Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā ”Romas dārzs” – vērienīga liepājnieku mākslas darbu kolekcijas ekspozīcija

Galerijā ”Romas dārzs” – vērienīga liepājnieku mākslas darbu kolekcijas ekspozīcija
Foto: Publicitātes
07.12.2018 17:34

liepajniekiem.lv

13. decembrī pulksten 17.30 galerijā ”Romas dārzs”, Zivju ielā 3, atklās pastāvīgu ekspozīciju ”Liepāja-Laiks-Mākslinieks”, kurā vienkopus būs skatāmi Liepājas mākslinieku darbi, kas radīti 20. gadsimtā, informē galerijas vadītāja Astra Dzērve.

Galerijas izstāžu zālēs turpmāk ikvienam būs iespēja iepazīties ar plašu Liepājas 20. gadsimta mākslinieku darbu kolekciju – gleznām, akvareļiem, grafiku. Ekspozīcija būs Liepājā vienīgais apmeklētājiem pastāvīgi pieejamais liepājnieku mākslas darbu krājums, kur klātienē skatīt ap 150 mākslas darbus, kas ir tikai neliela kolekcijas daļa.

Galerija ”Romas dārzs” izvirzījusi uzdevumu kolekcionēt un apkopot to latviešu mākslinieku darbus, kuru dzīves un darba gaitas saistītas ar Liepāju. Kolekcijā ir pārstāvēti vairāk nekā 30 mākslinieki, kuru dzīves sākums un skolas gaitas aizsākušās Liepājā, ir mākslinieki, kuru ražīgākie darba gadi ritējuši šeit, kā arī mākslinieki, kuri aktīvi piedalījušies izstādēs, darbojušies mākslas pedagoģijā, tādējādi veidojot kultūras vidi un atstājot vērtīgu kultūras mantojumu.

Lielākā daļa darbu atspoguļo mākslas tendences pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos, astoņdesmitajos gados, kad Liepājā aktīvi strādāja mākslinieki Valters Uzticis, Matīss Zavickis, Staņislavs Dinģelis, Artūrs Baumanis, Otto Tiliņš u.c. Vēlāko laika posmu parstāv Egils Radziņš, Egīls Brūns, Valdis Mackars.

Galerijas ”Romas dārzs” darbības laikā tās krājumi ir papildināti arī ar apjomīgām vairāku Liepājas mākslinieku – Valtera Uztiča, Jāņa Lauvas, Staņislava Dinģeļa un Valda Mackara darbu kolekcijām. Pilnveidots mākslinieku Egila Radziņa un Roberta Stārosta darbu krājums.

Ekspozīcijā pārstāvēti arī liepājnieki, kuru mūža un daiļrades garākais posms aizvadīts trimdā. Tie ir Jānis Gailis, Augusts Annuss, Ēvalds Dajevskis, Kārlis Frīdrihs Šaumanis.

Interesants kolekcijas akcents ir Jāņa Jaunsleiņa zīmējumi, kas atspoguļo dažādas dzīves situācijas un cilvēku tipāžus Latvijas brīvvalsts sākuma posmā.

Tēlotājas mākslas darbu kolekcijas pirmsākumi aizsākušies galerijā ”Māja” divtūkstošo gadu sākumā, kad uzņēmējs Ivars Kesenfelds to bija izveidojis Vecajā ostmalā 24. Vēlāk mākslas kolekcija mērķtiecīgi papildināta, iegādājoties darbus gan izsolēs, antikvariātos, gan no māksliniekiem un kolekcionāriem, darbi saņemti arī dāvinājumos, taču kolekcijas papildināšana joprojām ir aktuāls un nepārtraukts process. Turpmāk ekspozīcijā mākslas darbi tiks regulāri mainīti, lai galerijas apmeklētājiem būtu iespēja apskatīt arī pārējo kolekcijas daļu.

Ekspozīciju ”Liepāja-Laiks-Mākslinieks” iekārtoja galerijas vadītāja Astra Dzērve un mākslinieks Vilnis Bulavs.

Skolēniem ieeja bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz