Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Spēlē, spēlē, ko tu spēlē? Es spēlēju teātri!

Spēlē, spēlē, ko tu spēlē? Es spēlēju teātri!
08.05.2008 19:31

0

Atslēgvārdi

Bērni un jaunieši labprāt spēlē teātri. To apliecinājusi arī pilsētas bērnu un jauniešu teātru skate. Tajā vērtēja 16 izrādes, žūrijā bija Liepājas teātra aktrises Ilga Martinsone, Ināra Kalnarāja, Marita Lūriņa-Stelmakere, Bērnu un jauniešu centra direktora vietniece Ildze Lagzdiņa un metodiķe Marina Vikaine.

Sāk jau no bērnudārza

Pirmo reizi konkursā savu veikumu rādīja pirmsskolas izglītības iestādes. Teātri spēlē bērnudārzi “Saulīte”, “Dzintariņš”, “Margrietiņa” (2 izrādes) un “Rūķītis”. Skolas un interešu izglītības iestādes pārstāvēja Centra pamatskola, 2., 7., 10., 12. un 15. vidusskolas jaunie aktieri, kā arī Bērnu un jauniešu tehniskās jaunrades centra dramatiskais kolektīvs, Bērnu un jauniešu centra kolektīvs “Karlsona bagāža”, Latviešu biedrības nama bērnu teātris.

Pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi un viņu skolotājas saņēma Pateicības vēstuli par veiksmīgu debiju. “Mazo bērnu priekšnesumi bija ļoti interesanti. Viņi rādīja gan muzikālu uzvedumu “Tavā un manējā Liepājā”, gan bija iestudējuši pazīstamas pasakas ar dejām un dziesmām, kurās izmantotas lelles,” sacīja žūrijas pārstāve Ilga Martinsone. “Galvenais ir tas, ka bērni darbojas, ka viņiem ir skolotājas, kas prot ieinteresēt. Manuprāt, tieši no tāda vecuma būtu jāsāk bērnus pieradināt gan pie skatuves, gan pie teātra spēles un teātra skatīšanās. Tas bija ļoti jauki, ka skatē piedalījās paši mazākie.”

Stabili un labākie

Piecas izrādes ieguva labākās nosaukumu. Tās ir 7.vidusskolas teātra “Impulss” (režisore Nataļja Kuharčuka) izrāde “Zinātnieku sala” un tās pašas režisores un tā paša kolektīva iestudējums “Es izvēlos brīvību”, 12.vidusskolas teātra “Balagančik” (režisors Jurijs Zinovjevs) izrāde “Ēna”, A.Puškina 2.vidusskolas (režisore Svetlana Jurjāne) izrāde “Šņorītes vai mīlēju, mīlu, mīlēšu…” un izrāde “Dona Žuāna savaldīšana”, kuru kopā ar savu režisoru Pēteri Vīksni iestudējuši 15.vidusskolas teātra “Ārprāts” dalībnieki.

“Ir patīkami, ka režisori ar tādu entuziasmu strādā ar bērniem, ieliekot tēlos jēgu, domu, ideju, un tas izpaužas arī audzēkņu tēlojumā. Ir padomāts par skatuves noformējumu, par tērpiem. Ļoti labas bija abas 7.vidusskolas skolēnu parādītās izrādes, kas bija atšķirīgas, viena no tām – dramatiska, otra – muzikāla, ar dziesmām un dejām. Tas parāda, cik profesionāli un ar kādu degsmi strādā režisore Nataļja Kuharčuka. Kā vienmēr, uzslavējami darbojās Jurija Zinovjeva audzēkņi, noslīpēta bija Pētera Vīksnes parādītā izrāde. Tas vēlreiz apliecina, cik daudz kas atkarīgs no režisora, kas strādā ar bērniem,” vērojumus pauda aktrise Ilga Martinsone.

Visu piecu laureātu izrāžu režisori saņēma diplomus par veiksmīgu režiju, arī par horeogrāfiju un muzikālo noformējumu izrādē.

Par skatuves noformējumu – veiksmīgu scenogrāfiju – diplomus saņēma 7.vidusskolas un 12.vidusskolas teātri.

 “Teātra skate ļāva redzēt, kas pašlaik notiek mācību un interešu izglītības iestādēs. Tās ļauj saglabāt zināmu pēctecību, jo režisori var izvērtēt, kā darbojas viņu audzēkņi, kā strādā viņu kolēģi,” sacīja žūrijas pārstāve Marina Vikaine.

Gan jauni, gan pieredzējuši aktieri

Atzinību saņēma J.Čakstes 10.vidusskolas 12.a klases kolektīvs par ieguldīto darbu, veidojot zinātnisko projektu “Romeo + Džuljeta”, un režisore Inese Belte par jauniešu iesaistīšanu radošajā procesā, iepazīstot V.Šekspīra daiļradi. Tāpat atzinība bija citiem iestudējumiem – Liepājas Bērnu un jauniešu tehniskās jaunrades centra teātra studijas režisorei Aija Niedolai par ieguldīto darbu, iestudējot A.Auziņa lugu “Slidens ceļš”, Centra pamatskolas teātra režisorei Vitai Pētersonei par veiksmīgu garīgās vērtības tēmas izvēli un atspoguļojumu, iestudējot izrādi “Kad koki sapņo”. Vita Pētersone vēl saņēma pateicību par piedalīšanos skatē ar izrādi “Trīs traki truši”.

Tāpat apbalvojumu par prasmīgu darbu pie lomas un tās atveidošanu uz skatuves saņēma 20 jaunie aktieri, sešus zēnus un meitenes uzslavēja par veiksmīgu debiju. Viņu starpā ir gan mazie bērni, kas vēl tikai mācās sākumskolā, gan vidusskolēni un pat jaunieši, kuri, kaut arī skolas solā vairs nesēžas, ir palikuši uzticīgi skatuves mākslai.

“Mēs, žūrijas locekļi, domājam, ka skates ir jārīko katru gadu, lai ļautu gan jaunajiem teātra spēlētājiem, gan viņu režisoriem pārliecināties par savu darbu un saglabāt sistemātiskumu,” rezumēja Marina Vikaine.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Skats no 15.vidusskolas izrādes “Dona Žuāna savaldīšana”. Ainā piedalās divas labākā aktiera balvas ieguvējas – Ilze Vīnkalne (vidū) un Inese Fenska (pa labi).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz