Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes ziemai – 4 idejas krājumu gatavošanai

Receptes ziemai – 4 idejas krājumu gatavošanai
Foto: Shutterstock.com
18.10.2019 11:19

"Infinitum Agency"

Rudens ir ražas laiks. Ja piemājas koki un krūmi liecas no augļu un dārzeņu pārbagātības, labākais veids, kā tos izmantot, ir konservējumu, marināžu, ievārījumu u.c. labumu gatavošana mājas apstākļos. Lai palīdzētu Tev izvēlēties labākās receptes ziemai, SMScredit.lv ir apkopojis 4 noderīgas idejas gardu ziemas krājumu sagatavošanai. Izlasi un iedvesmojies!

1. Klasika jaunās skaņās – konservēti dārzeņi

Protams, ir derīgi sagatavot ziemai klasiskos marinēto gurķīšu vai konservēto tomātu kalnus. Un kurš gan nemīl, piemēram, lečo jeb vīriešu zapti? Taču siltumnīcas tomāti un gurķi nav vienīgie labumi, ko pildīt burciņās. Lai padarītu ēdienkarti krāsaināku, šosezon iekonservē, piemēram:

  • burkānus – pagatavo pikantos korejiešu salātus;
  • ziedkāpostus – lai marinējot padarītu tos vizuāli pievilcīgākus, pievieno bietes vai kurkumu;
  • sviesta pupiņas – nelielam asumiņam iemarinē tās kopā ar ķiploku;
  • papriku – tā pēcāk derēs mērcītēm vai humusa gatavošanai;
  • bietes – ideāls veids kā piešķirt krāsu salātiem;
  • cukīni, kabačus un ķirbjus – sātīgu piedevu pamatēdieniem, salātiem utt.

2. Noderīgā tomātu mērce

Tomātu mērce ir ikdienā ļoti bieži izmantojams produkts. Tās vārīšana mājās, ziemā palīdzēs ietaupīt naudu un pilns pieliekamais rūpēsies par pilnu vēderu!

Dažādas tomātu mērču receptes ziemai atšķiras niansēs, taču pamatā pagatavošana ir līdzīga:

  1. tomātus nomazgā, sagriež un sablendē;
  2. pievieno garšvielas (piemēram, sīpolus, čili, ķiplokus u.c.) un uzvāra. Sastāvdaļām jābūt sablendētām, lai mērce būtu viendabīga. Ja nepieciešams, tomātu masu var izkāst caur sietu;
  3. kad mērce uzvārījusies, samazini liesmu un ļauj tai burbuļot, kamēr iegūta vēlamā konsistence. Cukuru un sāli pievieno, kad līdz vārīšanas beigām atlikušas dažas minūtes.
  4. salej virumu sterilizētās burciņās un aizvāko.

 

Foto: Pixabay.com / dapurmelodi

Tomātu mērci pēcāk varēsi izmantot, piemēram kā:

  • picas mērci;
  • mērci pastai;
  • piedevu burgeriem;
  • sastāvdaļu sautējumiem un karijiem;
  • piedevu ceptai vai grilētai gaļai utt.

3. Sukādes kārumniekiem

Ja mājās ir bērni, izdevīgs veids, kā sagatavot našķu krājumus ziemai, ir sukāžu kaltēšana. Sukāžu pagatavošanai noderēs lielākā daļa rudens augļu un ogu, piemēram:

  • āboli;
  • bumbieri;
  • cidonijas;
  • dzērvenes;
  • ķirbji;
  • burkāni;
  • aronijas;
  • pīlādži;
  • ķirši utt.

Lai pagatavotu gardas un ilgi uzglabājamas augļu vai ogu sukādes:

  1. sagriez augļus gabaliņos. Ogas pārgriez uz pusēm vai sadursti ar adatiņu, lai tajās labāk iesūktos cukurs;
  2. pārkaisi ogas vai augļus ar krietnu daudzumu cukura;
  3. pēc dažām diennaktīm sukādes nokās. Izveidojušos sīrupu uzkarsē līdz +75 °C vai +80 °C un salej sterilās pudelēs vēlākai lietošanai ziemas mēnešos;
  4. noliec sukādes izžāvēties vienmērīgā temperatūrā (vidēji +30 °C vai +40 °C). Pareizi pagatavotas sukādes vari uzglabāt pusgadu vai pat gadu.

4. Netradicionāli ievārījumi

Svētdienas pankūku brokastis nav iedomājamas bez ievārījuma! Arī šis ziemas gardums ir viegli pagatavojams mājās. Jāveic vien 4 vienkārši soļi:

  1. nomazgā un sagriez izvēlētos augļus vai ogas;
  2. samaisi tos ar ievārījuma cukuru un uzvāri. Vārīšanas ilgums atkarīgs no augļu vai ogu veida;
  3. kad nepieciešams, nosmel putas;
  4. iepildi ievārījumu tīrās burkās un aizvāko.

 

Foto: Pixabay / TesaPhotography

 

Ja tradicionālie ābolu un brūkleņu ievārījumi šķiet nedaudz apnikuši, SMScredit iesaka atklāt jaunas garšas. Lai pārsteigtu savus mīļos ar oriģinālu, mājās gatavotu ievārījumu, izmēģini, piemēram, šādas kombinācijas:

 

  • ķiršus un melno šokolādi;
  • mellenes un aprikozes;
  • avenes un kokosriekstu;
  • pīlādžus un ābolus;
  • kazenes un bumbierus;
  • brūklenes un plūmes.

Ja vēlies uzzināt, kā nesaķert kādu vīrusu rudens aukstajā laikā – ieskaties Smscredit.lv sagatavotajā bloga rakstā – kā stiprināt imunitāti rudenī? 4 noderīgi padomi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz