Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mūžībā aizgājis Liepājas teātra aktieris Leonīds Locenieks

Mūžībā aizgājis Liepājas teātra aktieris Leonīds Locenieks
26.03.2010 15:02

Atslēgvārdi

Ceturtdien, 25.martā, miris Liepājas teātra aktieris Leonīds Locenieks, aģentūru LETA informēja Liepājas teātrī.

Locenieks uz savas vienīgās skatuves spēlējis turpat vai 60 gadus: no pirmās uzstāšanās 1946.gadā līdz pēdējai rokoperas “Kaupēn, mans mīļais!” izrādei, kad Locenieka augļotājs Vālodze un mācītājs kāpa uz skatuves 2004.gada 12.septembrī.

Locenieks atnāca uz teātri, sava brāļa, aktiera un režisora Kārļa Locenieka, aizrauts, un profesiju apguva praksē, mācīdamies Nikolaja Mūrnieka un Irmgardes Mitrēvices “kadru kalvē”. Lieliskās skatuves dotības – iznesīgums un samtainā balss – ātri ļāva iegūt skatītāju mīlestību, spēlējot dažādu tautību un temperamentu varoņus – no Klaudio Šekspīra komēdijā “Liela brēka, maza vilna” līdz Armānam Dimā (dēla) melodrāmā “Kamēliju dāma”, no Blaumaņa Andra līdz Raiņa Koknesim.

Piedalīšanās Irmgardes Mitrēvices 1967.gada izcilajā Brehta “Trīsgrašu operā” pacēla Locenieku jaunā mākslinieciskā pakāpē: jaunības pievilcībai bija pievienojies nobriedušas personības šarms, gudra cilvēka ironija, profesionāļa brīvība un izkopta aktiertehnika. Meistara talantam atbilstošu lomu loks bija gandrīz neierobežots, bet viņa latviskais pamatīgums īpaši atklājās Blaumaņa Dūdara un Kaukēna lomās.

Nozīmīga Locenieka lomu daļa ir muzikālajās izrādēs, kas Liepājā vienmēr veidojušas nozīmīgu repertuāra daļu. Viņa elegantie un dzīvesgudrie varoņi, piemēram, Štrauss (tēvs) “Vīnes valsī”, Pikerings “Manā skaistajā lēdijā”, Maksis “Mūzikas skaņās”, arī mūziklu un operešu nosacītajā situācijā spēj būt pārliecinoši, bet viņu dzīve – dramatiski piesātināta. Rokoperā “Kaupēn, mans mīļais!” skatuves vecmeistars radīja epizodisko, bet ļoti būtisko Vālodzes tēlu – pašu ļaunuma iemiesojumu, sātanu, kurš dod pēdējo grūdienu, lai sāktos Kaupēna ceļš pretī iznīcībai.

Locenieks bijis barons Vestfāls televīzijas uzvedumā “Līduma dūmos”, kino spēlējis nelielas, bet iezīmīgas lomas – skolotāju filmā “Egle rudzu laukā”, Liepkalnu saimnieku “Ligzdā”, mācītāju pagaidām nepabeigtajā lentē “Dancis pa trim”.

2006.gada 23.novembrī “Spēlmaņu nakts” ceremonijas laikā aktieris saņēma balvu par mūža ieguldījumu kā pirmais no māksliniekiem, kuru dzīve mākslā pagājusi ārpus Rīgas teātriem.

Atvadīšanās no aktiera notiks 30.martā Liepājas teātrī no plkst.11 līdz 12. Zemes klēpī aktieris tiks guldīts Līvas kapos plkst.12.30.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz