Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Cits Čaklais un Čaka ēna. Savu programmu radījuši aktrise Karīna Tatarinova un mūziķis Roberts Dinters

Mūziku pakārtot dziesmas tekstam, mēģināt dziesmu izlasīt kā dzejoli – tā savu programmu “Čaklais. Cits” radījuši aktrise Karīna Tatarinova un mūziķis Roberts Dinters. Pandēmijas dēļ Māra Čaklā jubilejas gadā uzvedumu nevarēja parādīt, bet nu tas iekļauts Liepājas teātra repertuārā un pirmizrādi piedzīvos 11. septembrī. Abi mākslinieki veido arī kamerkoncertu “Čaka spēle”, kas atklās Dzejas dienas Liepājā.

Cits Čaklais un Čaka ēna. Savu programmu radījuši aktrise Karīna Tatarinova un mūziķis Roberts Dinters
"Cits Čaklais ir tas pats, kas agrāk, tomēr programmā ir tas, ko mēs esam viņā ieraudzījuši," uzvedumu raksturo Karīna Tatarinova un Roberts Dinters. (Foto: Armands Sausiņš)
09.09.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

“Čaklais. Cits” ir sarunu koncerts, kurā skanēs Imanta Kalniņa, Ģederta Ramana, Ērika Ķiģeļa un citu komponistu dziesmas, kā arī paša dzejnieka atmiņas par šīm sadarbībām, radīšanas procesu, laiku un laikabiedriem. “Izmantoju dzejnieka teikto, ko viņš sarakstījis par saviem dzejoļiem, kas ir komponēti. Tas bija iedvesmas avots programmas izveidei,” stāsta K. Tatarinova. “Šis ir mūsu skatījums,” piebilst R. Dinters. “Es neticu tiešai informācijas pārnesei, šis noteikti ir cits Čaklais, jo, kas ir iepriekš bijis, tas ir bijis.” Citu skanējumu dod arī abu mākslinieku izmantotie daudzveidīgie mūzikas instrumenti.

Ar video mākslinieka Dainara Albuža un gaismu mākslinieka Toma Streiļa atbalstu aktrise un mūziķis teātra lielajā zālē būs maksimāli tuvu skatītājiem, lai izdotos saruna. “Sarunājamies gan mēs savā starpā, gan Māris Čaklais ar skatītājiem un mums pašiem,” uzsver K. Tatarinova. R. Dinters atzīmē, ka saruna ar publiku nenozīmē, ka vienmēr tā notiek vārdos.

Mākslinieki nemainot melodiju un vārdus. “Pieturamies pie M. Čaklā uzrakstītajiem, jo mūsdienās jau dziesmas ir gandrīz folklorizējušās, tās dzied citādi. Mums ir savi akcenti, savs skanējums, kas mainās atkarībā no emocionālā fona un pieredzes, no tā, ko mums nozīmē dziesmas vārdi,” saka K. Tatarinova, kura jau septiņus gadus interpretē dzejnieka daiļradi.

R. Dinters kopā ar Fēliksu Ķiģeli spēlējis daudzas viņa tēva dziesmas, arī viņš pats bija komponējis M. Čaklā dzeju. “Man ļoti patīk mūsu sarunas par Čaklo un dzejoļu jēgu, par to, ko tas nozīmē katram,” viņš norāda.

Dzejas dienu programmu 10. septembrī atklās kamerkoncerts “Čaka spēle” Liepājas muzeja dārzā. Karīna, Roberts un aktieris Kaspars Kārkliņš, Liepājas Kultūras pārvaldes uzrunāti, veido Aleksandra Čaka jubilejas gada dzejas, mūzikas un teātra mākslas uzvedumu.

Tā kā Čaka dzeja ir populāra un dzejoļus šogad skaitīšot pilnīgi visi, K. Tatarinova ieteikusi ņemt vēl ko citu, ko Čaks ir darījis, bet kas nav tik ļoti zināms. “Iegrimu tēlojumos, kurus viņš rakstījis avīzēm, un stāstos. Būs arī dzeja, fragmenti no izrādes “Spēlē, spēlmani”, ko pirms kāda laika veidojis Valdis Lūriņš. Kaspars Kārkliņš, kurš Čaku burvīgi atveidoja izrādē, atkal būs dzejnieka tēlā. Dainars Albužis veido projekcijas, kurām būs saistība ar ēnām un spēlēm. Mūzika nebūs vienkārši pavadījums, ja mums ir Roberts Dinters, tas būs skaņas dizains, skaņas scenogrāfija vidē,” pastāsta aktrise.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz