Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Bez maksas rādīs izglītojošu filmu

Bez maksas rādīs izglītojošu filmu
14.12.2009 07:01

Atslēgvārdi

No šodienas kinoteātrī “Balle” skolēniem un citiem interesentiem būs iespēja par velti noskatīties Askolda Saulīša dokumentālo filmu “Bermontiāde”, kam šā gada 11. novembrī bija pirmizrāde.

Ideja rādīt šo filmu kinoteātrī “Balle” radās uzņēmējam Ivaram Kesenfeldam, vēsturniekam Gunāram Silakaktiņam un bijušā kultūras un informācijas centra “K@2” vienam no vadītājiem Karlam Bjoršmarkam. Viņi vēlas, lai Liepājas skolēni gūtu plašākas zināšanas par savas valsts vēsturi un viņos mostos vēl lielāks patriotisms. Filma “Bermontiāde” ir piemērota šim mērķim, jo tā stāsta par trauksmainiem 1919. gada oktobra un novembra mēnešiem, kad Rīgā pie Daugavas krastiem izšķīrās Latvijas liktenis.

Filmas producenti ir ieinteresēti, lai viņu veikumu noskatītos pēc iespējas vairāk jaunatnes, tāpēc atsaucās liepājnieku aicinājumam un par filmas rādīšanu neprasa samaksu. Līdz ar to arī kinoteātris “Balle” par filmas noskatīšanos naudu neiekasēs.

I. Kesenfelds uzskata, ka šis dokumentālais darbs ir piemērots skolēniem, sākot no 7. klases. Ar Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājas Ludmilas Malčanovas palīdzību pašlaik notiek sarunas ar Liepājas skolu vēstures skolotājiem un klašu audzinātājiem, kuri kopā ar saviem skolēniem varētu noskatīties nesen tapušo darbu. Šajā gadā to būs iespējams izdarīt no 14. līdz 17. decembrim un no 21. līdz 23. decembrim. Ja būs liela interese, filmas rādīšanas dienu skaitu pagarinās.

Pirms katra seansa vēsturnieks G. Silakaktiņš skatītājiem pastāstīs, kas filmā attēlotajā laikā notika Liepājā, kas dokumentālajā darbā netiek atspoguļots. “Domāju, ka liepājniekiem tas būtu interesanti,” ir pārliecināts uzņēmējs un Pilsētas domes deputāts I. Kesenfelds, piebilzdams, ka to, kā radīt patriotisma jūtas, mums būtu jāmācās no Krievijas. “Krievi savu patriotismu pēckara gados ieguva tieši no kino. Viņi apzinās savu vēsturi. Tur bērniem ir pat datorspēles, kas saistās ar Krievijas vēsturi,” zina I. Kesenfelds.

Liepājas uzņēmējs apgalvo, ka arī turpmāk varētu atkārtoties šāda veida akcijas, kad par velti tiek piedāvāts noskatīties izglītojošas filmas, kas stāsta par mūsu valsts pagātni. Tās būtu iespējams demonstrēt gan kinoteātrī “Balle”, gan viesnīcas “Promenade Hotel” “Hika” zālē. “Ļoti daudz cilvēku man personīgi ir pārmetuši, kāpēc kinoteātrī “Balle” jāskatās filmas, kurās izdur acis vai notiek kāda cita veida vardarbība. Mēs to nevaram iespaidot, jo mums ar filmu piegādātājiem ir strikts līgums, kurš jāpilda. Un sabiedrībā pašlaik ir pieprasītas filmas, kurās attēlota vardarbība. Ja mēs tās nerādītu, kinoteātris “Balle” nevarētu pastāvēt. Bet, lai radītu tam alternatīvu, es gribētu iet šo ceļu un piedāvāt bez maksas tādas filmas kā “Bermontiāde”,” pamato I. Kesenfelds.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz