Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Francijas pavasaris Liepājas muzejā

Francijas pavasaris Liepājas muzejā
23.02.2007 11:22

0

Atslēgvārdi

Liepājas muzejs iesaistījies festivāla ”Francijas pavasaris” norisēs Latvijā, un martā piedāvās apmeklētājiem unikālu koncertu, bet aprīļa beigās – franču mākslinieka Žeroma Bušholca retrospektīvu fotoizstādi. 25.martā  plkst. 13 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16 festivāla ”Francijas pavasaris”  ietvaros notiks koncerts, kurā piedalīsies vokālā grupa ”Putni”  un  pianists Benā Ašiarī (attēlā) no Francijas, kura radošā darbība šobrīd saistāma ar Bordo reģionu, informēja Liepājas muzejs.

Benā Ašiarī kopā ar ”Putniem”  Liepājas muzejā atskaņos speciāli šim festivālam izveidotu augstvērtīgu muzikālu jaunuzvedumu. Benā Ašiarī ir dzimis 1947. gadā Francijas basku novadā, un kopš bērnības dziedāšana viņu pavada visās dzīves gaitās. Baskiem dziedāšana ir kā elpošana, viņi dzied gan pa vienam, gan pulkā, ģimenē vai darbā. Benā Ašiarī daiļradē pāri visam ir mīlestība uz dzeju, patiesu emociju izpausmi, to, kas nāk no visdziļākās būtības.

Tieši dzimtā zeme ir Benā Ašiarī mūzikas skolotāja. Viņam katra lieta ir mūzikas avots – vēja šalkas lapotnē, cikādes dziesma vai vienkārši valodas plūdums. Pašlaik, kad viņš uzstājas ar improvizācijas koncertiem, viņš ir ļoti iedvesmojies no literatūras, no Anrī Mišo (Henri Michaux), Federiko Garsijas Lorkas (Frederico Garcia Lorca), Sentžana Delakruā (St Jean de la Croix), Fernandu Pesoas (Fernando Pessoa) vai Gerasima Lukas (Ghérasim Luca).

Pusaudža gados viņš sava tēva radio atklāja gospeļus, blūzu, džezu, tango un Dario Moreno dziesmas. Viņa paša dziesmas bagātinājušās, pateicoties dažādu mūziķu ietekmēm – tie ir Čārlzs Minguss (Charles Mingus), Ēriks Dolfijs (Eric Dolphy), Džimijs Hendrikss, Ketija Berberiana (Cathy Berberian), Monteverdi, Alims Kazimovs, Džeimss Džoiss (James Joyce) un Čaks Berijs.

Benā Ašiarī daiļradē pāri visam ir mīlestība uz dzeju, patiesu emociju izpausmi, to, kas nāk no visdziļākās būtības.Viņa mūzikas vīzija ir garīga. Mūziķa radošā darbība nepārtraukti paplašinās un viņa dziedāšana ir tik ļoti atšķirīga, ka kļūst unikāla. Viņa balss izteic visas cilvēka jūtas, no maiguma līdz dusmām, bet tikpat labi tā var arī sajaukties ar vēju, pacelties putna lidojumā vai pieņemt vēl abstraktākas formas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz