Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dženija no irokēzu cilts: “Mums vienas asinis – tev un man!”

Dženija no irokēzu cilts: “Mums vienas asinis – tev un man!”
23.08.2007 17:56

0

Centrālās zinātniskās bibliotēkas konferenču zālē notika tikšanās ar rakstnieci Daci Priedi un mākslinieci Dženiju Francis – irokēzu cilts indiānieti no Amerikas Savienotajām Valstīm. Rakstniece Dace Priede kopā ar indiāņu sievieti ceļo pa Latviju, lai prezentētu savas grāmatas “Mēnesstars pār ezeru” atvēršanu. Grāmata ir triloģijas “Mēnesstars” otrā daļa, kurā tēloti notikumi Ziemeļdakotas rezervātā, un tajā ir stāstīts par uzticību, mīlestību, cerībām. Apmeklētājiem, kas bija pulcējušies visai kuplā skaitā, Dace Priede pastāstīja, kā viņa mazliet avantūriskā veidā nokļuvusi Amerikas Savienotajās Valstīs, kā iepazinusi indiāņu dzīvi rezervātos.

Rakstniece vilka paralēles ar latviešu brīvības cīņām un indiāņu alkām pēc brīvības. Jo viņai bijusi iespēja Amerikā muzejā redzēt, cik vardarbīgā veidā kolonizatori veica indiāņu integrāciju, kā bērnus ievietoja internātā, spieda runāt angliski, sodot par to, ka viņi savā starpā sazinājās dzimtajā valodā. D.Priede pastāstīja, ka, tiekoties ar indiāņiem, ir izjutusi brīnišķīgu brīvības sajūtu.

Irokēzu cilts pārstāvei Dženijai, kuru latviešu rakstniece iepazinusi tautas svētku laikā, tagad dota iespēja apmeklēt Latviju. Viņa bijusi Brīvdabas muzejā, kas ļāvis ieskatīties mūsu zemes vēsturē un tautas mākslā. Okupācijas muzejā viņa redzējusi, kā tika izsūtīti un paverdzināti Latvijas bērni. “Mēs, abas tautas, esam tās, kas pielūdz uguni un sauli, un tas tuvina mūsu pasaules uztveres,” savā uzrunā uzsvēra arī Dženija, liekot saprast, ka mums visiem ir viena saule, viena zeme un mūs visus vieno brīvības mīlestība. 

Dženija ir māksliniece. Viņa bija atvedusi savus darbus – pērlīšu tehnikā izšūtas nelielas gleznas un indiāņiem raksturīgas rotaslietas. “Ar saviem darbiem es varu izpaust to, ko esmu mantojusi no savas tautas, un caur šo kultūras mantojumu iekļūt ikdienā,” sacīja indiāņu sieviete. Interesanti, ka šie nelielie darbi pauž mūsu tautai pazīstamus un tuvus motīvus. Koks izskatās kā mūsu Austraskoks, ir dabas gleznas – dzīvnieki un ziedi.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

 

Irokēzu cilts indiāņu māksliniece Dženija Francis pēc tikšanās ar liepājniekiem vakarā devās vērot saules rietu jūrā, jo mums visiem ir viena saule, viena ticība labajam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz