Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Dizainere Evija Dāboliņa: “Mani tērpi dzied”

“Mani tērpi dzied. Jo tomēr visi ir saistībā ar mūziku,” vērtē dizainere un tērpu māksliniece Evija Dāboliņa. Koncertzālē “Lielais dzintars” vien divas nedēļas, līdz 24. martam, tuvplānā aplūkojami Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un deju lieluzveduma tērpi, arī ievērojamiem māksliniekiem šūtas drānas īpašiem svētku brīžiem.

12.03.2024 05:40

liepajniekiem.lv

“Jā, man ir muzikāli tērpi. Ja arī nav diriģenta vai dziedātāja, tad noteikti mūzika skanējusi dejotājam vai izpildītājam fonā,” smaidot spriež E. Dāboliņa, atskatoties pagātnē, kam apģērbs darināts.

Pārsvarā tie nonāk uz skatuves, piedzīvo lielus notikumus.

E. Dāboliņa ir profesionāla tērpu māksliniece, stiliste.

Ilgus gadus veidojusi tērpus un stilu vērienīgiem TV šoviem, populāriem televīzijas raidījumiem, korporatīvajām ceremonijām, muzikālām izrādēm, modes skatēm, deju lielkoncertiem un deju izrādēm, populārās un postfolkloras mūzikas izpildītāju koncertprogrammām un dalībai Eirovīzijas dziesmu konkursam un tamlīdzīgi.

Tāpat radīti tērpi liela mēroga kultūras norisēm, tai skaitā Dziesmu un deju svētkiem, turklāt ne vienu reizi vien.

Liepājniekiem un pilsētas viesiem ir unikāla iespēja tuvplānā skatīt aizvadīto simtgades Vispārējo latviešu dziesmu un Deju svētku virsdiriģentu un deju lieluzveduma tērpus, kā arī solistiem un koncerta vadītājiem Ingai Tropai, Jānim Šipkēvicam, trompetistam Jānim Porietim šūdināto apģērbu.

Īpaši cieša sadarbība māksliniecei veidojusies ar diriģentiem no Liepājas – Ilzi Valci, Jēkabu Ozoliņu un Gunti Kuzmu.

Evija Dāboliņa un diriģentei Ilzei Valcei darinātais tērps. Viņa arī veidojusi goda zīmes jeb rozetes pie virsdiriģentu un virsvadītāju tērpiem. Foto: Egons Zīverts

Piesakot izstādi un reizē to attiecinot arī uz savu radošo veikumu, E. Dāboliņa teic:

“Es šodien rakstu latvietību. To saņēmu paaudžu paaudzēs caur savas dzimtas nodoto dzīvesziņu.

Tai dodu pārdzimšanu un jaunradi. Tautas daiļradē balstītus, es rakstu mūsdienu lietišķās mākslas darbus – godu tērpus. Tos tautas svētkos nes mūsu lielā kopkora diriģenti, dejotāju vadītāji un tos nes tautas kultūras – mūzikas un mākslas – priekšstāvji.

Dziesmusvētki ir mūsu kultūras spilgtākais simbols. Diriģenti ir mūsu nācijas garīgā elite, viņi simbolizē kultūru, kura ir radījusi Latvijas valsti. Viņi turpina veidot pasaules mērogā unikālu procesu – dziesmu svētkus.”

Apmeklētāji var aplūkot arī rokoperas “Lāčplēsis” 30. jubilejas izrādes tērpus, ērģelnieces Ivetas Apkalnas, mūziķu grupas “Raxtu raxti”, Latgales vēstniecības “Gors” vadītājas Diānas Zirniņas, horeogrāfa un Liepājas deju apriņķa deju kolektīvu virsvadītāja Jāņa Purviņa skatuves tērpus, tērpus no JVLMA operstudijas “Figaro” iestudējumiem “Dzirnavniece” un “Arlekīns”, un tērpus no dejas uzveduma “Krustdūriens”.

Blakus novietotās lielformāta fotogrāfijas atklāj tērpu īpašniekus, kuriem pēc izstādes tie tiks nogādāti atpakaļ.

E. Dāboliņa pateicas scenogrāfam Aigaram Ozoliņam, kurš meistarīgi izstādījis tērpus kultūrtelpā. “Šie tērpi nekad nedzīvotu parastā izstāžu zālē,” viņa uzskata.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz