāšanu.

Apbūve piedzīvoja grūtus laikus – aizmirstības un iznīcības riskus.

Vecās ēkas sirmo, tām ir daudzas vajadzības, turklāt, ņemot vērā komunikāciju neesamību tajā laikā, lielā daļā no namiem bija pieticīgi sadzīves apstākļi un iespējas.

Faktiski tieši vēsturiskais centrs veido Aizputes patību un portretu. Daļa cilvēku šīs vērtības spēj saskatīt un tūlītēji novērtēt, lai cik skarba ir perspektīva rūpēties par postā aizlaistām ēkām vai pat graustiem.

Šajā gadsimtā Aizpute pakāpeniski sākusi atdzimt. Piemēram, 2002. gadā starpnozaru mākslas grupa “SERDE” aizsāka Atmodas ielas 9 ēku kompleksa restaurāciju, kas turpinās vēl šodien.

Atsevišķi cilvēki ar aktīvu pozīciju un praktisku iesaisti pilsētas vēsturiskās apbūves saglabāšanā pakāpeniski aizrāva citus.

Tagad ir izaugusi vēsturiskā mantojuma saglabāšanas entuziastu – Aizputes atjaunotāju – kopiena.

Šogad Aizputē turpinājās gan praktiskā izaugsme, gan pilsētas vīzijas meklējumi.

Aktīvu kopā sanākšanu, pieredžu apmaiņu un pilsētas attīstības ideju banku, kurā liela loma ir seno namu atjaunotājiem, rosināja projekts “Aizputes iedzīvotāju forums vēsturiskā mantojuma saglabāšanai” iniciatīvā “Jaunais Eiropas Bauhaus”.

Saskatīt, apdzīvot, kopradīt

Gada nogalē aizputnieku pastkastītēs nonāks brošūra “Vēsturiskā apbūve Aizputē – vērtības, iespējas, nākotne”, ko sagatavojusi Aizputes Renesanses biedrība un kas mēģina vēsturisko apbūvi izgaismot kā unikālu iespēju pilsētai un tās cilvēkiem.

Izdevuma saturiskais vadmotīvs ir saskatīt, apdzīvot, kopradīt Aizputi un veidot pilsētu kā magnētiski pievilcīgu vidi iedzīvotājiem un arī viesiem.

Īsā esencē brošūra atspoguļo dažu namu atjaunotāju stāstu.

Aizputnieki var iepazīt seno namu un to atjaunotāju stāstus īpašā izdevumā. Foto: no Aizputes Renesanses biedrības arhīva

Savukārt otrā daļa atklāj ekspertu un aizputnieku atziņas par Aizputes rītdienu, kas strukturētas četrās tematiskās sadaļās – “Vieta ar raksturu” (kas Aizputē ir īpašais?), “Cilvēki” (eksperti vienisprātis: katras vietas galvenais potenciāls ir cilvēki), “Atgriezties Aizputē” (moto, kas izsaka pēdējo gadu ēku atjaunotāju kustības praktisko ietvaru un darbības ideju, proti, “mēs atjaunojam nevis ēkas, mēs atjaunojam pilsētu”) un “Ko tālāk” (vērojumi par turpmāko).

Runājot arhitekta Jāņa Dripes vārdiem,

“visā pasaulē ciena īstas lietas”, un tāda ir arī Aizpute, kurā autentiskuma līmenis ir ļoti augsts.

Izcila vērtība, – tā par Kurzemes mazpilsētu spriež eksperti. Un tā to novērtē un izjūt arvien plašāks pilsētnieku un “Atgriezies Aizputē” idejai piederīgo loks – Aizputes atjaunotāju kopiena.

Namu atjaunotāju stāsti

Jautāts par Jāni Kreicburgu, vienu no lokomotīvēm un arī aizsācējiem Aizputes seno ēku atjaunošanas stāstā, un viņa ieguldījumu, mākslīgais intelekts atkal taisnojas par savu jaunību un iesaka meklēt vietējos informācijas avotos. Pašā Aizputē.

Tiesa, iemanās arī paspīdēt ar vieduma kripatu, jo iesaka ieguldījumu aplūkot no šāda skatpunkta – kāda ir bijusi ietekme uz kopienas dzīvi un kultūras vidi.

Aizputnieki ir kurzemnieciski lakoniski: milzīga, nesavtīga un iedvesmojoša. “Šobrīd man ļoti svarīgas ir vēl divas mājas, kuras man nemaz nepieder. Esmu tām stiklojis logus, atlicis vietā jumta šīferi. Laikam jāatzīst, ka vēl ir saglabājusies misijas apziņa.

Reizēm šķiet, ka ēkas ar mani sarunājas, lai arī cik dīvaini tas izklausītos,”

tā saka pats Lēvenhainu nama saimnieks Jānis Kreicburgs.

Par sarunām ar ēkām un šo mijiedarbību kā iedvesmu, lai turpinātu grūto un arī finansiāli tik smago pienākumu, brošūrā ietvertas piecas epizodes, kā veidojas draudzība ar namu un pilsētvidi kā veselumu.

Draudzība savukārt auklē atbildību un ieinteresētību, lai Aizpute būtu laba vide cilvēkiem.

Atjaunotājus sauc par radošiem, neprātīgiem, vienkārši trakiem. Par graustu miljonāriem. Vienlaikus ar viņu rokām un racionalitātes neiegrožoto dedzību, arī mīlestību pret īstumu, ēkas pārtop dzīvojamos mitekļos, izīrējamās telpās (naktsmājām, pasākumiem), kultūrvietās.

Tas viss kopā veido pilsētvides raksturu un autentisko gaisotni.

Pilskrogs, Liepājas iela 20

Pirmā epizode ir par seno, plašo pilskrogu un tā cilvēkiem, dzīvespriecīgu laulāto pāri, kas iepretim Aizputes Livonijas ordeņa pilij vairāku gadu laikā radījis un turpina iedzīvināt spridzīgu un darbīgu kultūrvietu kā pašā namā, tā pagalmā.

Ineta Lapka:Jānis Kreicburgs uz Skrīveriem atveda man vīru, bet vīrs mani atveda uz Aizputi. Mums ir daudz draugu, bet tolaik nebija, kur satikties. Bieži braucām garām šai pamestajai ēkai. Taujāju par to. Pēc mēneša atradāmies te iekšā un sākām rosīties.

Tā bez iepriekšējā plāna ir izveidojusies šī vieta draugiem, draugu draugiem un ikvienam viesim. Par to esam ļoti priecīgi.”

Artūrs Lapka: “Priecājamies par katru rūti, ko savām rokām esam ielikuši. Par atbalstu, ko sniedz cilvēki, – ar padomu, ar materiāliem. Mēs sākām šo vietu kopt sev un draugiem, bet notiekošais ir izvērsies par ko krietni plašāku visai pilsētai.”

Amalienburgas muiža, Atmodas iela 5

Otrā ir par Amālijas muižu (Amalienburgu) pilsētas centrā un tās radošo, apņēmīgo un harmonisku saimnieci, kura pēdējos gados staltās būves atdzimšanu stiprina ar dzīvības ienešanu ēkā un pagalmā burtiskā nozīmē: ar koncertiem, tirdziņiem, darbnīcām un citām aktivitātēm.

Marta Gaile: “Ļoti vēlos atjaunot šo ēku Aizputei. Amalienburga – tā ir Aizputei, devums Aizputes atjaunošanai.

Esmu jau iemīlējusies šajā pilsētā.

Joprojām cenšamies sadraudzēties ar muižu. Ļoti labi, ka skarbie pārsteigumi neuzrodas visi reizē. Namu atjaunošana ir ļoti dārgs hobijs. Piemēram, ir ielikti divi logi, bet nepieciešami 24. Vēlies nopirkt skaistas kurpes, bet nopērc naglas. Tāda ir mana ikdiena.”

Linmeijers,  Pasta iela 6

Trešā ir par Linmeijeru viesnīcu un ģimeni, kas savulaik aizmirstībā dusošo ēku atjauno tā, ka pilsētas viesiem pat neiedziļinoties iekrīt acīs vismaz trīs lietas: 1) vērienīgais, savdabīgais sienas gleznojums (jā, Aizputē ir lielformāta murālis), 2) pasaulē vismazākā izstāžu zāle (atbrauc un ieskaties pa atslēgas caurumu!), 3) ēkas koptēls, ko kā brošas rotā durvis un balkons. 

Vilis Brūveris: “Kāpēc Linmeijers? Sākumā neko nezinājām, Aizputē namu sauca par veco viesnīcu. Pētot izrādījās, ka tā ir bijusi Linmeijeru viesnīca. Pirmajā stāvā bijis traktieris, otrajā viesnīca. Bieži jautā: kas te būs?

Mēs sekojam vēsturiskajam stāstam, neizgudrojam divriteni no jauna.

Ir bijušas visādas idejas, bet māja pati pasaka priekšā savu ceļu. Linmeijers ir mūsu ģimenes dārgais hobijs. Mans sapnis – lai ēka ar laiku pārvērstos par vietu, kas var sevi nosegt, vai vismaz, lai hobijs nav tik dārgs.

Ēku komplekss, Jāņa iela 10 un iekšpagalma kvartāls

Ceturtā ir par kompleksu Jāņa ielā un tā enerģiski jaudīgo saimniekpāri, kas skarbo realitāti ar ēku stāvokli stoiski risina un soli pa solim vizionē sev ceļakarti, aizraudami sevi un iedvesmodami citus.

Kaut kad šeit skanēs mūzika, smaržos ēdiens, nakšņos pilsētas viesi. Iekšpusi pat neredzot, ārskatā pilsētnieku un ciemiņu acis jau mielo košās durvis un daži logi īpašajā krāsā, kas saukta par “Berlīnes zilo”.

Andris Tauriņš: “Kopš ēkas iegādes 2020. gadā bijis daudz piedzīvojumu, par daļu pat negribētu stāstīt. Bet daļa ir ikdienišķas un citiem namu atjaunotājiem atpazīstamas sajūtas. Piemēram, viens no logiem, kā izrādās, bija aiznaglots ar 150 gadus senām durvīm.

Naglotāji bijuši tik cītīgi, ka nozāģējuši gabalu, lai labāk der, taču arī tik atbildīgi, ka nozāģētais atlikums nolikts blakus.

Durvis mani gaidīja. Kad vēlāk lūdzu meistarus palīdzēt izvākt milzīgos atkritumu kalnus, piekodināju – visu prom, tikai nekādā gadījumā nedrīkst aiztikt nevienu koka lietu. Tomēr iemanījās izmest nozāģēto durvju gabalu.”

Ēka ar skatu uz Tebru, Atmodas iela 20

Piektā ir par pavisam svaigu attiecību stāstu: nesen iegādātu koka ēku ar brūkošu dakstiņu jumtu pašā pilsētas centrā. Mājas viens gals aplūko centrālo ielu, otrs piedāvā pagalmu un skatu uz Tebras upi un pilsētas raksturiezīmi – sarkano koka tiltu.

Par šo sirmo un plašo namu drosmīgi un vienlaikus rimtā pārliecībā apņēmusies rūpēties māksliniece ar savu vīru. Te taps dzīvojamā ēka – pašu mājoklis, vismaz tāds ir šā brīža redzējums.

Gerda Šmite: “Par būves slikto stāvokli man pašai ir nulle emociju. Dzīvoju Linmeijerā un arī ikdienā apkārtnē redzu senās ēkas un to dzīvi. Tas man palīdz saprast – ja kaimiņi varēja sākt atjaunot bēdīgā stāvoklī esošās mājas, tad kāpēc ne es?

Šī ēka nav piemineklis, kas jāatjauno tieši tā un ne citādi. Es to nejaukšu nost. To man daudzi prasa: kad jauksi nost? Nē, nejaukšu.”

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz