Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Bibliotēkā lasītāji sāk pierast pie pašapkalpošanās un elektroniskajām kartēm

Bibliotēkā lasītāji sāk pierast pie pašapkalpošanās un elektroniskajām kartēm
Līga no J. Čakstes Liepājas 10. vidusskolas 2.c klases atzīst, ka ar jaunajām kartēm darboties ir ļoti ērti un interesanti. Meitene nodemonstrē, cik vienkārši ir izņemt grāmatiņu, tikai pāris reižu nopīkstinot. (Foto: Egons Zīverts)
05.02.2020 07:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Bērnu bibliotēkā “Vecliepājas rūķis” mazie lasītāji, turot rokās grāmatu kaudzītes, naski rosās ap kādu aparātu pie bibliotēkas ieejas. “Pamēģini atvērt vāku,” viena apmeklētāja mudina otru, līdz beidzot viņas gribēto panāk – aparāts iepīkstas un izdrukā meitenei čeku. Viņa iespiež grāmatu padusē un dodas prom. “Man gan tādas kartītes vēl nav,” bibliotekārei saka zēns, kurš ieradies grāmatas nodot.

“Šobrīd mums ir pārejas periods, kad no parastajām papīra kartītēm pārejam uz elektroniskajām. Reakcija ir dažāda, ir bērni, kuri ir sajūsmā un nāk uz bibliotēku tikai tāpēc, lai paskatītos, kas tas ir, bet ir arī tādi, kurus elektroniskās kartes īpaši neuzrunā. Viņi iet pie bibliotekāres, aprunājas un, tāpat kā iepriekš, paņem grāmatiņu tur. Pašapkalpošanās iekārta nekādā gadījumā neizslēdz komunikāciju ar bibliotekāru. Tajā pašā laikā ir omītes, kuras ļoti labprāt darbojas ar šo jaunieviesumu. Lielākoties gan bērniem patīk šāds jaunums, viņi uzreiz pamanīja izmaiņas bibliotēkā,” stāsta Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas Reģionālā mācību centra vadītāja Gita Švarce. Turklāt grāmatas pašapkalpošanās iekārtā var ne tikai izņemt, bet arī nodot, var pagarināt termiņu. Nodot grāmatas var arī vecāks, kurš vienkārši tās nopīkstina un noliek blakus plauktiņā, karti līdzi var neņemt.

“Kartei var pieteikties, un pēc kāda laika būs jāierodas to saņemt, jo uz vietas tās netiek taisītas, pāris dienu ir jāuzgaida. Ar šo karti grāmatas iespējams paņemt arī Centrālajā bibliotēkā, lai gan tur vēl pašapkalpošanās iekārta nav uzstādīta. Tāpat ir iespēja šo karti iereģistrēt telefona aplikācijā, tad pati plastikāta kartīte nebūs jānēsā līdzi, nopīkstināt varēs ar telefonu,” skaidro filiāles “Vecliepājas rūķis” vadītāja Inga Jurgeviča. Bez pašapkalpošanās iekārtas bērnu bibliotēkā uzstādīti arī elektroniskie vārti. Tie ir kā drošības sistēma, jo dažreiz bērni aizpļāpājas un vienkārši iemet grāmatu somā, tad vārti atgādina, ka lasāmviela jānopīkstina.

Starp Liepājas Centrālo zinātnisko bibliotēku, Jelgavas pilsētas bibliotēku un Šauļu pašvaldības publisko bibliotēku 2017. gadā uzsāktais Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu projekts LLI-110 “Inovatīvu risinājumu attīstība bibliotēkās dažādu paaudžu apmeklētājiem pierobežas reģionā” nu ir vainagojies ar rezultātiem – iekārtas darbojas, pieredzes apmaiņa notiek, un tiek ģenerētas jaunas idejas un aktivitātes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz