Kā pīrāgus izcept mīkstus un gaisīgus kā pūkas
"Kurzemes Vārds"
Lieldienas pēc Ziemassvētkiem nereti ir nākamās brīvdienas, kad daudzās mājās top pīrāgi. Tāpēc piedāvāsim kādu recepti, kas sola, ka pīrāgi izdosies mīksti un gaisīgi kā pūkas.
Mīklai vajadzēs 1 glāzi kefīra, pusglāzi augu eļļas, 1 paciņu (11 gramus) sausā rauga, 1 tējkaroti sāls, 1 ēdamkaroti cukura un 3 glāzes miltu.
Kefīru sajauc ar eļļu un mazliet uzsilda uz plīts, pievieno cukuru un sāli. Miltus izsijā un sajauc ar raugu, tad pamazām pievieno kefīra un eļļas maisījumu un samīca mīklu. Tā vismaz uz 30 minūtēm jāatstāj uzrūgt siltā vietā, un neuztraucieties, ja mīkla pārāk neuzbriest, jo pīrāgi turpinās “augt” cepoties. Kamēr mīkla rūgst, var gatavot pildījumu saldiem vai sāļiem pīrāgiem – speķīti, saldu biezpienu, šķiņķi ar sieru, olu ar rīsiem, kartupeļu un sēņu pildījumu vai ābolus ar kanēli. Iespējas ir visdažādākās. Var cept ķimeņu maizītes, tad vajadzēs tikai mazliet sviestiņa, sāli un ķimenītes. Šī pati mīkla derēs arī picai, bet, cepot saldās smalkmaizītes, var pielikt vairāk cukura, pievienot vaniļas cukuru un mazliet izkausēta margarīna.
Plāti izklāj ar cepampapīru, kas mazliet ieeļļots, uz tā izveidotos pīrāgus kārto rindās. Kamēr silst plīts, kādas 10 minūtes ļauj pīrāgiem uzbriest. Pirms cepšanas vēl nosmērē ar sakultu oliņu, lai tie izcepoties iegūtu patīkamu spīdumu. Cept vajadzēs 180–200 grādu temperatūrā kādas 15–20 minūtes.