Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gunārs Silakaktiņš: Par 20. gadsimta aizgājušo godību

Gunārs Silakaktiņš: Par 20. gadsimta aizgājušo godību
20.10.2009 09:50

Atslēgvārdi

Daudzi liepājnieki, kuri ikdienas gaitās pārstaigā visai nožēlojamu betona plākšņu noklāto skvēru Rožu laukuma un Graudu ielas stūrī, par nenojauš par kādreiz sakopto un arhitektoniski sakaisto vietu pirms gadsimta.

Zemes gabalā ar adresi Jaunais Tirgus 11, vēlāk Rožu laukums, ar īpašuma Nr. 443 19. gadsimta beigās piederēja metāla fabrikantam Štrupam. 19. gs. astoņdesmitos gados, sākoties II pilsētas apbūves būvdrudzim, centrā cita pēc citas parādījās pompozas būves. Lielās un Graudu ielas stūrī 1888./89. vasarās tika uzbūvēts divu stāvu ēku komplekss – viesnīca ar iebraucamo sētu, alus pagrabs un vasaras dārzs. Gadsimta beigās te bija I šķiras restorāns un viesnīca “Hamburga”. Visumā zīmīgi tā laika garam, jo Liepājas tirdzniecības ostai paredzēja spožu nākotni, tādu, kas attīstībā un konkurencē salīdzināma ar vācu Hamburgu. Viesnīcas restorānā uz “hoh” bija Hamburgas desiņas, deju vakaros dāmas demonstrēja Hamburgā modē nākušās mākslīgā zīda zeķes ar smalku vīli, bet vasaras dārzā rūgteni smaržoja glītos koka toverīšos augoši lauru koki… Te klusināti skanēja vācu valoda amizantā Baltijas dialektā un pie rīta kafejas apteksnes piedāvāja svaigus Berlīnes vai Vīnes laikrakstus… Viesnīcas apartamentos aptuveni mēnesi 1897. gada pavasarī uzturējās Elza Rozenberga (dzejniece Aspazija), jo viņas līgavainis Jānis Pliekšāns (Rainis) dienas vadīja Liepājas cietuma izmeklēšanas cietuma kamerā.

Pēc aizpagājušā gadsimta Lielā ugunsgrēka viesnīca palika neskarta un Latvijas brīvvalsts gados bija pazīstama kā veikalu un restorāna “Mākslinieku pagrabs” vieta. Taču 1941. gada 26. jūnijā II pasaules karš pārvērta drupu kaudzē gandrīz visu Liepājas centru. Līdz mūsdienām saglabājusies tikai 1884. gadā M.P. Berčija projektētā Drātu ģimenes viesnīca ar I šķiras restorānu un vīnu varumtirgotavu Hotel de Rome.

Domājot par jaunbūvēm šajā vietā, nākas atgādināt, ka plašais skvērs nebūt nav iemesls, lai šajā vietā kāds steidzīgi atjaunotu apbūvi un ar šķūņu tipa arhitektūru neatgriezeniski sabojātu mūsu centra panorāmu.

Gunārs Silakaktiņš,
Kultūrvēsturiskā mantojuma eksperts



1895.gads: pa kreisi – Hamburgas viesnīca ar Graudu ielas sākumu. Pa labi: Lielajā ugunsgrēkā nodegušais Zeļkinu nams. Vēlāk šajā vietā uzcēla Landau namu, ko sagrāva II pasaules karā.

Augstāk redzamā vieta mūsdienās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz