Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Konferences referenti apdāvina muzeju

Divas dienas Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas lielajā zālē norisa Liepājas muzeja organizētā zinātniskā konference “Liepāja okupāciju laikā, 1940–1990”. Uzstājās 16 referenti, pārstāvot 13 dažādas institūcijas, piedalījās arī neatkarīgie vēsturnieki un vēstures pētnieki.

06.10.2022 06:02

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atklājot konferenci, kurā klausītāju vidū bija vēsturnieki, pedagogi, nacionāli patriotisko organizāciju pārstāvji, vēstures interesenti, pētnieki un kurai līdzi varēja sekot arī tiešraidē feisbukā, Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla norādīja, ka tās mērķis ir ne tikai veicināt jaunus pētījumus un dziļāku izpratni sabiedrībā par notikumiem Liepājā un apkārtnē laikā, kad Latvija bija okupēta, bet arī iezīmē ceļu uz atjaunoto muzeja filiāli ”Liepāja okupāciju režīmos”, ko patlaban gan vēl rekonstruē.

Tajā plānota jauna ekspozīcija, kas atainos Liepājas un tās apkārtnes notikumus 20. gadsimta sākumā un līdz pat neatkarības atgūšanai.

”Tieši šodien zināt vēstures notikumus, mācīties tos izvērtēt mūsdienu pasaules notikumu kontektā ir ārkārtīgi svarīgi,” atgādināja D. Kārkla, uzsverot konferences nozīmi, kurā Liepāja tika skatīta no dažādiem aspektiem.

Plašajā divu dienu programmā uzstājās daudzi referenti, pārstāvot dažādas institūcijas, piemēram, Latvijas Kara muzeju, Latvijas Nacionālo arhīvu, Latvijas Okupācijas muzeju, piedalījās arī neatkarīgie vēsturnieki un vēstures pētnieki.

Konferencē varēja noklausīties referātus par ebreju likteņiem Otrā pasaules kara laikā, Liepājas teātra darbību okupāciju laikā, Liepājas ostu un vācu armijas grupas “Ziemeļi/Kurzeme” apgādi, Vācijas-PSRS karu 1941. gadā Liepājā, Latvijas nacionālo partizānu cīņām Liepājas apkārtnē 1945.–1959. gadā u.c.

D. Kārkla pavēstīja, ka referātus plānots apkopot un izdot atsevišķā grāmatā, un pauda cerību, ka tā būs palīgs ne tikai skolēniem un muzeja darbiniekiem, bet ikvienam sabiedrības loceklim, kuram skaidri būtu jāzina Latvijas vēsture.

Konferences laikā Liepājas muzejs saņēma vērtīgus papildinājumus savam krājumam. Vēstures doktors Kārlis Kangers uzdāvināja divas gleznotāja un grafiķa Kārļa Saukas 1941. un 1942. gadā zīmētas grafikas.

Savukārt vēstures entuziasts un pētnieks Ivars Ķupis muzejam dāvināja 19. gadsimta virtuves priekšmetu – sviesta cepumu formu, kas līdz šim nav bijusi Liepājas muzeja krājuma kolekcijā.

Priekšmets būs apskatāms Liepājas interjera muzejā, Stenderu ģimenes virtuvē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz