Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā atklās mākslinieces Sandras Vingres izstādi

Muzejā atklās mākslinieces Sandras Vingres izstādi
Foto: no S. Vingres personīgā arhīva
05.08.2019 15:06

liepajniekiem.lv

No 8.augusta Liepājas muzejā būs skatāma Sandras Vingres izstāde ”Kluso domu maratons”, kas pārsteidz ar spilgtu krāsu izvēli, akurātām līnijām un tīriem laukumiem, grafisku un spēcīgu vizuālo valodu, vēsta muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Skangale.

Sandra Vingre par savu izstādi stāsta: ”Par darbu pamatelementu skiču izstrādes posmā izmantota kolāžas tehnika, kur rotaļīgas interpretācijas rezultātā tiek improvizēts ar seniem kokgriezumiem, ornamentu paraugiem, reklāmu grafikām un ilustrācijām, žurnālu izgriezumiem, urbānās kultūras un citiem elementiem.” To visu transformējot, māksliniece rada darbus sev raksturīgā rokrakstā.

Izstādes darbos dominē ģeometriskas formas un to dialogs ar kompozīciju. Te ir gan plānots, gan improvizēts lietu sajaukums, bet visa pamatā ir zīmējums, kas, piedaloties krāsai, ved uz jaunu sajūtu līmeni. Tieši tīrai un spilgtai krāsai tiek ļauta vislielākā brīvība.

Darbi atgādina urbānas haikas ar vieglas anarhijas, bērnišķīgas bezrūpības un ilustratīvu akcentu iezīmēm. Detaļām ir būtiska nozīme: vai tā ir ielas galā pamesta barjera, okeāna krastā atrasts akmentiņš, vai reprodukcija no pastkartītes, darbos ar rūpību un māksliniecei raksturīgo tvērumu viss atrod savu vietu.

Darbos māksliniece izmanto bildes ne tikai no personīgā foto arhīva, bet arī atsauces no citu laikmetu darbiem. Tā ir sava veida destrukcija un jaunas kompozīcijas radīšana. Māksliniece pieskaras arī dabas ainavai, kur pasaules enerģija mijas ar vienkāršotu ilustrāciju paņēmieniem, nepazaudējot dabā sastopamās formas un krāsas.

Līdzīgi kā gleznās, arī koka instalācijās redzams spēles elements. Koka klucīši, kas savulaik kalpojuši kā bērnu rotaļlietas, pārtapuši par abstraktas mākslas formas sastāvdaļām, apliecinot pulsējošo mijiedarbi un nezūdošos pamata elementus.

Noslogotajā un steigas pilnajā laikmetā katrs attēlotais objekts slēpj sevī atmiņas, stāstus un neapzinātu domu plūsmu. Tieši šī blīvuma un steigas dēļ arī mūsu prātos domas veic klusu, citiem nemanāmu skrējienu. Un rodas kluso domu maratons. Katram citāds, bet māksliniece ar saviem darbiem aicina rast kopīgo šajā maratonā.

Sandra Vingre dzimusi 1986. gadā. Studējusi Latvijas Universitātē. 2010. gadā ieguvusi bakalaura grādu mākslā Latvijas Kristīgajā akadēmijā un 2017. gadā maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā.  Ir piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Lielbritānijā un ASV. Personālizstādes bijušas Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā u.c. 

Izstāde ”Kluso domu maratons” skatāma Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, no 8.augusta līdz 22.septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz