Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Video: Digitālā fotoizstāde “Sagrautās dzīves, cerības un sapņi”

Liepājas muzeja filiāles “Liepāja okupāciju režīmos” darbinieki sagatavojuši digitālu fotoizstādi “Sagrautās dzīves, cerības un sapņi”. Izstādē tiek rādītas fotogrāfijas, kas tapušas Liepājā Otrā pasaules kara laikā (1940–1945) un Ukrainā 2022. gadā.

29.04.2022 10:58

liepajniekiem.lv

Pamīšus gar acīm slīd vēsturiskie Liepājas kadri un šodienas kara ainas Ukrainā.

“Reizēm ir grūti saprast, kura fotogrāfija rāda pagātni, kura tagadni, jo okupants ir un paliek okupants gan toreiz, gan tagad. Okupants posta, grauj un nogalina, nerēķinoties ne ar ko, viņam svarīgi sagrābt neatkarīgas valstis, pakļaut un paverdzināt iedzīvotājus. Brutalitāte, necilvēcība un noziegumi raksturoja okupantu rīcību Latvijā pirms vairāk kā 80 gadiem. Tāds pat scenārijs šodien risinās Krievijas karaspēka okupētajās teritorijās Ukrainā. Gribas ticēt, ka neviens upuris netiks aizmirsts un noziedznieki saņems pelnīto sodu.

Mūsdienu pasaule, šķiet, ir apjautusi, ka uz agresoru nav gudri skatīties caur rozā brillēm, bet jāsauc lietas īstajos vārdos. 21. gadsimtā Krievija ir uzsākusi noziedzīgu karu Eiropā, un Ukraina šodien ir karalauks, kur tiek iznīcinātas dzīves, cerības un sapņi.

Mums nav tiesību vienaldzīgi noskatīties uz notiekošo Ukrainā. Tāpēc ir svarīga katra balss, katra doma un aktivitāte, kas vēsta cilvēkiem par kara šausmām,” saka Liepājas muzeja vēsturniece Aija Raudiņa

Izstādē izmantotas fotogrāfijas no Liepājas muzeja krājuma, kolekcionāra Ivara Ķupja kolekcijas, kā arī fotogrāfijas no Ukrainas vēstniecības Latvijā.

Uzziņai:

1940. gada 17. jūnijā Padomju Savienība ar Sarkanās armijas spēkiem okupēja Latviju, ignorējot gan starptautiskās tiesības, gan savstarpējos līgumus.

Sākotnējā padomju okupācija ilga gadu, līdz 1941. gada jūlijam, kad to nomainīja nacistiskās Vācijas okupācija.

1940. gads tautas apziņā ir ieguvis apzīmējumu – Baigais gads. Masveidīgās deportācijas, atbruņotu karavīru un civiliedzīvotāju slepkavības, nesaudzīgs terors, ko realizēja padomju represīvo iestāžu darbinieki un viņu sabiedrotie, vērsts uz vienu mērķi – nācijas iznīcināšanu.

Nomainoties okupācijas režīmam, represijas pret Latvijas tautu turpinājās. Kara laikā okupētajās teritorijās cieš visas nācijas. Lodes un bumbas nešķiro upurus ne pēc tautības, ne vecuma, ne dzimuma.

Nacistiskās Vācijas ideoloģija bija vērsta uz konkrētu rasu pilnīgu fizisku iznīcināšanu. Šodienas Ukrainā Krievijas ideoloģija atkārto to pašu noziegumu – ukraiņu kā nācijas fizisku iznīcināšanu. Padomju Savienība ukraiņu nācijas iznīcināšanu sāka jau 20. gs. 30-tajos gados. ”Golodomors” – mākslīgi izraisītais bads Ukrainā, kuru staļiniskais režīms realizēja no 1932. līdz 1933. gadam. Toreiz bojā gāja miljoniem ukraiņu. Pasaule klusēja desmitiem gadu, tikai 2008. gadā Eiropas Parlaments atzina ”golodomoru” par noziegumu pret Ukrainas tautu un cilvēci.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz