Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Vistas uznāciens

Vistas gaļu uzskata par diētisku, jo tajā maz tauku un tā viegli sagremojama, labi piemērota, ja gribas ieturēt diētu. Uztura speciālisti vēl norāda, ka vistas gaļa labāka par sarkano gaļu (liellopu, cūku), jo tā viegli uzņem dažādas garšvielas. Šī putna gaļa ir populārs un namamāšu iecienīts produkts gatavošanai.

Receptes: Vistas uznāciens
Foto: Ilustratīvs
04.02.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Bērni ēd un neprotestē

Stāsta trīs bērnu mamma Laura Savina: “Vistu jeb broileri gatavoju bieži un priecājos, ka to ļoti labprāt ēd gan dēls, gan meitas. Varbūt tas tādēļ, ka pieraduši jau kopš bērnības. Tagad, kad esam veikalā un bērniem prasu, kādu gaļu pirkt, visbiežāk viņi saka: “Gribu vistu!”

Arī man pašai un dzīvesbiedram tā patīk.

Viens produkts, bet tik daudz dažādu ēdienu var uztaisīt un dažādas garšas izbaudīt!

Tā kā ģimene kupla, parasti pērku veselu vistu, nevis atsevišķi fileju, kājas, spārniņus u.c. Par vesela broilera kilogramu prasa lētāk nekā tad, ja putns safasēts pa sastāvdaļām.”

Laura atklāj, ka viņas ģimenē viens no topa ēdieniem brīvdienās ir zupa ar rīsiem. “Viss notiek diezgan ātri un vienkārši. Man ir katls, kurā lieku veselu vistu. To pārleju ar ūdeni, lai nosegta, un uz mazas uguns vāru pusotru stundu. Sāli klāt nelieku, bet parasti kādu speciālo garšvielu vistas gaļai. Sanāk ļoti labs buljons. Tikmēr otrā katlā izvāru rīsus, bet uz pannas sviestā apcepu rīvētus burkānus, smalki sagrieztus sīpolus un tikpat smalki sagrieztus seleriju kātus. Gatavo vistu izņemu no katla un atdzesēju.”

Pēc tam buljonā liekot izvārītos rīsus, pannas saturu un kārtīgi samaisa. Kad putns padzisis, tam noņem ādu (to ēdienā neliek). Noloba gaļu no spārniem, kājām, šķiņķa gabaliem, sagriež un pieliek zupai. Visu uzkarsē, un gatavs.

L. Savina: “Mums ar dzīvesbiedru patīk savos šķīvjos zupai vēl piebērt garšvielu – citronpiparus. Ēdiens kļūst pikantāks. Bērniem garšo ar sakapātām dillītēm.”

“Gatavot man patīk, un daru to gandrīz katru dienu, lai arī dzīvoju viens,” pieredzē dalās liepājnieks Zigmārs.

Nupat veikalā nopircis un nogaršojis vistas girosu, tas nu jau gadiem esot viņa mīļākais ēdiens. “Reiz nolēmu to mājās pagatavot pats un meklēju receptes internetā. Nu, nesanāk tieši kā veikalā nopērkamais, bet esmu atradis un uzlabojis vairākas receptes, kuras, var teikt, diezgan tuvu vēlamajam. Taču vēl turpinu eksperimentēt. Ideāli, protams, būtu, ja pats šķiņķīšus varētu arī kūpināt.”

Lūk, viena no Zigmāra izmēģinātajām receptēm, kuras būtiska sastāvdaļa ir “Santa Maria Tex Mex tako” garšvielu maisījums vistas gaļai.

Viss tiek gatavots čuguna pannā, kuru izmanto gan apcepšanai uz plīts, gan liekot iekšā cepeškrāsnī. 4–5 vistas šķiņķīšus pārkaisa ar apmēram 2 ēdamkarotēm garšvielas, pielej pusi citrona sulas, 3 ēdamkarotes olīveļļas, ar ķiploka spiedi izspiež 2 ķiploka daiviņas, pieber mazliet sāli, visu kārtīgi samaisa, atstāj uz pusstundu istabas temperatūrā.

Uzkarsē pannu, bļodas saturu izgāž uz pannas un šķiņķus apcep brūnus. Tad liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep vēl 6–8 minūtes.

RECEPTES

6 marināžu receptes vistas gaļai

1. 100 ml tumšās sojas mērces, 3 cm ingvera saknes, 2 ķiploka daivas, cukurs, šķipsna čili, sezama eļļa.

Ingveru nomizo un uz smalkas rīves sarīvē, izspiež sulu. Rīvēts ingvers ir šķiedrains. Sajauc visas sastāvdaļas, iejauc vistas spārniņus un uz nakti liek ledusskapī.

2. 100 ml sojas mērces, 30 ml medus, 3 ēd.k. kečupa, 2 tējk. sinepju, 3 ķiploka daiviņas, sāls.

Marinādē liek vistas stilbiņus un stundu tur ledusskapī.

3. 220 ml kefīra, četri sīpoli, 100 ml sojas mērces, kečups, sāls, pipari, garšvielas pēc gaumes.

Sīpolus sakapā, pielej kefīru un sojas mērci, pārējās sastāvdaļas. Vistas gaļu sagriež strēmelēs, marinē līdz 3 stundām.

4. 60 ml sojas mērces, 15 ml citrona sulas, 45 ml olīveļļas, medus, koriandrs, sakapāti zaļumi.

Vispirms litra burkā saliek visas sastāvdaļas, uzskrūvē vāku un kārtīgi sakrata, lai sajaucas. Tad burkā liek sagrieztu vistas gaļu, atkal sakrata un marinē 2 stundas.

5. 30 ml sojas mērces, 220 g majonēzes, 3 ķiploka daiviņas, 1 krustnagliņa, 1 tējk. paprikas pulvera, malti melnie pipari.

Bļodā ielej majonēzi, sajauc ar sojas mērci, izspiestiem ķiplokiem un pārējām garšvielām. Iejauc vistu un atstāj uz vairākām stundām.

6. 100 ml sojas mērces, 50 ml baltvīna, 3 tējk. pūdercukura, 1 tējk. balzamiko etiķa, sasmalcināti ķiploki, garšvielas pēc gaumes.

Katliņā visu mazliet uzsilda un maisa, kamēr izšķīst cukurs. Pieliek sagrieztu vistas fileju, marinē vismaz stundu.

Kā pareizi gatavot marinādi gaļai?

Tai nebūt nav jāsastāv no daudzām un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie principi: skābums, tauki, garšaugi vai garšvielas.

Skābumu dod: citrusaugļi, ananass, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Olīveļļa ir izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.c. eļļas.

Garšvielas un garšaugi vienkāršu gaļas recepti padara par gastronomisku ceļojumu. Veidojot savu recepti, jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai der svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas. Netradicionālāku garšu iegūst, pievienojot sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Galvenais – nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums.

Ideālais daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu marinējot, to neturi alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām. Izmanto, piemēram, stikla trauku vai pārtikai domātos plastmasas maisiņus, kuros saliek gaļu ar marinādi, aizver un izspaida, lai marināde labāk sasūcas.

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku to marinē.

Avots: horeca.lv

Vai rūpnieciskajā vistu audzēšanā tiek izmantotas antibiotikas un hormoni?

Tatjana Lisakovska, “Putnu fabrikas Ķekava” galvenā veterinārārste:

– Latvijā vistu audzēšanu regulē stingra ES likumdošana, kas aizliedz jebkādu augšanas stimulatoru un hormonu lietošanu.

Tāpat ES likumdošana nosaka, ka veterinārārsts zāles, to skaitā zāles ar antibakteriālo iedarbību, drīkst izmantot tikai tad, ja putns ir saslimis.

Putna ārstēšanai antibiotikas tiek izmantotas arī bioloģiskajās saimniecībās, jo, tāpat kā cilvēks, arī putns veseļojas ar zāļu palīdzību.

Labvēlīga vide un pareiza putnu ēdināšana ir galvenais faktors, kas nodrošina putniem teicamu veselību visā augšanas periodā.

Pilnībā droša un veselīga gaļa ir arī tad, ja dzīves laikā dzīvniekam gadījies saslimt un veterinārārsts tā ārstēšanai izmantojis zāles.

Vistu veselībai seko līdzi Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) speciālisti, un tiek veiktas regulāras pārbaudes gan vietējās laboratorijās, gan neatkarīgās laboratorijās ārvalstīs.

Saslimšanas gadījumā vistu ārstēšanas nolūkos atļauts lietot tikai Eiropas Savienībā sertificētas un LR veterināro zāļu reģistros reģistrētas zāles.

Veterināro zāļu lietošana ir stingri reglamentēta un putnkopībā tiek ārkārtīgi rūpīgi kontrolēta gan no praktizējošo veterinārārstu puses, gan no kontrolējošo institūciju puses (PVD).

Avots: vistas.lv

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz